Evangeliesenteret med ny satsing på unge. Ida (22) fikk livet sitt totalt forandret
– Hadde jeg ikke kommet inn da jeg gjorde, hadde jeg nok ikke levd i dag, sier hun.
Hver sommer arrangerer Stiftelsen Evangeliesenteret sitt Landsstevne om sommeren ved sin hovedbase i Østerbo utenfor Halden.
Gjensynsgleden etter to år med pandemi er skyhøy blant deltakerne.
Nytt av året er at organisasjonen, som siden 1983 hjulpet rusavhengige til et nytt og rusfritt liv, har dedikert en egen stevnedag til unge under 30 år.
– Vi opplever at behovene for rehabilitering har endret seg fra å stort sett gjelde de over 40 år, til de som er langt under 35. Derfor har vi måtte justere oss for å bli mer relevante for de yngre, sier Glenn Duesund Fossengen.
Han har siden 2019 ledet satsingen til Evangeliesenteret på unge under 30 år som går under navnet ES Ung.
– Unge i dag har så mange flere valgmuligheter enn da jeg var like gammel og begynte med rus. I tillegg er tilgangen mye enklere og stoffene sterkere. Jeg er glad for at Evangeliesenteret ser behovet og handler, sier Fossengen.
Lagt inn som 19-åring
For Ida Nathalie Palmerstrand (22) vil Evangeliesenteret alltid ha en spesiell plass i livet.
Som 19-åring vandret hun hvileløst rundt i Oslo. Blakk, hjemløs og ruset.
På en av Evangeliesenterets kontaktkafeer i hovedstaden kom Ida i prat med en av de kvinnene som jobbet der. Hun spurte den unge jenta om hun kunne tenke seg et liv rusfritt liv. Gratis, med avreise i morgen.
– Jeg var helt i kjelleren både psykisk og fysisk. Jeg tenkte at enten så fungerer dette senteret hun snakker om, eller så dør jeg, sier Ida.
Evangeliesenteret er kjent for sin kristne profil. Mange av rusmisbrukerne har blitt frelst i løpet av rehabiliteringen. De har senere reist rundt og forkynt Guds ord og fortalt sin egen historie.
For Ida, som ikke kom fra noen kristen bakgrunn, ble overgangen et kultursjokk.
– Min første tanke var at her er de helt gale, sier hun og ler.
Frelst og rusfri
Den unge kvinnen opplevde mange små episoder med kristne medarbeiderne, frivillige og andre beboere på Evangeliesenterets ulike stasjoner.
Summen av trosopplevelsene hun erfarte gjorde at Ida gikk fra å være avvisende til nysgjerrig og deretter døpt og frelst.
– Det er helt absurd å tenke på nå. Jeg kjenner ikke igjen den Ida som kom inn her i 2019. Mager, stygg i språket og ikke snill mot verken andre mennesker eller meg selv.
– Hva er den største forskjellen på deg da og nå?
– At jeg nå kan våkne opp og kjenne at jeg er verdt noe og at jeg kan bety noe for andre. Mitt eget selvbilde er totalt forandret og jeg merker at jeg har en indre styrke jeg bare kan forklare med en ting, og det er Jesus, sier Ida som har vært nykter siden mars 2020.
At Evangeliesenteret har lagt ressurser i å satse mot folk på hennes egen alder, synes hun er helt riktig.
– Satsingen er ufattelig viktig. Da jeg kom som 19-åring var det ikke mange på min alder. Jeg kommer godt overens med mer voksne, men mange unge søker mot sin egen aldersgruppe. Da er det helt nødvendig at aktører som Evangeliesenteret appellerer til de unge og viser seg fram før det er for sent. Jeg vet om andre det ikke gikk like bra med som meg, sier Ida.
Givende jobb
Renate Utby (28) er sammen med Glenn Duesund Fossengen de eneste ansatte i Evangeliesenteret som jobber konkret med ES Ung. Hun har vært med å arrangere stevnedagen denne uken.
Da Utby ble ansatt i 2019 som markedskoordinator, informerte Evangeliesenteret om at de ønsket å satse mer mot yngre. Hun hadde lagt merke til at gjennomsnittsalderen var relativt høy blant både ansatte og gjester.
– Jeg synes det er veldig spennende og givende å være en del av en satsing på en yngre målgruppe. Jeg har en del erfaring med å jobbe med unge og brenner veldig for denne aldersgruppen, sier hun.
– Hva er forskjellene på å kommunisere til kjernegruppen til Evangeliesenteret og de som er yngre?
– Språket er annerledes og hvordan man formidler. Unge har ikke de samme referansene i dag. I tillegg er Evangeliesenteret kjent for musikk og sang med gitar og trekkspill. Det appellerer ikke til de unge i det hele tatt, sier Utby som har reist rundt til både bibelskoler, folkehøyskoler og internater for å fortelle om arbeidet sitt.
– Utrolig skummelt
Markedskoordinatoren kjenner godt til Idas historie og tror det finnes mange som henne.
– Da jeg gikk på videregående var det ikke snakk om andre rusmidler enn alkohol. Nå virker det som det er blitt normalt å ta sterkere stoffer. Selv kristne ungdommer, som man tenker er forsiktige, får jeg høre at er blitt tilbudt både det ene og det andre, forteller hun.
– Hva tenker du når du hører om slikt?
– At det er utrolig skummelt. Vi får høre mange ulike historier inne hos oss og det er ingen automatikk i at de alle kommer fra rusmiljøer. Noen har takket ja til noe og deretter havnet i vanskeligheter. Derfor er det viktig for oss å spre informasjon og forebygge at unge skal ende opp med rusproblemer.
– Har Evangeliesenteret nok kapasitet til å gjennomføre satsingen hvis det kun er du og Fossengen som jobber aktivt med målgruppen?
– Nå har det vært pandemi, så vi tror det vil ta seg opp. Vi har mange gode frivillige og merker at de vi møter responderer og engasjerer seg. Så klart skulle vi gjerne hatt flere ressurser, men vi prøver å gjøre smarte grep hele veien, sier Utby.
Jesus-fokus
Glenn Duesund Fossengen prekte under formiddagsmøtet på Landsstevnets ung-dag. Han fryder seg over å kunne være på stevne og jobbe med den neste generasjonen.
– Da jeg først ble spurt om å lede ung-satsingen, følte jeg meg naken. Hva kan jeg gi dem? Men nå kjenner jeg en voldsom nød for de som vokser opp i dag som opplever å bli dratt i alle retninger – både i det virkelige liv og det digitale, sier Fossengen.
Han opplevde at Jesus ble en nøkkel for ham ut av rusen og til et stabilt liv. Han opplever at unge leter etter nettopp noe stabilt i sin tilværelse.
– De trenger å oppleve at Jesus er svaret. Jesus er sannheten. Vi retter aldri noen pekefingre mot noen vi møter, men vi peker i stedet på han som er den samme i går, i dag og til evig tid, sier Evangeliesenteret Ung-lederen.
– Skikkelig bønnesvar
Ida Nathalie Palmerstrand jobber som miljøarbeider på Østerbo i tre uker i sommer. På Landsstevnet føler hun seg som hjemme.
– Det er helt rått å være her og jeg blir så glad av å se alle rundt meg, sier hun.
22-åringen fylles av takknemlighet når hun tenker tilbake på sin egen historie. En historie hun skal dele mer resten av stevnet på lørdag.
– Hadde jeg ikke kommet inn på Evangeliesenteret da jeg gjorde, hadde jeg nok ikke levd i dag, sier Ida.
I tillegg til å bli rusfri, fullførte hun første og andreklasse på videregående skole mens hun var på Østerbo.
Nå bor hun i Trondheim, tar påbygg og går fast i en pinsemenighet hvor hun er med i lovsangstjenesten.
– Jeg har fått kjenne at et rusfritt liv er verdt å leve. Og at å være tett på Jesus hjelper meg å holde meg sterk. Noe som er ekstra stort for meg er at min far og søster også har blitt døpt og fått møte Jesus. Det er et skikkelig bønnesvar, sier Ida Nathalie Palmestrand.