INDIA: Tallet på jentebarn som fødes i India er på vei opp etter et fødselsunderskudd de siste tiårene. ILLUSTRASJONSFOTO: Channi Anand / AP / NTB

Færre jenteaborter i India

Færre indiske familier bruker abort som metode for å sikre at de får sønner i stedet for døtre.

Publisert Sist oppdatert

Det går fram av en fersk rapport fra det amerikanske forskningsinstituttet Pew Research Center i Washington DC.

De baserer rappporten på tall fra Indias National Family Health Survey (NFHS). Folketellingen fra 2011 viste at det ble født 111 gutter per 100 jenter. Tellingen for årene 2019 til 2021 viser at det da ble født 108 gutter per 100 jenter.

Ifølge PEW betyr nedgangen at 70.000 jente-foster har blitt reddet fra abort årlig det siste tiåret. Fra 480.000 i 2010 til 410.000 i 2019.

Ubalanse

– Det er veldig gledelig når tallene peker i riktig retning. Kanskje vi er i ferd med på se en mentalitetsendring, sier Erik Lunde til Dagen.

Han er i dag generalsekretær i Strømmestiftelsen, men kom i 2017 med boka «Uønsket – mennesket i sorteringens tid».

Lunde påpeker at abortpraksisen i India i realiteten ofte handler om økonomi.

– Det er store utgifter knyttet til jentebarn. Medgift er forbudt, men praktiseres i stor grad likevel. Dessuten har gutter en viktig funksjon i forbindelse med gravferder med tenning av likbål, noe som er viktig for familiene.

Sammensatt problem

Han legger til at abortpraksisen er et sammensatt problem.

– Da jeg reiste i India var folk veldig tydelige på at dette først og fremst handler om å skifte mentalitet, og at holdningene som må endres også er til stede blant de rike og velutdannede.

Man har tidligere sett tydelig at ubalanse mellom jenter og gutter har vært størst i de gruppene som har vært preget av høy utdanning og relativt høy velstand.

FORFATTER: Erik Lunde er generalsekretær i Strømmestiftelsen og kom i 2017 med boka «Uønsket - mennesket i sorteringens tid».

Holdningsendring

Erik Lunde viser til at holdningene til barnets kjønn har vært til stede i kulturen og at de etterhvert har fått muligheten til å gjøre noe med det.

– Jeg er litt skeptisk til å mene at endringen har med utdanning og økonomi å gjøre. Det har vært en gradvis mentalitetsendring som har å gjøre med innflytelse fra opinionsdannere, for eksempel fra de religiøse samfunnene.

– I tillegg har myndighetene lagt inn en betydelig innsats for å endre holdninger. India har et forbud mot kjønns-selektive aborter og et forbud mot å avsløre kjønn under ultralyd. Men det finnes måter å omgå disse bestemmelsene på. Det er et signal om myndighetene ønsker denne praksisen til livs, understreker forfatteren og generalsekretæren.

Lunde legger til at det også må sies at mange familier i India tar godt imot sine døtre og behandler dem like bra som guttebarna.

Skjevt kjønnsforhold

Analysen som Pew Research Center har gjort av FNs estimater for India viser at de i gjennomsnitt hadde et av verdens mest skjeve kjønnsforhold ved fødselen, etter Aserbajdsjan, Kina, Armenia, Vietnam og Albania.

Selv om det siden 1996 har vært ulovlig for indiske leger og helsepersonell å avsløre kjønnet til et foster, gikk en glipp av minst ni millioner jente-fødsler mellom 2000 og 2019 på grunn av selektive aborter.

Indias kristne minoritet har skilt seg ut i forhold til kjønnsbalansen og har opprettholdt et nivå ved fødselen som ligger rundt det naturlige nivået på 105 gutter per 100 jenter. Det tyder på en relativt lav forekomst av kjønnsselektive aborter blant de kristne.

Nå har Indiske muslimer også en kjønnsbalanse ved fødsel (106) som er nær den naturlige normalen man så i India før innføringen av prenatal testing.

Norsk forskning

FORSKER: Francesca R. Jensenius har forsket på valg, utvikling, og likestillingsspørsmål i India. Hiun er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Institutt for statsvitenskap.Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB

Forskeren Francesca R. Jensenius ved Universitet i Oslo utga i fjor en rapport om kjønnsrelaterte abiorter i India sammen med to amerikanske kollegaer.

Deres funn tyder på at det trengs minst to distinkte politiske tilnærminger for å bekjempe problemet med jentemangel.

– Blant utdannede kvinner kan utdanningssystemet og trykt materiale brukes til å utfordre kulturelle preferanser for sønner, siden hovedmålet bør være å motvirke kjønns-selektive aborter.

– Men blant de mindre utdannede i befolkningen, spesielt analfabeter, bør regjeringen fokusere på økonomiske eller andre belønninger for bedre behandling av jentebabyer og for å øke deres overlevelsesrate, skriver forskerne i rapporten «Missing Girls: Women’s Education and Declining Child Sex Ratios in India».

Powered by Labrador CMS