Får ikke reise tilbake til Filippinene
John Steinar Brækken er misjonær og venter på å få reise tilbake.
John Steinar Brækken er 24 år og er fra Molde. I 2018 dro han til Hawaii og gjennomførte 6 måneders disippeltreningsskole med Ungdom i Oppdrag. Etter ett år som leder på Hawaii dro han til Filippinene for å starte en utvidelse av skolen Fire and Fragrance fra UIO-basen på Hawaii.
– Det var en allerede etablert base på Filippinene, så da vi kom ble vi satt til å fortsette arbeidet de allerede drev med deg, i tillegg til oppstarten av Fire and Fragrance Filippinene, sier Brækken.
Sendt hjem på grunn av korona
– Jeg hadde vært på Filippinene seks måneder før jeg ble sendt hjem på grunn av koronakrisa. Forpliktelsen min skulle opprinnelig vare ut 2020, så nå er planen å dra tilbake så fort som mulig, sier Brækken.
Brækken forteller at han hadde håp om reise tilbake i juni, men restriksjonene ble ikke lettet innen da. Neste holdepunkt er september.
– I mellomtiden jobber og bor jeg i Molde. Jeg er involvert i arbeidet til Norkirken Molde, hvor jeg har holdt taler, jobber i ungdomsarbeidet og bidrar der det trengs. I tillegg jobber jeg i et
anleggsgartnerfirma, sier han.
Står sammen i bønn og økonomisk støtte
– Situasjonen har vært veldig vanskelig for mange. Det er utfordrende å se hvordan de har det på Filippinene når jeg sammenligner med hvordan jeg har det her i Norge, forteller Brækken.
– Det er ikke så mye annet for oss hjemme å gjøre enn å stå sammen med dem i bønn og støtte dem økonomisk. Det er mange som sulter på Filippinene, så mye av misjonsarbeidet går på humanitær hjelp, sier han.
Han forteller at han har kommet godt ut av situasjonen, selv om han savner både Filippinene og menneskene som bor der.
Tid for å stole på Gud
Brækken forteller at det ikke er helt bestemt hvordan høsten skal se ut, og at han skulle ønske han visste det.
– Jeg liker jo å ha litt kontroll og ha planer å forholde meg til. Men jeg tror dette er en til for å lære noe nytt. Jeg tror jeg må lære å stole på Gud i en usikker tid, og finne fred og trygghet selv om ting er uvisst, sier han.
Forsterker misjonskallet
– Jeg tror også at de som har hjerte for misjon ikke vil miste motet bare fordi de er sendt hjem. Tvert imot tror jeg det kan skape mer selvstendighet og nye muligheter for misjon der de er akkurat nå, sier Brækken.
– I tillegg håper jeg at koronasituasjonen også kan bidra til at misjonskallet forsterkes hos lokale filippinere, sier han.
Han forteller videre at arbeidet Ungdom i Oppdrag gjorde på Filippinene fokuserte nettopp på å trene filippinere slik at de igjen kunne trene andre filippinere og på den måten bringe vekkelse til Filippinene.
– Jeg håper at de lokale får et enda større eierskap over vekkelse i eget land, nå når de ikke kan lene seg på utenlandske misjonærer i like stor grad, sier Brækken.
Kan lære mye av filippinere
– Jeg savner veldig folket og basen på Filippinene. Det har vært godt å være hjemme i Norge, og jeg har fått en ny kjærlighet for landet mitt, men det er selvsagt utfordringer med å dra fra et sted hvor man har etablert dype røtter i troen, og gode vennskap, sier Brækken.
Han forteller at livet på basen gjorde det lettere å prioritere tid med Gud i bønn og tilbedelse, i forskjell til Norge hvor han går på jobb om dagene.
– Vi har mye å lære av filippinere. De har en helt spesiell måte å se folk rundt seg på, sier han.
Han forteller at vestlige ofte tenker individuelt, mens østlige kulturer tenker mer kollektivt.
– De har en gruppementalitet som inkluderer alle i alt. Alle beslutninger tas i fellesskap. I tillegg har de en vanvittig gjestfrihet, og en utrolig god humor, sier Brækken.