Familiefar med hukommelse i verdensklasse
Ola Kåre Risa er i verdensklasse når det gjelder å huske tall, kortstokker og ord, men har irriterende dårlig hukommelse til vanlig, ifølge kona.
I videovinduet øverst i denne artikkelen kan du se Ola Kåre Risas tips til å huske navnene på alle disiplene til Jesus.
I mars slo Risa verdensrekorden i øvelsen fem minutter binære tall (bare nuller og enere), men det varte bare i ti sekund. Hans rekord på 940 ble raskt slått av en som greide 960 og en annen som greide 975 i samme konkurranse.
I denne øvelsen har man fem minutter til å lære seg så mange tilfeldige nuller og enere som mulig. I etterkant har man 15 minutter til å skrive ned de man husker.
- Hva er det store målet for det du holder på med?
- Det er å sette en verdensrekord som holder lenger enn i ti sekunder og komme inn på topp 10 på verdensrankingen. For øyeblikket er jeg på 13. plass, så jeg nærmer meg.
Risa har stor tro på at det skal skje allerede i mai, for han har slått den nye rekorden i fem minutter binære tall på trening og har forbedret seg i de fleste av de ti øvelsene som blir konkurrert i.
- Her om dagen greide jeg 1015 binære tall, og en annen dag husket jeg rekkefølgen på alle kortene i en kortstokk etter bare å ha sett på dem i 26,59 sek.
Han har alltid vært fascinert av å lære ting utenat. For eksempel har han pugget hele 1. Johannes brev, hele Jakobs brev og bergprekenen, og i hukommelsen har han til sammen lagret rundt 900 bibelvers.
- Det er rikt å ha så mye av Guds Ord på innsiden, for man tenker jo mer på det da. Min erfaring er at Gud ofte bruker bibelvers når han taler til meg, forteller Risa, som føyer til at han også pugget bibelvers før han oppdaget de husketeknikkene han bruker nå.
- Men det var langt mer tidkrevende å lære dem utenat da, sier han.
Hovedteknikken han bruker, både i konkurranser, til eksamen og til bibelvers, er reiseruteteknikken. Vanligvis når man lærer seg ting, går kunnskapen først inn i korttidshukommelsen og etter mange repetisjoner går den gradvis over i langtidshukommelsen.
- Det som gjør reiseruteteknikken så effektiv, er at man hopper over korttidshukommelsen og benytter seg av noe som allerede ligger i langtidshukommelsen, nemlig steder man kjenner godt. En reiserute er en reise gjennom en bygning eller et område. På denne «reisen» definerer man punkt i en logisk rekkefølge, det kan for eksempel være: utenfor dør - gang - toalett - kontor osv. På disse stedene visualiserer man ting, personer og handlinger som man assosierer med det man egentlig skal huske. Hvis man har lagd gode bilder vil de sitte i lang tid og kreve minimalt med repetisjon, og hver gang man trenger å huske det man lagret her, går man bare mentalt gjennom reisen, for man vet akkurat hvor i hjernen man skal lete. Det høres kanskje rart og tungvint ut, men metoden er ekstremt effektiv og prestasjonene som blir gjort i hukommelseskonkurranser er et bevis for dette.
Når han skal huske bibelvers, velger han seg ut nøkkelord. For salme 18,3 har han valgt seg ut følgende nøkkelord: Berg - borg - Gud - fjell - tilflukt - skjold - frelseshorn. Disse nøkkelordene er nok til at han husker hele verset ved hjelp av en reiserute på fire punkt: Sykkelstativet på bystasjonen - brillebutikk - utenfor hovedinngang - Narvesen-kiosk.
- På sykkelstativet går Lasse Kjus på en salmebok. Med mitt tallsystem blir dette salme 18,3. På brillebutikken er det et berg med en borg på, utenfor hovedinngangen på bystasjonen ser jeg for meg Gud som sitter på et fjell som noen har bygd et tilfluktsrom i. På Narvesen-kiosken står det en mann med et skjold og et frelseshorn.
- Hadde det ikke vært enklere å bare lære ordene, uten å velge en «reiserute»?
- Det hadde det nok hvis du skulle huske verset i to minutter. Men hvis du vil huske det for alltid, krever det veldig mye mindre repetisjon med denne teknikken.
Bønnelister er også praktisk å kunne memorere, hevder han.
- Når folk spør om jeg kan be for dem, kan det være lett å glemme. Men hvis jeg plasserer dem i en visualisert reiserute blir det mye enklere å huske. Når jeg ber, går jeg mentalt gjennom reiseruten jeg har lagret alle bønneemnene i.
Det var boken «Memo» av Oddbjørn By som inspirerte Risa til å begynne med husketeknikker. Mens andre kobler av med tv eller en blund på sofaen, går han inn i sin egen fantasiverden når han memorerer tall, kortstokker og ord.
En tilfeldig rekke på 30 tall blir raskt gjort om til fem små historier i Risa sitt hode.
8-6-5-0-7-1: Kristopher Schau vasket lyssabelen sin med såpe.
4-4-5-0-8-1: Ronald Reagan vasket kanoen sin med såpe.
4-8-0-2-0-4: Trommisen i Kaizers stakk en korde inn i et reklameskilt.
6-7-1-2-7-0: En fyr med svart maske hoppet opp og ned med et løsøye inni munnen sin.
9-2-0-1-0-1: Marit Breivik trakk til seg et mikrofonstativ med mikrofon på.
Jeg tar ikke tiden, men ca to minutter etter at jeg har ramset opp 30 tall, ramser han dem opp - feilfritt. Han er riktig nok litt usikker et par steder, men han bommer ikke.
For å huske kortstokker har han øvd inn 2704 faste assosiasjoner, det kan være personer eller ting, en assosiasjon for hver mulig kombinasjon av to spillkort. For å huske binære tall bruker han 1024 av de samme tingene og personene, en assosiasjon for hver mulig kombinasjon av 10 nuller og enere, til vanlige tall har han en fast assosiasjon for alle sifferkombinasjoner fra 000 til 999. Alle reiserutene med bygninger og områder han kjenner godt har til sammen over 2800 punkt.
- Trener du mye?
- En time om dagen på det jevne, men i forkant av konkurranser blir det nok mer.
Da tar han på seg øreklokker og skytterluen med klaffer som lukker oppmerksomheten til et lite synsfelt. Det gir ham utvilsomt en nerdete look, men det kan han leve med.
- Jeg er en nerd med glimt i øyet, sier han - med glimt i øyet.
Kona mener han har veldig nerdete egenskaper kombinert med sosial intelligens og god humor.
- Han er ikke en tørr teoretiker, men han er veldig morsom. I tillegg er han en god pappa, sier hun.
Og når han i tillegg har begynt å tjene penger på å holde kurs og foredrag, er det lettere å takle at han daglig forsvinner inn i sin egen lukkede nerdeverden.
Fascinasjonen av å øve på noe, se fremgangen og til slutt nå målet, er det som driver ham fremover. Han hadde det på samme måte da han drev med sjonglering. Der handlet det om å øve, terpe og bli bedre.
- Jeg sjonglerer fortsatt, men det blir jo ikke så mye øving nå lenger etter at jeg fikk familie. Jeg bruker det helst når jeg opptrer på fester eller i forbindelse med foredrag og kurs i hukommelse.
På sikt har han en drøm om å drive med hukommelse på fulltid, men enn så lenge er han glad for å jobbe som mattelærer. I yrket har han fordelen av å huske navn og ansikt på rekordtid. Elevene nyter godt av å huske for eksempel andregradsformelen ved hjelp av husketeknikk, men ellers er de fleste av formlene best å huske ved å skjønne dem logisk.
- Jeg hadde nok brukt husketeknikken mer i undervisningen hvis jeg var historie- eller språklærer, tror han.
- Er det spesielle typer som konkurrerer i hukommelse?
- Det er høy nerdefaktor i disse konkurransene, mange veldig hyggelige, men sære, single ungkarer med rare hatter og briller. Jeg tør å påstå at jeg for tiden er den familiefaren med best hukommelse i verden.
I videovinduet øverst i denne artikkelen kan du se Ola Kåre Risas tips til å huske navnene på alle disiplene til Jesus.