DEMONSTRERER: Grupper med aggressive muslimske kvinner har ofte plaget jødiske besøkende til Tempelberget. Noen ganger er besøkende også blitt utsatt for voldshandlinger.

Får ikke lenger adgang til Tempelberget

Grupper med aggressive muslimske kvinner og menn har lenge forulempet jøder og andre ikke-muslimer som besøker Tempelberget. Nå er det slutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken forbød forsvarsminister Moshe Ya'alon de to muslimske gruppene Mourabitoun og Mourabitat. En konsekvens av dette er at enhver som organiserer, finansierer eller deltar i gruppenes aktiviteter kan straffeforfølges.

LES: Fremtidens jøde er ortodoks og republikansk

Ifølge forsvarsministerens kontor, anbefalte både sikkerhetstjenesten og politiet å forby gruppene, etter at ministeren ble overbevist om at dette var et nødvendig skritt for å opprettholde statens sikkerhet, fred og den offentlige orden.

Busses inn

Det var den nordlige grenen av Den muslimske bevegelsen i Israel som grunnla de to gruppene – Mourabitoun for menn og Mourabitat for kvinner. Formålet med gruppene er å forulempe jøder som besøker Tempelberget.

Hver dag busses tilhengere av gruppene inn til Gamlebyen i Jerusalem fra Vestbredden, Galilea og Negev. Som regel møter det opp noen titalls kvinner og en håndfull eldre menn. Disse bruker mesteparten av dagen i bønn eller de lytter til muslimske foredrag. Men med en gang jøder ankommer Tempelplassen, samler de seg og begynner å rope muslimske slagord og forbannelser mot jødene.

UTENFOR: Kvinner fra gruppen Mourabitat får ikke lenger komme inn på Tempelplassen, men samles i en gate utenfor.

Noen ganger hindrer de fysisk jøder, eller andre ikke-muslimer, fra å gå hvor de vil. Dette har i enkelte tilfeller utartet til voldshandlinger.

– Aktiviteten til gruppene utgjør en risiko for turister, besøkende og troende som besøker tempelberget. Gruppene har bånd til fiendlige islamistiske organisasjoner, og de er til og med styrt av disse, heter det i en uttalelse fra forsvarsministerens kontor.

Mange av deltakerne er fra fattige familier og de betales godt for å møte frem. Ifølge avisen Haaretz blir Mourabitoun finansiert av ulike terrororganisasjoner og flere gulfstater, som overfører penger via kurerer fra Vestbredden. I fjor tok sikkerhetstjenesten Shin Bet hånd om en kurer som fraktet omkring to millioner kroner, ment for gruppen.

Pressetur

Dagens korrespondent deltok denne uken på en omvisning på Tempelplassen for den internasjonale pressen. Arrangementet var i regi av en uavhengig medietjeneste Jerusalem.

I forkant av omvisningen gikk Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO til det skritt å sende ut en pressemelding der pressen advares mot å delta på omvisninger på plassen ved al-Aqsa-moskeen i regi av israelske myndigheter eller frivillige organisasjoner i Israel.

«Vi henstiller til pressen om ikke å akseptere eller å delta på turer som er en del av Israels kampanje for å forandre den historiske narrativen om det okkuperte Øst-Jerusalem og da særlig de religiøse stedene», heter det i pressemeldingen, lagt ut på én av organisasjonens nettsider.

KONTROLL: – Vi har full kontroll på de verste bråkmakerne, sier politiets talsmann, Micky Rosenfeld.

PLO skriver dessuten at ingen bør bruke begrepet Tempelplassen om området rundt al-Aqsa-moskeen.

Rolig dag

Presseturen er imidlertid fulltegnet og deltakerne blir vist rundt uten å bli avbrutt av demonstranter. Selv ikke når en jødisk gruppe ankommer Tempelplassen, fører dette til protester av noe slag.

Først i det journalistgruppen forlot Tempelplassen dukker representanter for Mourabitoun og Mourabitat opp. Omkring ti kvinner og en eldre mann har samlet seg ved utgangen hvor de roper på arabisk og engelsk mot journalistene.

– Allah er stor.

– Slutt å ta bilder.

– Pell dere vekk.

Kontroll

Micky Rosenfeld, talsmann for politiet i Jerusalem, sier til Dagen at politiet har full kontroll på de verste bråkmakerne.

– Vi stanser nå kjente oppviglere før de kommer inn på selve Tempelplassen. Vi har dessuten flere hundre overvåkningskameraer plassert rundt i gamlebyen og vi overvåker bevegelser inne på Tempelplassen. Hele verdens øyne er rettet mot dette stedet og skulle noe skje her, vil det få internasjonale konsekvenser, sier han.

LES OGSÅ: 8,4 millioner israelere

Han legger til at politiet fortsatt vil være restriktiv med å slippe til representanter for radikale jødiske bevegelser. Det slås også ned på forsøk på å provosere de muslimske vaktene ved å ta med seg bønnebøker eller å oppfordre til synlig ikke-muslimsk bønneaktivitet.

Tempelberget

Området rundt Tempelplassen/Tempelberget kontrolleres av Israel, men muslimske Waqf er organisasjonen som har ansvaret for de mulimske helligdommene på Tempelplassen.

Siden den siste intifadaen har adgang til Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen vær stengt for ikke-muslimer.

Ikke-muslimer har tilgang til resten av Tempelberget til visse tider, men vakter fra Waqf passer på at ingen ber synlig eller bøyer seg i ærefrykt for andre guder enn Allah.

Powered by Labrador CMS