Facebook beklager utestengelsen av Nina Karin Monsen
Filosof og Fritt Ords Pris-vinner, Nina Karin Monsen, var utestengt fra Facebook. Nå beklager sosiale-medier giganten.
Tidligere denne uken skrev Dagen at filosof og Fritt Ords Pris-vinner, Nina Karin Monsen, var utestengt fra Facebook for tredje gang.
Årsaken denne ganger var et Facebook-innlegg fra 3. september der hun lenket til artikkelen «Homosentimentalitet», og blant annet tok opp spørsmål rundt ekteskapet og KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevolds vielse av et lesbisk par.
– Jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg er utestengt. Jeg vet heller ikke hvem som har klaget meg inn, sa hun til Dagen torsdag.
Problematisk
Personer som utestenges fra Facebook kan fortsatt få meldinger og venneforespørsler, men de kan ikke skrive og fortelle at de er utestengt.
Monsen sa denne uken at det er problematisk at man kan klage inn andre og få dem utestengt fra Facebook, uten selv å stå frem med navn. På den måten mener hun man kan kneble meningsmotstandere.
Facebook beklager
Innlegget 3. september skulle ha utestengt Monsen i 30 dager. Men i en e-post Dagen har fått tilgang til tar Facebook kontakt med Monsen og sier de har gjort feil.
«Hei, det ser ut som vi gjorde feil og fjernet noe du publiserte på Facebook som ikke går i mot våre retningslinjer. Vi har lyst å be om unnskyldning, og informere deg om at vi nå har gjenopprettet innlegget og fjernet blokkeringen av din Facebook-konto», skriver de i en e-post signert Facebook-teamet.
Påvirket
Utestengelsen av Monsen har blitt omtalt av en rekke medier de siste dagene, blant annet Aftenposten og NRK.no.
Berit Skog, førsteamanuensis emerita på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og ekspert på sosiale medier, tror det kan ha vært med å påvirke beklagelsen fra Facebook.
– Mediedekningen kan helt klart ha hatt påvirkning for at Facebook Norge har lagt merke til saken, undersøkt, og bestemt seg for å beklage. En beklagelse kan også komme fordi Nina Karin Monsen har reagert, sier Skog.
Ikke uvanlig
Hun sier det ikke er uvanlig at Facebook utestenger enkeltpersoner eller aviser, og trekker blant annet frem det ikoniske bildet tatt under Vietnamkrigen av «Napalm-piken» som Facebook fjernet fra blant annet Aftenposten og statsminister Erna Solberg sine profiler i 2016.
– Men den vanligste årsaken til utestengelse er at noen rapporterer én inn. Det er ikke vanlig at man får en begrunnelse. Facebook har også ulike tidsintervaller som avgjør hvor lenge man er utestengt. For Vietnam-bildet ble Aftenposten holdt utenfor i 48 timer, mens Monsen fikk 30 dager. De har bestemte frister, men avviker fra disse når de gjør feil, sier hun.
– Fin praksis
Skog synes det er positivt at Facebook har tatt kontakt med Monsen og beklaget. Det er ifølge henne andre gang på kort tid da Facebook nylig beklaget overfor en lokalavis i Bodø, og sa utestengelsen hadde skyldtes en teknisk feil.
– Når de skjønner at de har gjort feil, synes jeg det er en fin praksis å beklage, sier hun.