Får ikke starte kristne «hybridskoler»
Avslag på søknad går nå til Den europeiske menneskerettsdomstolen.
En kristent skoleprosjekt i Laichingen mellom Stuttgart og München utfordrer det friskoleforkjempere omtaler som et av verdens mest restriktive utdanningssystemer – det tyske.
«Foreningen for desentralisert læring» får ikke godkjent sine planer om å starte flere såkalt hybridskoler i Tyskland. I denne modellen foregår en del av undervisningen i hjemmene.
– Krenker borgernes rett
Advokater fra menneskerettighetsorganisasjonen ADF International tar nå saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).
De mener retten til utdanning inkluderer retten til å utvikle innovative løsninger som tilbyr såkalt hybrid skolegang.
– Ved å begrense denne utdanningsmodellen krenker staten tyske borgeres rett til å ta utdanning som er i samsvar med deres overbevisning.
Det sier den tyske advokaten Felix Böllmann, direktør for European Advocacy for ADF International.
– Verdt å granskes
Den trosbaserte menneskerettsorganisasjonen mener Tyskland har et av verdens strengeste skolesystemer når det gjelder krav om fysisk tilstedeværelse.
– At en nyskapende skole basert på kristne verdier har blitt nektet anerkjennelse, er en alvorlig utvikling som er verdt å granskes av domstolen. Saken bringer fram de alvorlige problemene med utdanningsfrihet i landet, sier den tyske advokaten i en pressemelding fra ADF.
Får ikke starte flere
De skriver at foreningen søkte om godkjenning allerede i 2014 og anla søksmål mot myndighetene etter det de opplevde som ignorering. Saken har fra 2017 til 2022 vært innom en rekke domstoler, alle med samme resultat: Skoleprosjektet får ikke akkreditering til å starte flere skoler.
Foreningen har drevet en hybridskole i ni år. Klasseundervisning kombineres med digitale nettimer og selvstendig læring hjemme. Ellers følger de reglene med godkjente lærere, eksamener og karakterpoeng som i den offentlige skolen, ifølge ADF.
Forvaltningsdomstolene mener hybridmodellen gir elevene for liten tid sammen i pauser og mellom timene.
ADF mener på sin side at Tysklands «strenge utdanningsrestriksjoner» bryter med utdanningsfriheten slik den er nedfelt i landets egen grunnlov og folkeretten.
Flere på privatskoler
Tyske skoler er i hovedsak statlige eller kommunale. Retten til å etablere privatskoler er grunnlovsfestet, og ifølge Store norske leksikon gikk nesten ti prosent av tyske barn på privatskoler i 2021. Andelen har vært økende.
Blant de private aktørene er steinerskoler, montessoriskoler, konfesjonelle skoler og internasjonale skoler.
Hjemmeundervisning er ikke tillatt i Tyskland. Det er skoleplikt for alle mellom 6 og 15 år.