Eventyrlig salmereise for NRK
Over 3.000 korsangere er påmeldt til «Salmeboka minutt for minutt». Eva Stewart i vokalgruppen Yr håper hele folket vil synge med.
Påmeldingsfristen til NRK sitt neste store sakte-tv-prosjekt gikk ut 15. september. Fra fredag 28. november til søndag 30. november skal rundt 200 kor og sanggrupper fra hele landet synge gjennom hele Salmeboka.
LES OGSÅ: Andakter i NRK - Synspunkt skrevet av Jens Bruun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund
Kjøreplan
Prosjektleder Petter Ingholm Gustavsen jobber i disse dager med å fordele de 899 salmene og befinner seg i en fase med mye «fram og tilbake». Alle kor skal kontaktes før NRK kan utarbeide en ferdig kjøreplan.
– Hovedsendingen kommer til å gå fra Trondheim, men vi vil også sende fra andre steder i landet. Der vil sendingene skje utendørs, for å få en spredning i geografi og bilde, opplyser han.
Fra Fløyen
Mange påmeldinger har kommet fra Midt-Norge, men også fra landet forøvrig. Mange tar turen til Trondheim den aktuelle helgen. Andre blir med i lokale sendinger.
Vokalgruppen Yr blir med «live» fra Bergen. Er været fint, skal de synge fra Fløyen. Og om været er grått, blir det opptak på Bryggen. De skal synge søndag formiddag, men må møte opp tidlig på morgenen og vente på tur.
– Vet dere hvilken salme dere skal synge?
– Nei, men jeg tror det blir en av fem; fra 690 til 695 i salmeboken.
LES OGSÅ: NRK sender 24 timer sakte-TV fra Jerusalem
Erfarne sangere
Yr består av fire erfarne sangere som alle har sunget i Bergen Domkor.
– Tre av oss gjør det fortsatt, så for oss er dette et kjemperepertoar.
Gruppen gleder seg til å være med på sakte-tv, og synes det er et artig prosjekt.
– At NRK tar initiativ til dette, er kjempespennende. Det er veldig kjekt at de denne gangen samarbeider med korforbundene og gjør det til et felles prosjekt. Det bidrar til å samle kor-norge, mener Stewart.
Eventyrlig
Helge Gudmundsen fra programmet «Salmer til alle tider» var den som fikk idéen til salmeprosjektet. Han hadde aldri trodd at det skulle utløse en så stor respons.
– Dette er helt eventyrlig, sier han i en kommentar til Dagen.
Prosjektleder Gustavsen er også godt fornøyd med responsen.
– Den har vært veldig bra. At over 200 kor er påmeldt, er helt strålende, sier han.
En faggruppe skal vurdere hvilke kor som passer til å synge de ulike salmene.
– Noen kor takler de vanskeligste salmene, mens andre får de som er enklere, og som egner seg mer til allsang.
LES OGSÅ: Når blir en sang en salme?
– Vise bredden
I sangboken fins det 20 salmer på kvensk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. NRK har fått påmeldinger fra kor som har de ulike språkene på sitt repertoar.
– Det er viktig å vise bredden i salmeboka, mener han.
Gustavsen gleder seg over entusiasmen i kormiljøene.
– Det viser at vi har truffet noe. Selv om mange kanskje tenkte at dette var litt smalt, så har vi fått med oss mange kor som ikke er så ofte i kirken og synger, men som ser det som en fin anledning til å synge salmer.
I tillegg til norske kor og sangere, har Jaemin Park, en kjent danser, programleder og skuespiller fra Nord-Korea, sagt at han vil delta.
Mot trenden
I en e-post NRK har fått fra tv-selskapet Seoul Broadcasting System står det at Park vil lære seg en norsk salme hvis han kan få delta sammen med et kor i løpet av den 60 timer lange direktesendingen.
– Det er veldig artig, og vi har sagt at vi skal finne en salme han kan synge og et kor han kan synge med, sier Gustavsen.
Et team fra det koreanske tv-selskapet skal lage en dokumentar om norsk sakte-tv, og er i Norge den aktuelle helgen.
– I en verden hvor underholdning og tv stadig blir mer «ekstremt», går sakte-tv mot trenden og er likevel populært. Vi vil lære mer om hvordan det går an, skriver produsent Yeji Shin i en e-post til NRK.