Får ros av kjendis-ateist
– Det er i hvert fall ikke hans skyld at jeg er ateist, sier krimforfatter Tom Egeland om Bjørn Are Davidsen.
I sin ferske bok «Svar på tiltale» får sivilingeniøren og forfatteren Bjørn Are Davidsen ros av en av Norges mest kjente ateister, krimforfatter Tom Egeland.
Egeland er gjengitt på baksiden av den nye boka. Der får Davidsen følgende attest:
«Jeg tror ikke på Gud. Jeg tror ikke på Bibelen som Guds ord. Jeg tror ikke på profeter. Men jeg tror på Bjørn Are Davidsen. Han er den kuleste kristne jeg kjenner. (...) Bjørn Are Davidsen [står] fjellstøtt på sitt fundament av saklig retorikk, krystallklar logikk og overbevisende argumentasjonsrekker. (...) Davidsen er belest og kunnskapsrik. (...) At jeg er ateist, skal i hvert fall ikke Bjørn Are Davidsen ha noe ansvar for.»
Ble en kristen
Davidsen er stadig i diskusjon med folk som vil snakke om Gud, gudstro og vitenskap.
– Noen kan derfor oppfatte kristentroen som noe som mest er intellektuelt, men det er feiltenkning. Kristen tro er så mye mer enn den rent logiske biten, men når man først er på den banehalvdelen, gjelder det å svare også på disse spørsmålene på en ryddig måte, sier Davidsen.
Å gi velbegrunnede kristne svar på innvendinger mot gudstro, er en krevende jobb, men har også gitt resultater, mener Davidsen.
– Noen endrer på deler av hva de står for, selv om de ikke endrer livssyn. Men de kan få et annet syn på forholdet mellom tro og vitenskap, på hva som faktisk har skjedd i historien, som at de begynner å godta at Jesus har levd, for eksempel.
– Er noen blitt kristne som en følge av dine argumenter?
– Ja, jeg har opplevd det. I en kristen forsamling var det en som hadde forlatt troen, men var invitert med av broren sin. Denne mannen oppdaget at det gikk an å være kristen og samtidig tro på vitenskapen og forbli intellektuelt redelig. Han var fram til da blitt hindret i å være kristen på grunn av direkte feilinformasjon, men valgte å komme tilbake troen.
– Skjer sånt ofte?
– Det har skjedd i flere tilfeller. Tallet er i alle fall tosifret.
Flest unge og gamle
Davidsen bruker adskillig tid på å besvare trosspørsmål.
– Jeg får mange meldinger på telefonen, mailer eller chat-henvendelser på Facebook. Sånn er det bare når man stikker hodet fram. Det er mye oppfølging og samtalene med enkelte har foregått i årevis. Stort sett er de fruktbare også, sier han.
Flere henvender seg til ham hver uke, flest i alderen 18-35 år og dem over 60. Folk i 40-50-årsalderen er det få av.
De klassiske temaene er Guds eksistens og forholdet mellom gudstro og naturvitenskap.
– Jeg får også en del spørsmål om rare og vanskelige bibelvers. Det har jeg skrevet lite om til nå. Det fortjener en mye større bok. I tillegg fortjener spørsmålet om Jesus har eksistert en egen bok som jeg også jobber med, sier Davidsen.
Bedre debatt
Diskusjoner om tro skaper ofte het debatt. Men Davidsen mener debatten har blitt bedre de siste ti årene.
– De er blitt bedre fordi flere av de kjente ateistene som sto fram ganske firkantet for drøyt ti år siden, har gjort ting som har spilt dem ut over sidelinjen, og det førte til vettug motbør mot dem, sier Davidsen.
Han mener at ordskiftet om Guds eksistens, vitenskap og tro er så viktig at det fortjener en rolig og nøktern diskusjon med innestemme, og han har sett det som sin oppgave å bidra til det. Det er også i den retningen han mener å se at det bærer.
Davidsen er høyst aktiv i offentlige debatter om det han skriver bøker om. Han holder foredrag og deltar i paneldebatter med publikum til stede og i tråder og diskusjonsfora på nettet. At debattene er blitt bedre, betyr ikke at temaene er utdebattert eller at alt dermed er på stell sett med Davidsens blikk.
– Mange har lest bøker skrevet av nyateister og tror at de har sett sannheten. Men mange av argumentene de kommer med, er svært dårlige, hevder han.
Bøkene hans kan leses som forsøk til å gi bedre grunnlag for god argumentering og saklighet, i stedet for mytebaserte påstander.
Roser human-etikere
Davidsen roser Human-Etisk Forbund for deres innsats for å gjøre debatten mer renslig, reflektert og fordomsfri.
– De har hatt en viktig rolle og bidratt til en mer konstruktiv debatt. Jeg deltok i en paneldebatt arrangert av Human-Etisk Forbund, basert på Christopher Hitchens bok, Gud er ikke stor, der påstanden er at «religion forgifter alt». Jeg debatterte mot en som støttet nyateistene og med en mer nøytral humanetiker i midten. Konklusjonen i bladet Fri Tanke ble i stedet at «Fordommer forgifter alt», sier Davidsen.