TYSK: Menneskerettsforkjempere omtaler det tyske utdanningssystemet som et av verdens mest restriktive.

Får ikke starte kristne «hybridskoler»

Avslag på søknad går nå til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Publisert Sist oppdatert

En kristent skoleprosjekt i Laichingen mellom Stuttgart og München utfordrer det friskoleforkjempere omtaler som et av verdens mest restriktive utdanningssystemer – det tyske.

«Foreningen for desentralisert læring» får ikke godkjent sine planer om å starte flere såkalt hybridskoler i Tyskland. I denne modellen foregår en del av undervisningen i hjemmene.

– Krenker borgernes rett

Advokater fra menneskerettighetsorganisasjonen ADF International tar nå saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

De mener retten til utdanning inkluderer retten til å utvikle innovative løsninger som tilbyr såkalt hybrid skolegang.

– Ved å begrense denne utdanningsmodellen krenker staten tyske borgeres rett til å ta utdanning som er i samsvar med deres overbevisning.

Det sier den tyske advokaten Felix Böllmann, direktør for European Advocacy for ADF International.

ADVOKAT: Felix Böllmann tar skolesaken til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

– Verdt å granskes

Den trosbaserte menneskerettsorganisasjonen mener Tyskland har et av verdens strengeste skolesystemer når det gjelder krav om fysisk tilstedeværelse.

– At en nyskapende skole basert på kristne verdier har blitt nektet anerkjennelse, er en alvorlig utvikling som er verdt å granskes av domstolen. Saken bringer fram de alvorlige problemene med utdanningsfrihet i landet, sier den tyske advokaten i en pressemelding fra ADF.

Får ikke starte flere

De skriver at foreningen søkte om godkjenning allerede i 2014 og anla søksmål mot myndighetene etter det de opplevde som ignorering. Saken har fra 2017 til 2022 vært innom en rekke domstoler, alle med samme resultat: Skoleprosjektet får ikke akkreditering til å starte flere skoler.

Foreningen har drevet en hybridskole i ni år. Klasseundervisning kombineres med digitale nettimer og selvstendig læring hjemme. Ellers følger de reglene med godkjente lærere, eksamener og karakterpoeng som i den offentlige skolen, ifølge ADF.

Forvaltningsdomstolene mener hybridmodellen gir elevene for liten tid sammen i pauser og mellom timene.

ADF mener på sin side at Tysklands «strenge utdanningsrestriksjoner» bryter med utdanningsfriheten slik den er nedfelt i landets egen grunnlov og folkeretten.

Flere på privatskoler

Tyske skoler er i hovedsak statlige eller kommunale. Retten til å etablere privatskoler er grunnlovsfestet, og ifølge Store norske leksikon gikk nesten ti prosent av tyske barn på privatskoler i 2021. Andelen har vært økende.

Blant de private aktørene er steinerskoler, montessoriskoler, konfesjonelle skoler og internasjonale skoler.

Hjemmeundervisning er ikke tillatt i Tyskland. Det er skoleplikt for alle mellom 6 og 15 år.

Powered by Labrador CMS