Evangeliesenteret satte ny rekord i matutdeling
De hjelper mange hundre rusmisbrukere med tonnevis av mat hver uke, men fryktet full nedstengning da koronaen kom. I stedet har de satt ny rekord i matutdeling i 2020.
– Det er ikke selvfølgelig at vi kan ha åpent. Det er Guds nåde at det har gått så bra, sier Stian Ludvigsen til Kristelig Pressekontor. Han snakker med oss mellom munnfuller med salat og slurker fra en pepsiboks. Som bestyrer for Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo serverer han trengende mengder med mat, men uten støtt å ha tid til å spise skikkelig selv.
Denne ettermiddagen i førjulsstria er det stille før «stormen». Snart skal han, kona Hanne og en flokk frivillige betjene mange av dem som sliter mest med å få endene til å møtes. Kontaktsenteret er trolig størst i Norge på å hjelpe dem som lever mye av livet på gata og i fattigdom.
De fleste de hjelper, er rusmisbrukere, men i koronatiden er mange uten norsk pass ramlet ut av det mørkegrå jobbmarkedet, og de står uten sikkerhetsnett. Samtidig har mange som sleit i motbakke fra før, fått det verre. Om mye er vanskelig, får de ihvertfall en pose matvarer og noen vennlige ord med på veien fra Evangeliesenteret.
Fryser i kø
Vi sitter på historisk grunn, på Lise og Ludvig Karlsens gamle kontor over møtesalen i det som var pinsemenigheten Berøa. Det var de to som grunnla Evangeliesenteret, og det var i akkurat dette rommet det skjedde. Stian sitter ved Ludvigs skrivepult som stadig står her. Mellom gardinene gløtter han ned på gata. Det er over halvannen time til matutdelingen starter, men de første sultne sjelene er alt på plass.
– Behovene er så store nå at folk ikke bryr seg om at det regner. De kan stå her og fryse i lang tid før vi åpner. Det sier mye, mener Ludvigsen.
Etter hvert skal det danne seg en 100 meter lang kø langs hele kvartalet. Den får stadig påfyll, for nøden er slett ikke nedstengt i hovedstaden.
Rekord
– I vår bekymret vi oss for hvordan det skulle gå, men saken er at vi aldri har delt ut så mye mat som vi har gjort i år. Vi har delt ut over 400 tonn, og det er rekord. Den forrige var på rundt 300 tonn, sier Ludvigsen.
Han forteller at de også var usikre på om de fikk frivillige til å stille opp og hvorvidt de ville få inn nok mat fra leverandører og produsenter.
– Men etter koronautbruddet fikk vi inn mer enn noen gang, og det er bra, for behovet er også blitt større i denne tiden. Vi har delt ut flere matposer i år enn tidligere, sier han.
Ikke bare er mattilgangen blitt bedre, men flere rusmisbrukere er også sendt til avrusning i koronatiden.
– Dette var ikke det vi forutså, men sånn er det blitt. Og de som skal ta imot folk til avrusning, har snudd seg rundt og funnet løsninger så de kunne ta imot flere, sier Ludvigsen.
Mange av Ludvigsens trofaste slitere er pensjonister som ble satt på sidelinjen fordi de er ekstra utsatt for smitte. Med det forsvant halve staben, men han fant nye hjelpere blant ungdom i Filadelfiakirken i Oslo.
Lite smitte
Både gatefolket og hjelperne deres har greid seg overraskende godt gjennom virusperioden.
– Vi har hatt lite smitte i staben. På grunn av strenge tiltak har det fungert bra, sier Ludvigsen og understreker at de har gjort alt for å overholde smittevernoverlegens krav. Det har virket.
– Det er viktig å gjøre det riktig, og vi føler et dypt ansvar overfor alle de sårbare sjelene vi prøver å hjelpe, sier han.
Covid-19 i seg selv er ille nok, men hadde kontaktsenteret blitt nødt til å stenge dørene, kunne det fått store konsekvenser. Da hadde de ikke fått delt ut noe mat.
– Det gikk lang tid før vi hørte om at noen på gata var smitta. De første tilfellene dukka opp i det åpne rusmiljøet i Brugata for et par måneder siden, sier Ludvigsen.
Take away
I Osterhaus’ gate 1 ble noe av svaret å flytte all servering og utdeling av mat ut på trappa. Der satte de opp en disk med pleksiglass foran. På mandager deles det bare ut bæreposer med dagligvarer, tirsdag og torsdag serveres det også middag. Før fikk rusmisbrukerne komme inn for å spise og varme seg. Nå går ikke det, så kontaktsenteret er blitt rusmiljøets take away-«restaurant».
– Alt dette var en omstilling, og i starten syntes folk det var litt unødvendig. Men etter hvert som flere av de andre tilbudene i byen stengte ned, skjønte folk at det var viktig å hjelpe til så ikke flere ble smitta. Og de er ufattelig takknemlige for at vi fortsatt har åpent, sier Ludvigsen og opplys det nesten ikke er romfolk igjen i Oslo. De er knapt å se i matkøen nå.
– Selv om en stor gruppe ikke er her lenger, gikk ikke antallet mennesker ned. Vi betjener fortsatt omkring 500 rusmisbrukere pr. åpningsdag. Vi hjelper også andre som kanskje ikke sliter med rus, sier han og forklarer at det er blitt en utfordring for flere enn før å få nok mat. Koronaen har derfor gitt kontaktsenteret et delvis nytt klientell, for Ludvigsen synes det er vanskelig å avvise noen.
– Behovene har aldri vært så store som nå, og noen ganger har vi ikke nok til alle i køen. Men vi har ikke noe forhør av folk før vi hjelper dem, sier han.
Lars Petter er blant dem som er glad for det. Han er en av dem vi møter i matkøen. Han har ikke noe imot hverken å bli fotografert eller navngitt og forteller villig hvor lite han har å rutte med og at det ikke er lett å skaffe nok mat.
– Jeg er veldig takknemlig for Evangeliesenteret. Uten denne matposen hadde jeg ikke greid meg, sier han før han rasker avgårde i desembermørket.
Ingen julefest
Jula er vanskelig nok som den er for mange, og i år blir det et ekstra skår i gleden, for den store julefesten i Osterhaus’ gate kan ikke gjennomføres i år. Den har vært et lyspunkt for dem som tilbringer mye av tida si ute.
– Julefesten har alltid vært en stor høydare, og det blir jul uten den også, men vi kan ikke ha noen fest inne i år. 22. desember gir vi likevel en innpakket julegave og en matpose til alle som kommer. Det blir litt kjedeligere i år, men vi får ha fest neste år i stedet, sier Stian Ludvigsen som sammen med sine mange medarbeidere vil stå på for å hjelpe dem nederst på samfunnsstigen helt inn i de siste adventsdagene.