Venstre-leder Guri Melby foreslår å gjøre abort selvbestemt til uke 18.

Får kritikk for abort-forslag: – Uansvarlig

Venstre kan skape abort-thriller i Stortinget. Menneskeverd og KrF er bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det klart at tre stortingsrepresentanter fra Venstre fremmer forslag i Stortinget om å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

I dag må kvinner møte i nemnd for å få innvilget abort mellom uke 12 og uke 18.

Nå vil partiet dra i gang en ny abortdebatt på Stortinget. Den kommer på toppen av debattene om håndteringen av krigen i Ukraina og Hadia Tajiks pendlerboligsak.

Dette foreslår Venstre-representantene:

1. Utvide grensen for selvbestemt svangerskapsavbrudd til 18. svangerskapsuke.

2. Sikre kvinner reell selvbestemmelse ved svangerskapsavbrudd gjennom utvidet tilgang til kvalifisert støtte, rådgivning og oppfølging.

3. Sette ned et utvalg som skal utrede alternativer til dagens nemndordning ved svangerskapsbrudd etter uke 18, med sikte på en mer tillitsbasert ordning med respekt for kvinners valg.

4. Be regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring der § 2a i «Lov om svangerskapsavbrudd» oppheves og reglene om at svangerskapsavbrudd også gjelder for fosterantallsreduksjon blir tydeliggjort.

Forslaget er levert av partileder Guri Melby, Ingvild W. Thorsvik og Sofie Høgestøl.

Vil legge press på regjeringen

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige i regjeringsforhandlingene om å utrede abortloven før Stortinget tar stilling til endringer.

Overfor Vårt Land bekrefter Melby at de fremmer forslaget for å legge press på regjeringen.

– Vi vet jo at regjeringspartiene er splittet i denne saken. Venstre deler jo Aps primærstandpunkt om utvidet selvbestemt grense. Men jeg har vanskelig for å se at dette blir en utvidelse regjeringen legger frem. Derfor bør Stortinget ha mulighet til å ta stilling, uttalte Venstre-lederen til avisen onsdag.

– Uansvarlig

At Venstre-representantene nå vil fremskynde den prosessen får Menneskeverd til å reagere.

– Det er uansvarlig å foreslå en så radikal svekkelse av rettighetene i livets første fase uten i det minste å vente på utredningen som er forespeilet. Vi snakker om dype samvittighetsspørsmål i vårt samfunn som krever tid til refleksjon og omtanke for alle som er berørt, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk til Dagen.

Morten Dahle Stærk er generalsekretær i Menneskeverd.

Han har tidligere uttalt til Dagen at en utredning også kan ha positive sider, som mer målrettet forebygging av aborter.

Stærk sier at Menneskeverd vil jobbe målrettet for at forslaget ikke blir vedtatt i Stortinget.

Åpner for selvbestemt abort etter uke 18

Venstre-leder Guri Melby står selv som avsender av forslaget, sammen med representantene Ingvild W. Thorsvik og Sofie Høgestøl.

Sistnevnte er jurist og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. De siste årene har hun vært et kjent fjes i NRK som ekspert på amerikansk politikk.

Sofie Høgestøl er første vararepresentant for Oslo Venstre.

Venstre-representantene åpner ikke bare for å fjerne nemndene frem til uke 18.

De foreslår også å utrede alternativer til dagens nemndordning mellom uke 18 og uke 22 – som er dagens grense for levedyktighet – og erstatte den med en «tillitsbasert ordning med respekt for kvinners valg».

Stærk mener formuleringen er villedende og at representantene prøver å etablere en «nemnd light».

– Men her må de velge. Samfunnet kan ta det viktige ansvaret ved å sikre fosteret et rettsvern ved å formulere på hvilke kriterier man eventuelt skal tillate abort så sent i svangerskapet. Hvis ikke er det opp til den enkelte gravide, og da aksepterer samfunnet samtidig abort på friske foster helt opp til abortgrensen, mener generalsekretæren.

Stortinget er delt på midten

Forslaget er et såkalt dokument 8-forslag som krever full komité-behandling før saken avgjøres i stortingssalen.

Dagen har tidligere omtalt den store usikkerheten som er rundt hvor stor støtte dagens abortlov har i Stortinget.

Dette mener partiene på Stortinget:

Både Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Venstre vil fjerne nemndene og utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18.

I tillegg vil Rødt og SV innføre fri abort helt opp mot grensen for levedyktighet, som i dag er satt til uke 22.

Høyre, Senterpartiet og KrF står alene igjen om en programfestet støtte til dagens abortlov.

Frps program sier ingenting om abort, men leder Sylvi Listhaug har vært kritisk til å endre loven.

Partiet Pasientfokus' eneste representant, Irene Ojala, har uttalt at hun vil beholde dagens lov.

Det er stor sannsynlighet for at partiene som stiller sine representanter fritt, vil avgjøre tautrekkingen om abortgrensene.

Det nye stortingsflertallet etter valget i høst viste at 12-ukersgrensen fortsatt har flertall – dersom man tar utgangspunkt i partienes primærstandpunkter.

Dent viste samtidig at støtten hadde skrumpet inn fra 157 i forrige stortingsperiode, til 88 mandater i dag.

Det gir dagens abortlov flertall med bare tre stemmer.

Forsøker å samle flertall

KrF-leder Olaug Bollestad er bekymret for det som nå skjer, men har ikke gitt opp håpet om å samle flertall om dagens abortlov.

– En utvidelse av abortloven vil bety å fjerne rettsvernet det ufødte liv har etter uke 12. KrF kommer til å være en tydelig stemme mot en slik utvidelse, og håper vi får med oss nok partier på stortinget til å si nei til å utvide dagens lov og beholde rettsvernet rundt det ufødte liv, skriver hun i en e-post til Dagen.

KrF-leder Olaug Bollestad er kritisk til forslaget.

Med et knapt stortingsflertall for dagens lov, kan KrFs dårlige valgresultat bli skjebnesvangert. Partiet falt under sperregrensen og gikk fra åtte til tre representanter på Stortinget.

Arbeiderpartiet på glid

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ennå ikke satt ned utvalget som skal se på abortloven, og det er uvisst når det vil skje.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ennå ikke satt ned utvalget.

Uttalelser fra sentrale politikere kan tyde på at det også i Arbeiderpartiet er vilje til å hoppe over utredningen de forhandlet frem for bare fire måneder siden.

Til Vårt Land sier Aps helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth at det optimale er at utredningen går sin gang, men at det viktigste er å endre loven.

– For Ap er det viktig at det blir en grundig debatt. Men vi skal selvsagt også forholde oss til Venstres forslag, selv om det viktigste er et flertall for en utvidet grense, sier Myrseth til avisen.

Powered by Labrador CMS