Færre gravide ba om veiledning

Hver tredje kvinne som oppsøkte Amathea rådgivningstjeneste for gravide i fjor hadde ikke-vestlig bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

De hadde 12.394 konsultasjoner, og det er 1.500 mindre enn i toppåret 2016.

– Nedgangen skyldes først og fremst langtidssykmelding hos oss der vi ikke ansatte ekstra hjelp, forteller direktør Hildegunn Bomnes i Amathea til Dagen.

Tilbudet er gratis og ble startet i 1978 under navnet Alternativ til Abort i Norge (AAN). I 2003 endret stiftelsen navnet til Amathea, og har i dag rundt 30 ansatte fordelt på 13 veiledningskontorer.

Ikke-vestlig bakgrunn

Hildegunn Bomnes viser til at 36 prosent av alle deres klienter i fjor på landsbasis hadde en ikke-vestlig bakgrunn, mens prosentsatsen var 41 i Oslo.

– Vi har dialoggrupper med ikke-vestlige kvinner. Flere av disse har lite kunnskap om graviditet og fødsel, og vi bruker mye tid på dem. Dette fører til at de blir trygge på oss og kan diskutere og forstå ting bedre, sier Hildegunn Bomnes.

– Jeg synes at mange argument for eggdonasjon handler om voksnes behov og likestilling, og ikke hva som er barnets...Publisert av Dagen 8. april 2018

Aborttall går ned

I 2017 ble det i alt utført 12.733 aborter i Norge, og dette er omtrent samme antall konsultasjoner som ble foretatt av Amathea.

Bomnes er glad for at tallet på aborter i Norge går ned. De ferske tallene for i fjor fra Folkehelseinstituttet viser at antall aborter blant 15 - 19-åringer her i landet har aldri vært lavere enn i 2017.

Bra respons

– Flertallet av de som kommer til oss er over 25 år. De har ikke noen tilbud som kan møte dem raskt. Legen har ventetid, og det har også alle de andre tjenestene. Derfor kommer de til Amathea, forteller Hildegunn Bomnes.

Hun opplever at deres tilbud hadde bra respons også i fjor.

– Vi er en solid aktør med god kompetanse, der vi møter mange sårbare kvinner som får en respektfull behandling. Dette fører til at jungeltelegrafen går til flere om vårt tilbud, sier direktøren.

– Et viktig tilbud

Olaug V. Bollestad (KrF) er leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun understreker at Amathea er et svært viktig tilbud rundt i landet.

– De veileder og samtaler med kvinner som står foran et utrolig vanskelig valg, og noen ganger er også mennene med. Amathea har dedikerte fagfolk som har stor kunnskap om det de snakker om, sier Bollestad.

Hun viser til at med over 12.000 konsultasjoner i fjor forteller dette alt om betydningen av tilbudet.

– Amathea møter sårbare kvinner og ivaretar dem, og ikke minst gir de mulighet til å snakke om sine innerste tanker eller bare svare på spørsmål som kvinnene har, påpeker stortingsrepresentanten.

Statlig bevilgning

Denne rådgivningstjenesten fikk i fjor i overkant av 20 millioner kroner over statsbudsjettet, og Bollestad er glad for denne bevilgningen.

– De er en utrolig viktig brikke i abortforebyggende tiltak og er nesten landsdekkende. Men vi skulle gjerne fått dem på plass i alle store byer i vårt land og fått flertall for det i budsjettet. 20 millioner kroner er ikke mye penger når man ser hva arbeid de driver og hvordan det drives, sier KrF-nestlederen.

Hva mener du om saken? Riktig av Høyre å si ja til eggdonasjon?Publisert av Dagen 7. april 2018

Samiske kvinner

Amathea har også startet prosjektet «Samiske kvinner og seksuell helse» i samarbeid med Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern (SANKS).

– Samer har en kultur for ikke å snakke om sex og seksuell trakassering, og dette gjelder spesielt voksne kvinner, sier sexolog Ingunn Eriksen til NRK Sápmi.

Hun er selv same, og jobber i prosjektet som satser på å formidle viktig informasjon til den samiske befolkningen.

Powered by Labrador CMS