Får fortsette å lyse opp korset på toppen av kirken

Skauen kirke i Skien har fått dispensasjon fra kommunen til å lyssette korset på toppen av tårnet på sitt nybygde gudshus.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag vedtok Skien kommune at Telemark menighet i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) kan beholde det opplyste korset på kirken sin. Dette tross at flere naboer har klaget på korset, som lyser opp døgnet rundt.

– Provoserende

Menigheten innviet nybygget sitt til 80,5 millioner kroner i august i fjor. I tiden etterpå har det stått strid om korset øverst på kirketårnet, som har noen påmonterte striper med ledlys, noe Kristelig Pressekontor har omtalt i flere artikler.

En rekke andre medier har også omtalt saken som lokalt har skapt adskillig debatt.

I forbindelse med ferdigstillingen av bygningen kom det inn enkelte klager fra naboer på lysstyrken.

Derfor justerte menigheten lysstyrken kraftig ned. For noen var dette ikke nok, og en av naboene sendte en formell klage til Skien kommune.

– Det lysende korset er sjenerende fordi vi lever i et boligområde med et mangfold av livssyn. Og det virker provoserende fordi det er dominerende og lyser opp 24 timer i døgnet, hevdet en klager som bor 300 meter unna kirken.

Klageren understrekte samtidig at det ikke var lyset som var plagsomt, men symbolikken.

Tidlig i desember fikk menigheten beskjed om at de måtte søke om dispensasjon hos kommunen for å få lov til å beholde belysningen av korset.

Kommunen meldte at de anså plasseringen av korset på Skauen kirke som avklart i den fra før godkjente byggesaken, men konkluderte med at belysningen av korset «må omsøkes som en søknad om dispensasjon fra Kommunedelplanens arealdel.»

Flest fordeler

Kommunens byggesaksenhet viser til at skilt og reklameinnretninger ikke skal virke skjemmende med hensyn til plassering, størrelse «eller øvrige ulemper for allmenheten og allmenn ferdsel generelt.»

Det aktuelle punktet i skiltbestemmelsene sier at «Lysreklame må ikke oppføres, med unntak av i områder regulert til forretninger, og ellers i områder som kommunen har bestemt. Lysreklame som er til sjenanse for boliger tillates ikke.»

Kommunen konkluderer likevel med at «I dette tilfellet er det lyssatte korset på et kirkebygg som har god avstand til omkringliggende boligbebyggelse. Korset har en måteholden størrelse i forhold til størrelsen på bygningen, og vil etter kommunens vurdering ikke være til unødig sjenanse for omgivelsene. Vi kan derfor ikke se at hensynet bak bestemmelsen vil bli vesentlig tilsidesatt.»

Vedtaket sier videre at dispensasjonen kan gi både fordeler og ulemper, men at fordelene er mest tungtveiende.

Det vises til at menigheten ønsker å «fremheve byggets funksjon ved lyssetting av korset» og at det er naturlig for et kirkebygg å markedsføre seg overfor omgivelsene. «Korset er slankt og ikke dominerende på fasaden», står det i vedtaket.

Det påpekes at lyssettingen kan gi en uønsket effekt og være til sjenanse for omgivelsene, men kommunen vurderer det likevel slik at «fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene, spesielt da avstanden til nabobebyggelse er stor (over 100 meter).»

Derfor mener kommunen at vilkårene for å gi dispensasjon er til stede.

– Som forventet

I menigheten er de glad for utfallet av dispensasjonsbehandlingen.

– Vedtaket var som vi forventet og håpte på, sier Fred Arve Fahre som er prest i menigheten.

– Vi er lettet og takknemlig for at kommunen har gjort det vi mener er en veldig fornuftig vurdering, og nå kan vi forhåpentlig lukke denne saken slik at vi kan ha fokus på det som skjer inne i kirken og invitere folk til å se hva foregår der.

Han er samtidig klar over at vedtaket fra byggesaksenheten kan bli anket, og det legges ikke opp til noen store feiringer.

Powered by Labrador CMS