BOIKOTT: Fagforbundet er Norges største arbeidstakerorganisasjon. Her taler leder Mette Nord under Fagforbundets landsmøte i 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Fagforbundet vil forby handel med israelske bosetninger

Leder for landets største arbeidstakerorganisasjon inviterer seg selv til utenriksministerens kontor for å fronte Israel-boikott

Publisert Sist oppdatert

Det er kjent at Fagforbundet ikke er så begeistret for Israel. I 2017 vedtok landsmøtet å støtte den palestinske boikottbevegelsen «Boycott, Divestment, Sanctions» (BDS). Nå går de et steg lengre.

Forbundsleder, Mette Nord, sendte 26. juni et brev til utenriksdepartementet hvor hun tar til orde for et lovfestet forbud mot handel med israelske bosetninger på Vestbredden.

Nord viser til rapporter som hun hevder dokumenterer at «norsk næringsliv og finansinstitusjoner bidrar til okkupasjonsøkonomien».

Til slutt i brevet ønsker hun «et møte med utenriksministeren for (...) å utdype våre synspunkter om behovet for lovfestet forbud med handel med bosettingene». Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon og har rundt 365.000 medlemmer.

Nord ønsker ikke å kommentere brevet overfor Dagen.

– Basert på feil

Jan Benjamin Rødner, advokat og styremedlem i Med Israel for fred, mener boikott-kravet er ubegrunnet.

– Dette kravet er basert på en bråte med feil omkring den rettslige situasjonen i Midtøsten, sier Rødner.

Han mener at de Israelske bosetningene ikke kan kalles okkupert område.

– Etter internasjonal lov er ikke dette okkupert, sier Rødner.

Fremmedmakt

Han peker på at selv om man skulle kalle området for okkupert, er det fortsatt ingenting i veien for lovlig økonomisk virksomhet her.

– Hva kan en fremmed makt gjøre på et slikt område? Kan man drive økonomisk virksomhet? Svaret er ja etter internasjonal lov. Om man ikke kan drive virksomhet her, vil man kvele befolkningen, sier Rødner og fortsetter:

– Bortsett fra milde gaver fra EU og FN lever befolkningen av at jøder driver økonomisk virksomhet der. Uten det hadde de vært så til de grader fattige.

Han peker på at en slik boikott vil kunne skape arbeidsløshet i området.

– Det er en fin ting at vårt store og viktige fagforbund ønsker å hjelpe arbeidere ikke bare i Norge, men også i andre land. Men i denne saken har LO blitt kapret av krefter som ikke vil arbeiderne vel, sier han.

Brev til EU-kommisjonen

Vedlagt forbundslederens krav er et skriv sendt 25. juni til EUs «utenriksminister», Federica Mogherini, signert av 34 europeiske fagforeninger. De skriver at de vil ha «handelsforbud med israelske bosetninger i samsvar med forpliktelser under internasjonal lov». Rødner mener premisset er feil.

– De sier at når Europa ikke følger boikott-kravet deres, følges ikke internasjonal rett. Men da lurer jeg på hvem som har rett. Fagforeningene, som har en tydelig politisk agenda, eller er det EU som er best skikket til å tolke lovverket. I dette tilfellet mener jeg at EU har truffet spikeren på hodet, sier Rødner.

Teologene signerer

Blant dem som har signert boikott-kravet til Mogherini er Fagforbundet teoLOgene, som er LOs forening for teologer og prester. Representant, Øyvind Sagedal, mener dette er en naturlig sak for foreningen.

– Teologene har tatt et standpunkt om å se den uretten som skjer i Palestina. En boikott av Israel er en fredelig måte å oppnå rettferdighet på, sier Sagedal.

Han avskriver Rødners omtanke for palestinske arbeidsplasser.

– Det er palestinerne selv som tar til orde for dette og ber det internasjonale samfunnet gripe inn. Også palestinske kirkeledere ber kristne i vesten støtte boikott av Israel. Den rørende omsorgen for palestinske arbeidsplasser blir ingenting i møte med hva okkupasjonen medfører totalt sett.

– Tror du foreningen kan støte fra seg noen prester ved å skrive under på brevet?

– Det er mulig det. Men jeg vet at Den norske kirke, hvor de fleste medlemmene jobber, har tatt et nok så klart standpunkt i forhold til Israel-boikott.

Internasjonal LO-boikott

Fagforbundet og Fagforeningen teoLOgene er to av 26 fagforbund som utgjør Landsorganisasjonen (LO). Til sammen har LO over 930.000 medlemmer, som utgjør rundt 34 prosent av norske arbeidstakere.

I 2017 vedtok LOs generalforsamling å gå inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Frp reagerer

– Fagforbundets krav om forbud mot handle med israelske bosetninger viser at forbundet ikke har noe omtanke for palestinerne som bor på Vestbredden, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til Dagen.

Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talsmann i Frp.

– Israels næringsvirksomhet bidrar nettopp til det som fagforeningen er opptatt av; organisert næringsliv med rettferdige lønns- og arbeidsvilkår.

Han mener forbundsleder Mette Nord opptrer som en forlenget arm for ytre venstre hvor skillet mellom politikk og anti-semittisme «er syltynn».

Tybring-Gjedde mener Fagforbundet burde holde seg unna utenrikspolitikk og overlate den til regjeringen. Han kritiserer også teologenes tilslutning til boikott-kravet.

– Dette er en ny dokumentasjon på radikaliseringen og fremmedgjøringen av Den norske kirke.

Israelske bosetninger

Israelske bosetninger (også omtalt som jødiske bosetninger) er samfunn av israelere bosatt på vestbredden som ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.

Er delvis under israelsk militær kontroll, delvis under Den palestinske selvstyremyndighetens, og delvis under israelsk sivil kontroll.

Powered by Labrador CMS