Exit for Farmen-pastoren. Dette ville han gjort annerledes
Erlend Indergaard (53) tapte den historiske tvekampen mot mot Henrik Eijsink (26). I etterkant er det én ting han angrer på at han ikke gjorde.
For andre uke på rad måtte pastor i pinsemenigheten Betel Trondheim, Erlend Indergaard (53), ut i tvekamp i TV 2-programmet Farmen.
I tvekampen kjemper to deltakere for sin tilværelse på gården i en duell hvor den ene velger en av seks grener.
Etter først å ha slått ut 21-åringen Einar Lund i øvelsen øksekast på overbevisende måte forrige uke, måtte Indergaard strekke våpen mot Henrik Eijsink (26) i den nye grenen «sekken».
Den historiske duellen endte med en overlegen seier til Eijsink.
– Han gruset meg, rett og slett. Jeg har aldri vært så sliten før, sier Indergaard til Dagen om kampen mot den 1.96 meter høye 26-åringen.
Pastoren forlater likevel gården med hevet hode.
– Jeg har fått lov å være den jeg ønsket å være. For meg har det vært viktigst å være tro mot meg selv og min egen integritet fremfor å spille og være slu. Og jeg føler det kommer godt frem på skjermen.
Overraskende valg
Da Indergaard ble plukket ut som første duellant (førstekjempe) av ukens storbonde, Dan-Håvard Johnsen, var det flere som ble overrasket over valget av motstander (andrekjempe).
Han gikk for Eijsink som ble ansett å være den fysisk sterkeste mannen igjen på Farmen.
– Jeg gikk og tenkte på valget lenge og ba til Gud om visdom. Til slutt fikk jeg mest fred over valget av Henrik, forteller Indergaard.
Benjamin Lien var den deltakeren pastoren følte han hadde hatt størst sannsynlighet for å slå. Men han ville ikke være den som sendte 32-åringen hjem.
– Benjamin og jeg hadde en veldig god relasjon og var åpne med hverandre. For meg var det en større seier å tape mot Henrik enn å vinne mot Benjamin.
– Men handler det ikke om å vinne og overleve i spillet på gården?
– Jo, men jeg fikk ikke ro da jeg vurderte Benjamin som andrekjempe. Og jeg landet på at det var viktigere å være tro mot seg selv enn å vinne Farmen, sier Indergaard før han legger til:
– Så hadde jeg kanskje håpet at Henrik skulle velge en øvelse vi var mer jevngode i. Men jeg forstår godt at han valgte det han følte seg best i.
Velsignet deltaker
Da Indergaard skulle overnatte alene på en hytte kvelden før tvekampen, fikk han besøk av meddeltaker Andrea Marie Rosli (24). De to kom godt overens på gården og støttet hverandre gjennom oppholdet på Farmen.
Før hun dro tilbake til de øvrige deltakerne spurte Indergaard om han kunne få velsigne henne.
– Veldig gjerne, svarte hun.
«Se hele klippet her» (med tillatelse fra TV 2)
At en pinsepastor og en ikke-troende, tidligere bikinifitnessmodell og bartender på nattklubb i London kunne bli så gode venner var ikke noe Indergaard hadde trodd på forhånd.
– Men vi delte samme humor og hadde mange gode samtaler om tro og livet. Dette var noe av grunnen til at jeg ble med på Farmen – å møte nye mennesker med forskjellige bakgrunner og historier enn meg selv.
– Hvordan opplevde du velsignelsen på førstekjempehytta?
– Jeg gjorde det fordi det føltes naturlig. Som kristen er det det fineste jeg kan gi andre. Jeg spurte først om hun hadde lyst, og da hun sa ja ble det for meg et sterkt og godt øyeblikk, sier Indergaard.
Velsignelsen var ikke den eneste episoden pastoren ser tilbake på med glede.
Takknemlighetsrunde
Erlend Indergaard hadde en klar strategi om å være en frimodig kristen på Farmen-gården, uten å være påtrengende.
Pastorrollen fikk han tidlig og de andre deltakerne kalte han likegodt «pastor´n» som Erlend.
Hver morgen satt han av 30-45 minutter til å gå tur, sitte ved tjernet og be for dagen, deltakerne og familien og kirken hjemme i Trondheim.
– Å være deltaker på Farmen er godt for bønnelivet, sier Indergaard.
En kveld ble han spurt av en av deltakerne om hvordan han som pastor avsluttet sin dag. Be en bønn og takke var svaret.
Da Indergaard fikk en oppfordring om å be og takke for gruppen, snudde han på det og fikk deltakerne til å komme med tre ting de var takknemlige for hver dag.
Seansen ble straks en daglig rutine.
– Det var gøy at det oppsto en naturlig takknemlighetsrunde vi kunne gjøre sammen. I stedet for at jeg gjorde det til min greie. Når jeg ser programmet på tv, ser jeg at de stadig vekk har klippet inn scener fra rundene våre, sier han.
Likevel var ikke alt fryd og gammen på gården.
Beskyldninger om å fremme egne interesser
I uke tre begynte deltakerne Dan-Håvard Johnsen og Einar Lund å planlegge for å få Indergaard ut av konkurransen. De så på ham som en sterk konkurrent og følte de hadde større sannsynlighet i å slå ham i tvekamp kontra finaleuka med andre typer oppgaver.
Da planen om at Lund skulle velges som førstekjempe og slå ut Indergaard i tvekamp ikke lykkes, brukte 21-åringen fra Trysil intervjuet med TV 2 i etterkant på å beskrive sin motstander som «en luring».
– Pastor´n har mange meninger som han står sterkt for, men som han ikke tør å nevne foran kamera eller mange folk. Han sier det bare i stillhet for meg eller Dan. Det er dumt, sa Lund i intervjuet.
Videre hevdet deltakeren at Indergaard hadde en agenda før han kom inn på Farmen-gården.
– Han går her på fastlønn for å fremme sin pinsevennorganisasjon som han skyter inn her og der. Jeg føler i stor grad at alle lar seg påvirke av at han går rundt her og holder på som man gjør. Det er veldig greit å være i en misjon, en kirke eller religion, jeg støtter alt det, men det spillet han driver med inne på gården med sin pinsevenn-greie. Det støtter jeg ikke.
– Åpen og ærlig hele veien
Indergaard kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Lund i intervjuet, og mener dette er noe Lund har konspirert sammen med ordføreren.
Jeg aner ikke hva han mener med å ikke være åpen. Jeg føler at jeg har vært åpen og ærlig hele veien og snakket med folk ikke om folk. At jeg skal ha fremmet Pinsebevegelsen eller noen annen pinsevenn-greie, er ikke sant. Men jeg representerer jo Pinsebevegelsen, sier pastoren og fortsetter:
– Man er jo den man er og jeg har ønsket å være tydelig om hva jeg tror på. Hvordan det oppfattes kan nok være forskjellig, men jeg har på ingen måte hatt noen pinse-agenda på Farmen. Hvis Einar mener noe annet, må det stå for hans egen regning. Jeg har ingenting imot ham over hodet.
– Er det noe du angrer på eller ville gjort annerledes på Farmen?
– Jeg skulle nok vært mye mer våken på spillet. De første to ukene var nesten i overkant harmoniske. Hvis jeg var mer våken, hadde jeg nok kunne avslørt spillet til Einar og Dan mot meg. Jeg hadde mye mer å gi. Så det var dumt, sier han.
Men Indergaard ønsker ikke å være etterpåklok eller bitter etter Farmen-exiten.
– Jeg tar med meg så mange gode og varme minner fra oppholdet og kommer til å savne folkene masse. Vi var en kjempegod gjeng. Selv om seerne får med seg disse små konfliktene, var det kun en liten prosent i det store bildet, sier Erlend Indergaard.
Indergaard blir etter søndagens program, som alle utslåtte deltakere, sendt til Torpet – et parallelt TV 2-program hvor deltakerne får en ny sjanse til å kjempe seg tilbake i Farmen.