TIENDE: Øystein Gjerme er leder i Pinsebevegelsen i Norge og pastor i Salt Bergenskirken. De bruker Bibelenes ord om tiende og offergaver.

Færre pastorer i USA anbefaler tiende. Dette svarer norsk pinsetopp

Det bibelske prinsippet om å gi ti prosent av inntekten til arbeid i Guds rike er på retur blant amerikanske pastorer. I norske kristne miljøer er ideen fremdeles levende.

Publisert

En undersøkelse utført av meningsmålingsinstituttet Barna viser at et flertall av amerikanske pastorer ikke praktiserer det bibelske budet om å gi ti prosent av inntekten. Det skriver amerikanske og britiske nettsteder.

Studien viser at bare 33 prosent av de spurte pastorene støtter ideen om tiende.

21 prosent av pastorene hadde ikke en klar anbefaling om hvor mye kristne bør gi, men sier at det må være «nok til å bli ansett som et offer». En av fem svarer at kristne bør gi så mye de vil.

– Godt brukt prinsipp

Øystein Gjerme er pastor og leder for Pinsebevegelsen i Norge. Han tenker at tiende-begrepet er godt anvendt både som språk og som prinsipp i bevegelsen han representerer.

– Så er det veldig stor variasjon i hvordan man oppfatter det. Jeg hører flere si at det er helt fritt hva man ønsker å gi, men at dette her er Bibelens veiledning, sier Gjerme til Dagen.

Han viser til en undersøkelse som ble lagt fram for noen uker siden om givertjenesten i svenske frimenigheter. Den viser at prosentandelen på ingen måte er på ti prosent, men at det like fullt er en aktiv givertjeneste.

God givertjeneste

– Gjør man en undersøkelse i norske menigheter, så er det nok de færreste som praktiserer å gi ti prosent av inntekten sin. Men at givertjenesten er god er det ingen tvil om, påpeker Øystein Gjerme, og legger til:

– Men det finnes noen som praktiserer å gi ti prosent, noen av brutto-lønningen sin og noen av netto-lønningen sin.

Pinselederen understreker at alle er fri til å ha en givertjeneste og bestemme beløpet selv.

– Men språket fra Bibelen om tienden og de hellige gavene og offergavene, vil du nok merke i norske pinsemenigheter. I hvert fall i menigheten som jeg leder er vi opptatt av å bruke dette språket, sier Gjerme.

Praktiserer tiende

Generalsekretær i Baptistkirken, Bjørn Bjørnø, skriver i et svar til Dagen at tiende for ham personlig har vært et prinsipp og en glede å praktisere.

– Jeg tror det er mye å hente i hele Kirke-Norge. Vi trenger å frigjøre midler til Guds rikes tjeneste. Tiende er ikke en plikt, det er en stor velsignelse, påpeker Bjørnø.

Han tror det er stor forskjell fra person til person og fra menighet til menighet når det kommer til tiende.

– Når det gjelder våre migrantmenigheter så er de flinke til å gi. Ellers har Baptistsamfunnet vært svært dyktige til å forvalte våre felles verdier, understreker kirkelederen.

BAPTIST: Bjørn Bjørnø er generalsekretær i Baptistkirken i Norge.

Forstår ikke

Den amerikanske undersøkelsen avslørte også at begrepet tiende ikke er «godt forstått» av kristne.

Ifølge rapporten er det bare 43 prosent av kristne som kan definere hva tiende betyr.

Det tallet vokser til 59 prosent når det gjelder praktiserende kristne, mens 18 prosent av kirkegjengere sier at de er i stand til å gjenkjenne begrepet, men ikke kan definere det.

En av fem sa at de ikke ville være i stand til å si hva tiende betyr.

Dagen-undersøkelsen

i 2020 gjorde Dagen en undersøkelse i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation der holdninger blant kirkeaktive i Kristen-Norge ble kartlagt.

To av spørsmålene i undersøkelsen var hvor stor andel av inntekten man gir til kristent arbeid/veldedighet og hva en enkelte gir mest til:

Svarene viste at en av fire aktive kristne gir mellom ti og 14 prosent av inntekten sin til kristent arbeid eller veldedighet. På toppen av det kommer 3,4 prosent som svarer at de gir 15 prosent eller mer.

Powered by Labrador CMS