Færre norske langtidsmisjonærer
– Vi ser at parallelt med at antall langtidsmisjonærer har sunket, har tallet på korttidsutsendinger økt betydelig.
Men vi kan allikevel ikke være helt fornøyd med det, for langtidsutsendingene er mye mer effektive enn dem som kommer og går, sier daglig leder Anne Lise Søvde i Norme (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering) til Dagen.
Ferske tall som Dagen har innhentet fra Norme og Digni (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd) viser at det i fjor var 542 langtidsmisjonærer, som er en nedgang på 127 i forhold til 2004.
Anne Lise Søvde viser til at noen er på kortere opphold fordi arbeidet i stor grad er nasjonalisert. Andre forbereder seg til tjeneste gjennom kortere opphold.
Misjonær siden 1959
I høst måtte hun motvillig reise hjem fra misjonsfeltet på grunn av sykdom. Hun håper å komme tilbake så fort som mulig.
– Jeg lengter ut igjen til Etiopia, for jeg har ikke fullført mitt oppdrag, sier Jorunn Hamre til Dagen. Hun har vært utsendt av Norsk Luthersk Misjonssamband.
Langtidsmisjonæren arbeider i en ny menighet i Sør-Etiopia, der en kirke snart skal innvies.
– Dette er et resultat av vekkelsen i Etiopia, og det er i dag 300 personer som kommer til gudstjeneste. Jeg har undervist nye kristne i budene og Fadervår og annen troslære. Derfor håper jeg å komme ut igjen til dem så fort som mulig, sier Jorunn Hamre.
Mest tilbake
Det er de største aktørene som går mest tilbake når det gjelder misjonærstyrke: Misjonssambandet (- 60), Misjonsselskapet (- 44) og De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon (- 25).
Når det gjelder årsaker til færre langtidsmisjonærer, viser Søvde til at det drives ikke norske skoler, internat og landkontorer av norske utsendinger i samme grad som før, da støttefunksjonene hovedsakelig er flyttet til Norge.
– Antall årsverk i Norge som knyttes direkte til oppgaver i utlandet, er oppgitt av organisasjonene til å være 105. Disse står for en god del av stillingene som er kuttet ute på felt. sier daglig leder i Norme.
Spennende utvikling
Men det er også flere som har fått større misjonærstyrke de siste ti årene. Operasjon Mobilisering øker mest med 12 misjonærer, og deretter følger Ungdom i Oppdrag (+ 10) og Tent (+ 9).
– Det er en spennende utvikling. Små organisasjoner er ofte mer dynamiske og enklere til å omstille seg enn de store. Flere av dem ser ut til å ha lyktes med. Noen organisasjoner som øker har enklere finansieringsmodeller enn de store, og dette ser ut til å tiltrekke en del yngre utsendinger. Men alt i alt tror jeg det har med å gjøre at de små organisasjonene har gjort en meget god jobb med tanke på rekruttering, sier Anne Lise Søvde.