PÅMELDT: 128 personer er foreløpig påmeldt til generalforsamlingen lørdag.

Få påmeldte til generalforsamling. – Kan bli et demokratisk problem

Lørdag samles Indremisjonsforbundet til generalforsamling. Lav deltakelse og røde tall bekymrer generalsekretæren.

Publisert Sist oppdatert

Til helgen samles misjonsfolket til den årlige Lederkonferansen i Straume Forum. I den forbindelse blir det også avholdt generalforsamling lørdag. Så langt er det 128 påmeldte, en nedgang på 34 prosent fra forrige generalforsamling, ifølge Sambåndet.

Til helgen blir det både lederkonferanse og generalsekretær i Indremisjonsforbundet.

Generalsekretær Erik Furnes håper på flere påmeldinger de neste dagene.

– En stor nedgang i antall utsendinger er betenkelig med tanke på demokratiet og folks delaktighet. Det som skal skje lørdag blir en viktig samling for veien videre, sier han.

Det er andre gang ImF har lagt generalforsamlingen samtidig med lederkonferansen, som er en storsatsing fra organisasjonen.

Resultatet er at en del av de som deltok tidligere, ikke gjør det lenger. Samtidig når organisasjonen i større grad ledere som er engasjert i det lokale arbeidet.

Førstkommende lørdag vil det også bli satt av god tid til å diskutere organisasjonsprosessen i ImF.

– I alle fall halvparten av tiden, opplyser Furnes.

Neste år blir det ekstraordinær generalforsamling. Da skal det vedtas ny struktur i ImF.

– Grunn til glede

– Hva gir størst grunn til glede de siste tre årene?

– At vi gjennom Awana har fått realisert visjonen om å tilby noen fantastiske ressurser for barn og unge. Vi har fått på plass en systematisk trosopplæring fra 2 til 19 år. Det kan vi tilby i våre fellesskap, men også til andre aktører i Kristen-Norge.

Furnes gleder seg også over at Sjøholt Folkehøgskole, som tar inn elever fra 16 år og oppover, er i drift.

– Allerede nå ser vi at skolen har stor betydning i livene til enkeltmennesker, sier han.

I sakspapirene til generalforsamlingen står det at Sjøholt folkehøgskole etter alt å dømme ville vært skrinlagt om organisasjonen hadde fått bruke mer tid på å prosjektere grundig. Dagen skrev i fjor om en budsjettsprekk på 39 millioner kroner.

– Hvor utfordrende har denne byggesaken blitt for ImF og for deg personlig?

– Da vi fikk godkjenning, var det svært korte tidsfrister. Vi gikk inn i prosjektet med stor idealisme. Skolen hadde nok ikke blitt realisert om vi så hele kostnadsbildet den gangen. Når det er sagt, så er vi ekstremt godt fornøyde med resultatet, selv om det akkurat nå er en utfordrende periode der vi må håndtere kapitalkostnadene.

Gir seg som toppleder

I september skrev Dagen at Furnes gir seg som generalsekretær i ImF etter 13 år som toppleder. På spørsmålet om kostnadsoverskridelsen hadde betydning for hans beslutning, svarte Furnes at den heller var en grunn til å fortsette.

– Jeg vil gjerne bidra til å løse den situasjonen som jeg har vært med på å forårsake, sa han.

Erik Furnes: Erik Furnes, avtroppende generalsekretær i Indremisjonsforbundet.

Indremisjonsforbundet opplever mindre etterspørsel etter møter i bygder og bedehus. Også det bekymrer Furnes.

– Kretsene våre merker det, og vi har færre å sende ut.

Han forteller at bildet er sammensatt. En del forsamlinger står på egne bein og har til dels egne ansatte. Nye bedehus har blitt reist både i Kvinesdal og på Evje, og det satses mange steder. Samtidig er det stadig flere bedehus i bygdene hvor det foregår liten eller ingen aktivitet.

– Behovet for å plante nytt er der, uten at vi har klart å få så stor fart på det. Friskolene våre driver godt og har hatt en positiv utvikling. Det er viktig. Parallelt ser vi at færre unge engasjerer seg lokalt som et resultat av at det er liten aktivitet mange steder.

Menns og kvinners tjenste

Undervisning om menns og kvinners tjeneste i ImF har vært den saken som har tatt mest plass i den siste perioden, ifølge sakspapirene. «Som i andre organisasjoner og trussamfunn er dette eit tema som vekker sterke kjensler også i ImF, og der det blant misjonsfolk og leiarar er ulike oppfatningar,» står det.

BELYSTE: På lederkonferansen i fjor belyste Erik Furnes hovedtrekkene i undervisningen om kvinners og menns tjeneste. Bildet er fra seminaret.

Røde tall preger regnskapet til organisasjonen. Samlet årsresultat for den siste treårsperioden ligger på minus 2.575.000 kroner.

– Ingen liker negative tall, kommenterer Furnes.

Han viser til satsingen på Awana og byggingen av Sjøholt som tunge poster i budsjettet.

– I tillegg ser vi at gaveinntektene ikke har den utviklingen vi trenger. De månedlige utgiftene har gått opp, så folk er mer forsiktige nå. Det gjør at mange organisasjoner og kirkesamfunn ikke greier å opprettholde inntektsnivået, sier han.

Powered by Labrador CMS