Fakta mot fordommer
For kristne bør det være maktpåliggende å finne ut hva som faktisk er sant, ikke hvordan vi håper eller frykter at ting skal være.
Torsdag ble nettsiden fagsjekk.no lansert.
Dette initiativet fra Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag er det er grunn til å merke seg. Ikke minst gjelder det alle som er opptatt av skole, opplæring og forholdet mellom tro og vitenskap. Og det bør være mange.
I en årrekke har nettsidens redaktør, Bjørn Are Davidsen, gjort en stor innsats for å imøtegå inngrodde myter om kristen tro og kirkehistorie.
Slike verserer det uheldigvis mange av. Det gjelder ikke bare på folkemunne, men i forunderlig stor grad også i offentlig godkjente lærebøker. Davidsen dokumenterer dette grundig i boken «Lurt av læreboken?» som kom for to år siden.
– Nye læremidler kommer jo hvert år, i tillegg til populærvitenskap du finner i magasinhyllene på Narvesen, så det er viktig å ha en mer levende oppfølging.
Det sa Davidsen i et intervju med Kristelig Pressekontor som Dagen publiserte i forbindelse med lanseringen av den nye nettsiden.
Betoningen av etterrettelighet og anerkjente faglige vurderinger er avgjørende. Det er en påminnelse til alle om å være faktabasert.
Det gjelder også når man imøtegår feilaktige fremstillinger av for eksempel kirkehistoriske forhold. Påstander om at kirken har vært vitenskapens og medmenneskelighetens fiende, er mildt sagt misvisende.
Mange av historiens fremste vitenskapsfolk har vært troende kristne. Banebrytende innsats for både opplæring og omsorg har hatt en kristen motivasjon. Mye av det vi er takknemlige for og roser oss av i Vesten, har røtter i kristen tro og tenkning.
Samtidig er ingen tjent med at svartmaling kontres med skjønnmaling. Det er avgjørende å være åpen også om det som i dag fremstår som ubegripelige feil og overgrep.
Slike har kirken og kristne begått rikelig nok av i tidligere tider. Samrøre med maktapparatet og bruk av tvang har til dels vært utbredt. Man kan være bekymret for avkristning uten å ønske at alt skal være som det en gang var. I sin tid var kirkegang påbudt.
Norske foreldre kunne bli straffet hvis de ikke døpte barna sine innen åtte dager etter fødselen. Jøder var lenge nektet adgang til riket. Intet av dette bør stikkes under stol.
En av de moderne mytene er at tro er ensbetydende med overtro. Den sekulariserte Ola Nordmann tenker lett at en kristen eller teistisk virkelighetsforståelse er ensbetydende med underskudd på opplysning og innsikt.
Dessverre blir en slik forenklet forestilling om historiens utvikling, fra troens mørke til vantroens lys, i for stor grad næret av både skolebøker og annen formidling.
Det er oppmuntrende at Laget tar tyren ved hornene og går inn i disse utfordringene på en offensiv og kreativ måte. Tidligere i år fortalte Dagen en historie om at det nytter.
Barnebokforfatter Ingelin Røssland skrev boken «Falske fakta» der hun resirkulerte påstander om at kirken i middelalderen trodde at jorden var flat. Da en kritisk anmelder påpekte feilen, valgte Røssland og Gyldendal forlag å kalle førsteopplaget tilbake. Det står det respekt av.
For kristne bør det være maktpåliggende å finne ut hva som faktisk er sant, ikke hvordan vi håper eller frykter at ting skal være. Da er man troverdig.