VIL IKKE KOMMENTERE: – Det var viktig for oss å informere om vedtaket som ble gjort, men vi ønsker ikke å kommentere ytterligere, sier fungerende generalsekretær Andreas Evensen.

Fastholder nei til kvinner i eldsteråd

Indremisjonsforbundet ønsker dialog med bedehuset som har åpnet for at kvinner kan ha hyrdeansvar.

Publisert Sist oppdatert

6. januar skrev Dagen at Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre har åpnet opp for kvinner i eldsterådet. Styreleder Arild Ove Halås, som har vært både kretsleder og forsamlingsleder i over 20 år, sa i et intervju med Dagen at det var et nødvendig vedtak.

– Slik jeg ser det, så hadde vi to valg. Enten måtte vi la alt som hadde med eldsteråd ligge, eller så måtte vi få på plass et åndelig lederskap, sa Halås.

Splittende

Saken har utløst mye debatt i Dagens spalter og har blitt omtalt som splittende. Den var også tema da Indremisjonsforbundets lære- og tilsynsråd var samlet forrige uke.

Tre uker tidligere hadde fungerende generalsekretær Andreas Evensen og styreleder Gabriel Pollestad sendt ut et brev til kretser, foreninger og forsamlinger i ImF. Der slo de fast at de ville «ta utgangspunkt i» veiledningen om tjenestedeling fra 2014 om menn og kvinners tjeneste der det fremheves at det bare er egnede menn som skal kalles til eldstetjenesten i lokalforsamlinger.

Nå har lære- og tilsynsrådet konkludert med at de står fast ved dette. De erkjenner samtidig at de ikke i stor nok grad har veiledet og undervist om forholdet mellom mann og kvinne i familie og forsamling.

«For sent ute»

«Vi innser at vi har vært for sent ute med å legge til rette for at våre lokale fellesskap kan ha gode prosesser som ivaretar både teologiske og praktiske aspekter ved tjenestedeling og ved eldste- og tilsynstjenesten. ImF vil i tiden fremover prioritere å tilby hjelp til slike prosesser i kretser og forsamlinger som jobber med dette», står det i vedtaket fra lære- og tilsynsrådet.

Fungerende generalsekretær Andreas Evensen ønsker ikke å kommentere saken ut over det som står i organisasjonsbladet Sambåndet.

– Det var viktig for oss å informere om vedtaket som ble gjort, men vi ønsker ikke å kommentere ytterligere, er hans knappe kommentar til Dagen.

Ser fram til dialog

Arild Ove Halås, styreleder i Emblem bedehusforsamling, sier at vedtaket fra lære- og tilsynsrådet var som forventet. Han synes det er positivt at de ønsker dialog.

– Kan det være aktuelt for Emblem bedehusforsamling å endre vedtaket om å innføre kvinnelig eldste?

– Nei. Saken har vært oppe på tre årsmøter og ble enstemmig vedtatt i fjor høst etter en lang og grundig prosess. Jeg ser uansett fram til en dialog om hvordan vi kan finne praktiske og gode ordninger internt i organisasjonen.

VELKOMMEN: Arild Ove Halås, styreleder i Emblem bedehusforsamling, ønsker velkommen en dialog om tjenestedeling i organisasjonen.

Bedre samtalekultur

– Lære- og tilsynsrådet erkjenner i Sambåndet at de har vært for sent ute med å legge til rette for at lokale fellesskap kan ha gode prosesser som ivaretar både teologiske og praktiske aspekter ved tjenestedeling og ved eldste- og tilsynstjenesten. Hva tenker du om det?

– Jeg hilser velkommen et sterkere fokus på denne saken og håper vi kan få en åpen prosess der folk kan si hva de tenker og komme med sine spørsmål. Vi trenger en bedre samtalekultur i ImF. Det er lett å ty til sterke ord når spørsmålet om tjenestedeling debatteres. Hvis ikke man deler organisasjonens syn på tjenestedeling, sitter ord som «splittende», «ubibelsk» og «liberal» løst hos en del. Trolig er det derfor mange kvier seg for å si noe om denne saken, sier Halås.

– Ikke gode nok bibelske argument

Personlig håper han at organisasjonen på sikt vil gå bort fra sitt syn på tjenestedeling.

– Jeg ser ikke gode nok bibelske argument for prinsippet om tjenestedeling som ImF står for. Jeg tror at Guds rike ville være bedre tjent med at vi gikk bort fra det. Jeg er redd det fører til at vi mister mange, sier han.

Styrelederen har fått mange tilbakemeldinger etter at saken ble kjent i media.

– Det er vanskelig å foreta en meningsmåling ut fra det vi har hørt, men vi har fått overveldende mange positive tilbakemeldinger fra vanlige bedehusfolk som sier at de er glade for vedtaket, sier han.

Tjenestedeling

Indremisjonsforbundet fastholder at det er forskjell på hvilke kristne tjenester kvinner og menn kan ha. Basert på bibelske tekster mener de at hyrde- og læreoppgaver er forbeholdt menn.

Også Norsk Luthersk Misjonssamband deler dette synet. Normisjon og Det Norske Misjonsselskap har åpnet for kvinner i alle stillinger.

Powered by Labrador CMS