Faremo: Vi må tåle å se tiggere i gatene
Regjeringens tiggerplan er klar. Her er tiltakene.
Tiggeforbud er uaktuelt, men det blir meldeplikt og det bevilges ti millioner kroner til humanitære akuttiltak for tiggere. I tillegg skal det bli lettere å utvise EØS-borgere fra Norge.
- Vi kan ikke forby fattigdom og sult og vi må tåle å se tiggere i gatene, skriver justisminister Grete Faremo (Ap) i en kronikk i Dagbladet tirsdag.
Faremo skriver at hun forstår folks uro for utviklingen og at vi derfor trenger tiltak for å begrense tiggingen.
- Men tiggerforbud er likevel ikke veien å gå, slår Faremo fast.
Justisministeren begrunner dette med at et forbud vil ha begrenset praktisk effekt med mindre man setter inn enorme ressurser. Dessuten fjerner ikke et forbud den sosiale nøden som er årsaken til tiggingen.
Meldeplikt
- Regjeringen legger i dag fram et lovforslag som vil gjøre det mulig for kommunene å begrense tiggingen, ved at politiet får adgang til å fastsette tid og sted for innsamling av penger. Politiet vil få vide fullmakter til å sørge for ro og orden. I tillegg innføres en meldeplikt for pengeinnsamlere. Dette etablerer kontakt mellom politiet og tiggerne, og gjør det lettere å kontrollere tiggermiljøene. I flere kommuner har man oppnådd positive resultater ved bruk av meldeplikt, skriver Faremo.
- Uanstendig
Faremo mener det rett og slett ikke er anstendig å møte sosial nød med straffebud, og hun minner om hvorfor et enstemmig storting opphevet tiggerforbudet for sju år siden. Begrunnelsen var prinsipiell: Selve tiggingen skader ingen. Derfor bør det ikke være kriminelt å tigge, selv om mange føler seg brydd av å se tiggere.
- Vi ser et større antall tiggere i gatene nå enn i 2006. Er det i seg selv grunn god nok til at vi ikke skal tåle å se fattigdom? Jeg mener svaret er nei, skriver Faremo.
Hun opplyser videre at regjeringen nå bevilger ti millioner kroner til å etablere en tilskuddsordning der man kan søke om penger til akuttiltak for tiggere.
- Berørte kommuner og aktuelle organisasjoner kan søke om midler til humanitære akuttiltak for tiggere - særlig for dusj- og toalettfasiliteter, skriver Faremo.
Lettere å utvise
Justis- og beredskapsdepartementet vil senke terskelen for utvisning av EØS-borgere som begår kriminalitet. Regjeringen foreslår derfor å bevilge til sammen 52,2 millioner kroner til flere returer av personer uten lovlig opphold, rask saksbehandling og bedre IKT-løsninger i utlendingsforvaltningen, skriver VG.
- Retur av straffedømte skal prioriteres og vil være et tydelig signal til dem det gjelder. Så langt i år har Politiets utlendingsenhet sendt ut 100 rumenske statsborgere, hvorav 87 er straffedømte, sier Grete Faremo.
Kritiske til tiltakene
Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund og Frp-leder Siv Jensen mener regjeringens tiltakspakke mot tiggerproblemet er nærmest innholdsløs.
- Dette er å skyve problemet foran seg. Nå vil det bare komme nye strømmer av tiggere slik politiet har advart mot så sterkt de kan, sier Jensen til VG.
Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund tviler på om meldeplikt vil være effektivt.
- Det er helt åpenbart at det mest effektive tiltaket sett fra politiets side er noe helt annet enn det regjeringen nå foreslår, sier Johannessen til VG.
Han har lenge vært en tilhenger av et nasjonalt tiggerforbud - slik hele politietaten har etterlyst, sier han.