SAMMEN: Rebekka og Rizgar sammen med barna: Emanuel på åtte, Linus på fem og Lydia på ett og et halvt.

Familien Khurshid viser hvordan det er å være en kristen familie på riksdekkende tv

I Familiekoden på TV 2 følger seerne ni ektepar med ulike foreldrestiler. Blant dem er pinsevennene Rebekka og Rizgar Khurshid fra Sørlandet.

Publisert Sist oppdatert

– Å være kristen er ikke en konkret familiestil, men TV 2 ønsket å ha oss med nettopp fordi vi er kristne, sier Rebekka Khurshid.

Familien er bosatt i Vennesla og er aktive i pinsemenigheten Filadelfia. Ekteparet har tre barn: Emanuel på åtte, Linus på fem og Lydia på ett og et halvt. Nå venter de sitt fjerde barn.

Ni foreldrepar

I Familiekoden kan man følge ni foreldrepar med ulike foreldrestiler. De følges tett i hverdagen, mens de får morsomme og krevende oppgaver som setter familiene på prøve.

Reidar Hjermann, psykolog og tidligere barneombud, fungerer som ekspert og rådgiver i programmet.

EKSPERT: Reidar Hjermann, psykolog og tidligere barneombud, fungerer som ekspert og rådgiver i programmet sammen med programleder Katrine Moholt.

I en pressemelding sier Hjermann at foreldrene som er med i programmet er valgt ut på bakgrunn av de ulike familiestilene de representerer, men også fordi de får til livene for seg selv og barna rimelig bra.

– Hensikten med programmet er ikke å skape vinnere og tapere, men å vise at de ulike familiekulturene har gode ting i seg som er verdt å dele. Jeg er rimelig sikker på at alle familiene vil lære mye de kan bruke i sine liv, og at seerne både vil bli berørt og beriket av det de ser på skjermen, sier han.

– Promotere våre verdier

Ekteparet Khurshid forteller til Dagen at de har lært mye av å være med i programmet, og at de har latt seg inspirere av flere av familiene.

– Samtidig blir man takknemlig for at man har det som man har det, sier Rizgar.

Rebekka og Rizgar så på TV 2 for ett og et halvt år siden at de søkte familier til programmet. Slik startet prosessen.

– Hva var motivasjonen for å være med?

– Det handlet mest om å få lov til å promotere våre verdier. I tillegg var det jo gøy å få være med på et program på TV 2, sier han.

Oppleve nye ting

Ekteparet forteller at de liker å kaste seg ut i det ukjente.

– Det handler om å oppleve nye ting og om å bli inspirert selv, sier de.

UTBYTTE: Rebekka og Rizgard forteller at de hadde stort utbytte av å være med i Familiekoden.

Når de blir bedt om å beskrive sin egen familie, bruker de ordet høylytt.

– Vi som deltok i programmet var enige om at vi gjør en del av det samme som de andre familiene – bare i mindre grad.

Fyrtårn og kaos

I Familiekoden deltar blant annet «Fyrtårnfamilien» som bor på gård og som gir barna stor frihet til å utforske. I «Kaosfamilien», som består av et et lesbisk par og deres barn, er det mye liv og leven, og i «Hjemmeskolefamilien» virker det tilsynelatende fritt og harmonisk.

Rebekka forteller at hun lot seg inspirere av ekteparet som har hjemmeskole.

– Det inspirerer meg at de tar et valg som er så annerledes, og at de har våget å kjenne på samvittigheten. Som foreldre kan man kanskje tenke at «sånn er det» når vi sender barna våre i barnehage og på skole, men kanskje burde vi lyttet mer til samvittigheten.

– Ingen fasit på hvordan en familie skal være

Rizgar synes det er vanskelig å peke på hvem som inspirerte ham mest, men han likte godt elementer av det «Ambisjonsfamilien» gjorde. De satte tydelige grenser og var ikke redde for å stille krav til barna sine.

– Det er jo ingen fasit på hvordan en familie skal være. Det kommer helt an på barna og på relasjonen mellom mor og far. Alle har et mål om å gi barna en god oppvekst og mye kjærlighet. Det er det jeg sitter igjen med.

Skjermtid

Blant ulike oppgaver som familiene skal bryne seg på, handler den ene om skjermbruk. Her følger vi tre familier mens de prøver å kutte ut skjerm i 12 timer. I to av familiene byr det på store utfordringer.

I programmet opplyser Hjermann om spillselskapene som har en intensjon om at barn og unge skal bli avhengige av å spille.

Rizgar er glad for at han så tydelig satte ord på det.

– For oss ble det en bekreftelse på hvordan vi tenker, sier han.

– Hvordan er det med skjermbruk hjemme hos dere?

– Hos oss har barna tilgang en time fredag, lørdag og søndag. Det er alt.

– En unormal setting

I fjor vår var et filmteam hjemme hos familien Khurshid og filmet dem i en uke. Et team på åtte-ni personer levde tett på dem fra åtte til fire. Rebekka forteller at barna syntes det var ordentlig gøy. De fikk også morsomme oppgaver de skulle løse. Underveis i prosessen hadde de også tilgang på psykolog.

Rizgar var kanskje den som opplevde innspillingen som mest ubehagelig.

– Det ble en veldig unormal setting der jeg skulle prøve å skape en normalitet. Jeg syntes det var vanskelig å snakke foran kamera, men etter hvert ble vi mer og mer vant til å ha folkene rundt oss, sier han.

DUKKEHUS: Familien fikk i oppgave å bygge dukkehus. Det fikk fram ulike følelser.

Han har muslimsk bakgrunn, men ble kristen for en del år tilbake. Familien er aktive i menighet. De ber bordbønn, leser i Bibelen og ber sammen.

– Men vi er ingen fasit for hva som er en kristen familie. Det håper jeg kommer greit fram i programmet. Det er heller ikke en foreldrestil å være kristen, selv om man har noen verdier som får konsekvenser for hvordan man lever, sier han.

– En god opplevelse for hele familien

I Familiekoden sitter alle de ni ekteparene samlet og ser på hvordan oppgaver blir løst hjemme hos de ulike familiene i tillegg til at man får innsyn i hvordan de lever.

– Et av parene kommenterte det at vi går i menighet. De ga uttrykk for at de savnet et slikt fellesskap, sier Rebekka.

Ekteparet angrer ikke på at de ble med i programmet. De fikk god kontakt med de andre deltakerne, og som familie har de fått reflektert mye over hvordan de fungerer sammen.

– Det ble en god opplevelse for hele familien. Som foreldre blir man mer reflektert når man ser seg selv utenfra. Det har gitt oss en mulighet til å spørre: Er det dette vi vil gjøre?

Gjenkjenne foreldrestil

Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV 2, skriver i en e-post til Dagen at seerne skal kunne gjenkjenne sin egen foreldrestil, men også oppleve andres.

– Vi er veldig glade for at familien Khurshid delte sine erfaringer fra en kristen oppdragelse med stor åpenhet.

Dahl legger til at de har fått positive tilbakemeldinger fra alle som har deltatt i Familiekoden.

– Familiene har vært tett involvert underveis i innspillingsperioden og har kommet med sine tilbakemeldinger og innspill. De har vi lyttet til. Sammen har vi laget et tv-program som legger til rette for gode samtaler, diskusjoner og mye læring om barneoppdragelse, skriver han.

Powered by Labrador CMS