Facebook-intifadaen
Mens Facebook blokkerer bilder av ammende mødre, flommer verdens ledende nettsamfunn over av oppskrifter på hvordan en kan drepe jøder.
De siste månedenes voldsbølge i Israel og på Vestbredden er blitt kalt for en intifada uten ledelse. Terrorangrep er blitt utført av såkalte «ensomme ulver», men disse handler ikke i et vakuum. Tal Pavel, ekspert på cyberterror ved Bar Ilan-universitetet i Tel Aviv, har i høst dokumentert hvilken rolle de sosiale mediene spiller.
– Nettsamfunn som Facebook, Twitter og Youtube utnyttes av terrorgrupper og ekstremister for å spre hat, oppfordring til terrorhandlinger og for å rekruttere unge mennesker til radikale bevegelser, sier Pavel til Dagen.
Han deler meldingene han har studert inn i tre kategorier. De fleste henvender seg til et arabisk publikum, men det er også meldinger som skal skremme et jødier og meldinger som er ment å påvirke og mislede internasjonale brukere av sosiale medier.
Følges hele veien
Palestina-arabiske unge «ledes» hele veien til de begår et terrorangrep.
– Tusenvis av innlegg på sosiale medier oppfordrer til motstand mot jødene. Ulike våpen presenteres for brukerne, og når de har valgt seg et våpen, kan de lese detaljerte bruksanvisninger, sier han.
Avansert grafikk, animasjoner og videoinnslag viser hvordan en kan skille jøder fra turister, ulike måter å angripe jøder på og hvordan en kan forsikre seg om at angrepet får et dødelig utfall. Blant annet finnes det videoer som viser hvordan en skal skru kniven rundt, etter at en har stukket jøden.
Noen av videoene har så mange som ti forskjellige skuespillere – noen kledd ut som ortodokse jøder eller bosettere.
– Når en arabisk ungdom bestemmer seg for å utføre et angrep, «poster» gjerne han eller hun en melding om dette på Facebook. Det er ikke uvanlig at slike meldinger får tusenvis av «likes» og oppfordringer om å gjennomføre planene, sier Pavel.
Dersom angrepet fører til at terroristen blir drept av politi eller soldater, legges det ut bilder og minneord, også på sider som er tilknyttet Hamas og Fatah. Til slutt kommer gjerne en oppfordring – hvem blir neste martyr?
Saksøker
Dagen skrev forrige uke at rundt 20.000 israelere har saksøkt Facebook ved en domstol i New York. Det sivile søksmålet ble levert av den frivillige organisasjonen Shurat Hadin (Israel Law Center), en organisasjon som søker å bekjempe Israels fiender gjennom rettsvesenet. I søksmålet krever de at Facebook fjerner innlegg der palestinske arabere egges til drap på israelere, og blokkerer nye innlegg av samme type.
Shurat Hadin ledes av advokaten og mennesrettighetsaktivisten Nitsana Darshan-Leitner. Også hun viser til at palestinsk oppfordring til vold og drap ikke lenger bare skjer i moskeer, via plakater og gjennom tradisjonelle medier.
– Idag spres oppfordringene til vold mest effektivt via sosiale medier, og det er på høy tid at selskapene gjør noe for å stanse dette. Sosiale medier har et sosialt ansvar, sier hun til Dagen.
Oppslagstavle
Selskapene bak nettsamfunn som Facebook og Twitter har så langt skjult seg bak en amerikansk rettsavgjørelse fra 1996. Denne skulle sikre ytringsfriheten og omtaler Internett kun som en oppslagstavle. Altså kan Internett som sådan ikke kan saksøkes.
– Facebook hevder at også de kun opererer som en oppslagstavle, men de er mye mer enn det. Sider blir anbefalt til brukere og brukere med sammenfallende interesser knyttes sammen. Terrororganisasjoner knyttes sammen med brukere, selv om de bare har vist en ørliten interesse for det organisasjionen står for.
Nitsana Darshan-Leitner ønsker at Facebook skal være proaktiv og fjerne sider før klagene hagler inn.
– Vi tror Facebook har redskaper til dette. De vet hvilken kaffe jeg drikker om morgenen og hvor jeg liker å feriere. På bakgrunn av dette sender de meg masse reklame, og jeg tror derfor også de er i stand til å overvåke bilder og sider, og fjerne disse dersom de oppfordrer til vold og hatkriminalitet, sier hun.
Oppmerksomhet
Dagen etter at Darshan-Leitner hadde presentert søksmålet, døde fredsaktivisten Richard Lakin (76) av skader han pådro seg to uker tidligere da han han ble knivstukket og skutt ombord på en Jerusalem-buss.
Sønnen Micah Lakin Avni er en av de 20.000 som saksøker Facebook. I en følelsesladet kronikk i The New York Times skriver han at de mest innflytelsesrike lederne i verden ikke er de en skulle tro.
– Da jeg ved fars sykeseng observerte alle som kom for å vise sin respekt, forsto jeg at verdenslederne som har mest innflytelse på situasjonen i Midtøsten ikke er herr Ban eller statsminister Netanyahu, men Mark Zuckerberg i Facebook, Jack Dorsey i Twitter og andre unge entrepenører som former de sosiale plattformene de fleste av oss bruker hver dag.
– Kvalmende
Han skriver at det er kvalmende å tenke på at også faren hans, som dedikerte livet til forsoning mellom jøder og arabere, ble en «hit» i sosiale medier like etter at han ble skutt i hodet og knivstukket i brystet.
– Bare timer senere ble en video med skuespillere som gjenskapte terrorangrepet lagt ut på nettet. Samtidig ble det postet oppfordringer om at flere unge palestinere må ta steget og drepe jøder, skriver han.
En av farens angripere brukte mye tid på Facebook og hadde også lagt ut et ønske på siden sin om å bli martyr.
– Friheten i fare
Micah Lakin Avni skriver at faren lærte han opp til å forsvare ytringsfriheten og sette denne høyt, men at ytringsfriheten nå er i ferd med å sette selve friheten den skulle forsvare i fare.
– Selskapene kan og må jobbe hardere, med alle mulige redskap, for å skape en nettkultur som ikke tolererer vold og hat, skriver han.
Facebook først
Oppfordring til vold finnes i en rekke sosiale medier, men Shurat Hadin har valgt å saksøke Facebook først siden dette er verdens største nettsamfunn.
Hele 4,2 millioner palestina-arabere følger Facebook-sidene til Shihab, som har forbindelser med Hamas.