Får ikke forby kors og hijab i Oslo kommune
Carl I. Hagen vil helst at både stat og kommune forbyr symboler i arbeidstiden. Det kunne rammet Sylvi Listhaug (Frp).
Carl I. Hagen og Oslo Frp vil forby kommunalt ansatte i hovedstaden å gå med religiøse, filosofiske og politiske plagg på jobb.
Men det ville ikke de andre partiene i Oslo bystyre være med på onsdag ettermiddag.
I slutten av debatten i bystyret sa Hagen at han ikke hadde «hatt noe mot om også staten vurderte noe tilsvarende, og da kunne det blant ramme det lille smykket til Sylvi Listhaug når hun er på jobb».
Listhaug har fått oppmerksomhet og kritikk for at hun bærer et korssmykke om halsen på jobb som integreringsminister.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Oppsiktsvekkende
Hagens utspill kom da Miljøpartiet De Grønnes representant, Eivind Trædal, lurte på om ikke et forbud også burde ramme statens ansatte.
Han pekte på integreringsminister Sylvi Listhaug som har fått oppmerksomhet og kritikk for å bære et korssmykke.
– Det virker litt merkelig om vi har dobbel bokføring der, sa Trædal.
– Det er oppsiktsvekkende at Hagen støtter korsnekt og mener at Sylvi ikke burde gå med kors. Det er overraskende at han slår seg sammen med noen av de mest aggressive sekularistene, sier Erik Lunde, KrFs bystyrerepresentant, til Dagen.
Også Trædal reagerer.
– Det virker som at Frp er internt uenig her. De har jo kjempet for at Listhaug skulle få gå med kors. Et forbud ville gitt en voldsom innskrenkning i hvordan folk kunne kledd seg. Men dette er en liberal by og i denne saken står Carl Ivar alene, sier Trædal til Dagen.
Transparens
Et kommunalt forbud mot å bære symboler på jobb fikk altså ikke flertall i bysyresalen onsdag.
Forslaget kom i kjølvannet av en EU-dom om at arbeidsgivere kan forby ansatte å gå med symboler. Likestillings- og diskrimineringsombudet har slått fast at dommen ikke er direkte overførbar til norske tilstander og eventuelt må utredes.
I debatten pekte Høyres Geir Kvarme på at et menneskes politiske eller religiøse fundament ikke forsvinner ved å fjerne et symbol.
– Symboler bidrar heller til transparens, og er et bidrag til åpenhet om hvem man er. Frps forslag er uhensiktsmessig, unødig og forhindrer enkeltmenneskers frihet til å kommunisere hva man står for, sa Kvarme.
– Umusikalsk forslag
Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne tok også ordet i debatten.
– Dette forslaget er umusikalsk, og ikke i tråd med vår visjon om Oslo som en raus, varm og åpen by med plass til alle, sa Nasir Ahmed (Ap).
– Man blir litt nysgjerrig på hvordan et slikt forbud skal gjennomføres, sa Eivind Trædal (MDG).
Fraråder KrF-genser
Erik Lunde (KrF) mente det er feil å kreve at folk skal være nøytralt kledd på jobb.
– Man må kunne vise hvem man er og likevel kunne være nøytral og profesjonell i sin jobb. Folk må få vise sin tro i det offentlige rom og på arbeidsplassen, så lenge man kan utføre sin jobb på en god måte, sa KrF-politikeren.
Han mener at dagens kommunale regler uansett slår ned på bruk av store symboler fra religion og politikk.
– Alle forstår at man ikke kan gå rundt med en stor Frp-genser som lærer i skolen. Eller KrF-t-skjorter for den slags skyld. Det vil jeg uansett ikke anbefale, rent estetisk og motemessig, sa Lunde til latter fra salen.
Hakekors på jobb?
Overfor Dagen oppsummerer Hagen symbol-debatten som «rar».
– Alle går langt i å si at enhver må ha på seg de klær de ønsker på arbeidet. Det rare er at Erik mener at alle forstår at de ikke kan gå i Frp- eller KrF-genser. Det skjønner jeg ikke, for da er han jo enig med meg da. Det er jo nettopp det jeg har sagt, at ingen skal ha store, sterke symboler, sier Frp-veteranen.
Han mener at bystyret prinsipielt nå har åpnet for at Oslo-ansatte kan gå med stort hakekors eller stor Frp-button på jobb.
Hakekors på hjemmehjelp
Erik Lunde i KrF er skeptisk til et generelt forbud. Han opplyser til Dagen at ekstreme eksempler som hakekors kan håndteres av allerede eksisterende regler.
– Alle forstår at å gå med nazisymboler på en hvilken som helst arbeidsplass i Norge ikke er forenlig med å utføre jobben på en profesjonell måte. Det vil støte og krenke mange mennesker, sier Lunde.
Hagen understreker at han er ute etter å bli kvitt prangende symboler. Han vil ha seg frabedt å en gang i framtiden bli stelt av en hjemmehjelp med hakekors eller andre store symboler på plagg på kroppen.
– Er det et bittelite smykke, er det helt ubetydelig. Det er forskjell på størrelsen, sier Frp-politikeren.
Stort eller lite?
Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet vil det neppe være mulig å skille mellom store og små symboler.
Hagen mener at det vil være domstolspraksis eller forskrifter som vil sette grenser for størrelsen på symbolbruk på jobb.
– Jeg ville ikke hatt noe problem med om man lagde en regel om at alle statsansatte eller noen i et direktorat ikke skulle hatt politiske, religiøse og filosofiske symboler. Da kunne det omfattet smykker, sier han.