SØRGER: Indonesiske kvinner bærer lys under en minnemarkering for ofrene for kirkeangrepene i Syrabaya på Øst-Java søndag.

Får hele familien til å hate kristne

Først sprengte faren en bilbombe. Deretter gikk sønnene til angrep fra motorsykler, før familiens mor sprengte seg i lufta.

Publisert Sist oppdatert

Sikkerhetsvakter foran kirkedøren er et vanlig syn i konfliktfylte deler av verden. Disse vaktene lever et farlig liv. Hvor farlig ble igjen demonstrert søndag morgen da vakten utenfor den katolske Santa Maria-kirken i Surabaya hindret to unge brødre på motorsykkel å kjøre helt frem til kirkedøren. Brødrene hadde en bombe i en ryggsekk. Da de skjønte at de ikke kom helt frem til døren, detonerte de bomben. Brødrene og sikkerhetsvakten ble drept.

Sikkerhetsvaktens navn var Bayu. Han var gift og hadde ett barn, opplever det katolske nyhetsbyrået AsiaNews.

Minst 13 personer ble drept i helgens angrep mot tre kirker­ i ­byen Surabaya i Indonesia. Minst 41 ble såret. Uten sikkerhetsvakt Bayus heltemodige innsats, kunne tallene blitt mye verre. Selvmordsbomberne slo til like før ­kirkens andre messe denne ­morgenen skulle starte.

Ofret barna

Nyheten om at et foreldrepar med fire barn sto bak selvmordsangrepene mot de tre kirkene, ble møtt med vantro i familiens nabolag.

– De fremsto som en helt vanlig familie, sier naboer ifølge ABC News.

Naboene beskriver familien som sosialt aktive. De fire barna spilte fotball og syklet sammen med andre barn i gaten. Et bilde som er offentliggjort viser fire smilende barn, og et noe mer alvorlig foreldrepar.

– Jeg har kjent ham lenge. Sist vi møttes var han helt som vanlig, sier en nabo om faren i familien.

Indonesias politisjef, Tito Karnavian, er imidlertid kjent med at familien ikke var så vanlig som de gav inntrykk av. De var nylig kommet tilbake til Indonesia fra et IS-kontrollert område i Syria.

SELVMORDSFAMILIER: Tre familier knyttes til selvmordsangrep i byen Surabaya i Indonesia­ de siste dagene. Flere hundre indonesere har kjempet for IS i Syria. De siste angrepene ­skaper frykt for at ytterliggående islamister nå vil rette oppmerksomheten mot Sørøst-Asia.

IS-angrep

Politisjefen opplyser at faren først sprengte en bilbombe. Sønnene på 16 og 18 år brukte deretter motorsykler til å utføre sitt angrep, mens moren sprengte seg selv i lufta etter å ha kommet til en tredje kirke med to døtre på 12 og 9 år. Begge jentene hadde også bombebelter på seg, opplyser politisjefen.

Via en melding på Aamaq, et nettsted som regnes som propagandatalerør for IS, hevdet jihadistgruppa at de sto bak angrepet.

Det første angrepet rammet byens pinsekirke klokka 7.30, og få minutter senere slo de to sønnene til ved den katolske Santa Maria-kirken, mens moren tok med seg døtrene i døden i Diponegoro-­kirken.

Et øyenvitne forteller at kvinnen hadde med seg to vesker til kirken, og at hun presset seg inn på kirkens område etter at en vakt forsøkte å stanse henne.

– Plutselig klemte hun en sivil person, og så eksploderte det, sier en vakt med navn Antonius til nyhetsbyrået AP.

Tre familier involvert

Etterforskningen tyder på at familien neppe handlet isolert, skriver New York Times. Søndag kveld eksploderte en bombe i huset til en familie som bodde litt sør for Surabaya. Foreldrene og et barn ble drept. Tre andre barn ble såret, opplyser en talsmann for politiet. Den drepte familiefaren skal ha vært en venn av mannen som sto bak kirkebombene.

Mandag ble det klart at det også var en familie som sto bak angrepet på politihuset i Surabaya samme morgen. Ingen andre enn de fire angriperne ble drept i angrepet mandag, men i alt ti personer ble såret, fire politifolk og seks sivile.

Blant fremmedkrigerne som har kjempet for IS i Syria, skal det ha vært flere hundre indonesere, og mange av dem skal nå være på vei hjem igjen etter gruppas nederlag. De siste angrepene skaper frykt for at ytterliggående islamister vil rette oppmerksomheten mot Sørøst-Asia, siden drømmen om et kalifat i Syria og Irak tilsynelatende er knust.

Indonesia er landet i verden med flest muslimske innbyggere. Kristne utgjør om lag 10 prosent av befolkningen, og mange av dem er etniske kinesere.

Radikalisering

Angrepet mot de tre kirkene søndag er det verste mot kristne i Indonesia siden 15 personer ble drept og nesten 100 såret i et angrep mot flere kirker julaften i 2000.

– Dette er et bevis på at vi er nødt til å ta den stigende radikaliseringen alvorlig. Angrepet kom ikke bare ut av ingenting. Det viser hvordan intoleranse er i ferd med å omdannes til vold, sier Bona Sigalingging, talsperson for Taman Yasmin Indonesia Christian Church nær Jakarta ifølge Bergens Tidende/Politiken.

Indonesia er nummer 38 på ­Åpne Dørers forfølgelsesliste. Forfølgelsen varierer i de ulike ­regionene. Noen steder, som Vest-Java eller Aceh, er ifølge Åpne ­Dører ekstra utsatt som følge av at radikale islamske grupper står sterkt der.

13. november kastet en angriper­ en molotovcocktail inn i kirke­bygget til Oikumene-kirken i Samarinda i Øst-Kalimantan. En to år gammel jente ble drept og tre andre barn ble skadet.

Noe senere, i mai 2017, ble Jakartas kristne guvernør dømt til to års fengsel for blasfemi.

Den katolske erkebiskopen Augustinus Agus fordømmer ifølge Asia News angrepet og oppfordrer indonesiske myndigheter til å sørge for bedre sikkerhet. Han oppfordrer også kristne om å be for landet og folket. Også Indonesias største muslimske organisasjon, Nahdlatul Ulama, fordømmer angrepet.

Tirsdag melder NTB at en mistenkt islamist er skutt og drept og 13 andre pågrepet under en politiaksjon mot terrormistenkte i Surabaya.

Powered by Labrador CMS