UTVIST: Evangelisten David Byle ble arrestert og vedtatt utvist fra Tyrkia 3. oktober. Her er han på flyplassen i Istanbul sammen med kona Ursula som blir igjen sammen med parets fem barn.

Evangelist utvist fra Tyrkia etter 19 år

Den kanadisk-amerikanske evangelisten David Byle fikk ordre om å forlate Tyrkia innen 15 dager da han ble arrestert i hovedstaden Ankara 13. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Byle, som har bodd og arbeidet i landet i 19 år sammen ned sin tyskfødte kone Ursula, reiste fra Istanbul 12 dager senere med kurs for USA.

Evangelisten ble arrestert samme dag som den amerikanske pastoren Andrew Brunson ble løslatt fra husarrest i Izmir, to år etter at han ble fengslet av tyrkiske myndigheter.

Byle reiste fra Istanbul til Ankara den dagen han ble arrestert. Han ble anholdt av sikkerhetsstyrker på jernbanestasjonen fordi han angivelig ikke hadde noen gyldig oppholdstillatelse å vise fram.

Men da han ble tatt med til hovedkvartert til det tyrkiske anti-terror politiet, bekreftet tjenestemenn raskt at deres vestlige fange faktisk hadde bodd lovlig i landet det siste halvannet året. En midlertidig ordre fra forfatningsdomstolen underkjente en tidligere kjennelse fra en kriminaldomstol med krav om utvisning og forbud mot å returnere.

Mange fengslinger

Den lavere domstolen slo fast i februar 2017 at Byles «kristne propaganda-aktiviteter oversteg vanlige religiøse ritualer». Retten hevdet derfor at medlemmer av andre religioner kunne oppleve ham som en trussel.

På det grunnlaget mente retten at Tyrkia hadde rett til å betrakte Byle som en trussel mot den offentlige ro og orden og nasjonal sikkerhet. Men denne kjennelsen ble altså senere opphevet av landets høyesterett.

Den 49 år gamle evangelisten har lang erfaring med korte fengslinger og avhør. Tre ganger resulterte anholdelsene i forsøk på deportasjoner, som ble stoppet ved rettsavgjørelser, og opphold i utlandet i flere måneder for å overholde den tyrkiske visumforskriften.

Gjentatt trenering

Selv om Byles søknader om fornyet visum gjentatte ganger ble avslått eller forble ubesvart, ble ulike søksmål mot ham droppet av lokale domstoler. De måtte bøye seg for nasjonal lovgivning som definerer misjonsvirksomhet som tillatt og erkjenne at den kristne litteraturen han delte ut ikke rakket ned på islam.

Byle sier til World Watch Monitor at han ikke var overrasket over at han like etter arrestasjonen fikk beskjed om å forlate landet allerede dagen etter. Men myndighetene ombestemte seg da de innså at kjennelsen fra konstitusjons-domstolen fortsatt var gjeldende.

Han forteller at han ble avhørt i mange timer av flere politifolk som omhyggelig noterte svarene hans på en PC. Byle mener at en av politifolkene uten tvil tilhørte sikkerhetspolitiet fordi han var svært godt informert om de ulike, kristne aktivitetene rundt om i landet.

Etter en del diskusjon politimennene i mellom ble de enige om at utvisningsgrunnlaget var at han hadde overskredet oppholdstillatelsen.

En belastning

Byle sier at det har vært «smertefullt» for ham og familien med den skremmingen som tyrkiske myndigheter har holdt på med fordi «de fortsetter å insistere på at jeg er en trussel mot Tyrkias nasjonale sikkerhet».

– Jeg var likevel glad for de mange mulighetene jeg fikk denne gangen til å formidle den gode nyheten om Jesus til forskjellige politimenn, sier han.

Han og hans tyske kone Ulrike har oppfostret sine fem barn, i alderen 12 til 19 år, i Tyrkia.

– Vi lengter etter å være i Tyrkia sammen med de menneskene vi har lært å elske her, skrev Byle til sine venner i utlandet etter frigivelsen.

– Men vi er forberedt på å gjøre det Gud vil, skrev Byle.

Ifølge årsberetningen fra Foreningen av Protestantiske Kirker i Tyrkia har hendelser som deportasjoner, avslått oppholdsvisum og stressende skremmingspraksis mot ikke-tyrkiske protestantiske kristne som bor i Tyrkia, blitt firedoblet de siste to årene.

Powered by Labrador CMS