Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd Pressebilder

Fastholder protest mot at folk skal vise helseopplysninger i kirkedøren

Skepsisen mot koronasertifikat er tydelig, sier Erhard Hermansen i Norges kristne råd.

Publisert Sist oppdatert

I november ble det kjent gjennom Dagen at Norges Kristne Råd og Kirkerådet hadde sendt hver sine brev til statlige myndigheter, der de i tydelige ordelag uttrykte skepsis mot å innføre en ordning med koronasertifikat i norske kirker.

På grunn av omikronvarianten ble spørsmålet fort uaktuelt, men statsminister Jonas Gahr Støre opplyste torsdag kveld at det nå utredes på nytt.

– En tydelig tilbakemelding

Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR), en paraplyorganisasjon for 26 kristne trossamfunn. Han fastholder rådets prinsipielle syn, nemlig det problematiske ved at folk skal vise legitimasjon i kirkedøren.

– Dette var en tydelig tilbakemelding fra våre medlemskirker da vi hadde en runde på dette sent i høst. En skal fritt kunne oppsøke en gudstjeneste uten å legitimere seg med helseopplysninger, sier Hermansen til Dagen.

Hermansen mener skepsisen mot koronasertifikat er sterkest knyttet til det han kaller kirkenes primære virksomhet: Gudstjenester og begravelser.

– Vi kan kanskje se litt annerledes på en slik ordning dersom den bare skal brukes ved andre arrangementer i kirkene, som for eksempel konserter og temakvelder, antyder han overfor Dagen.

– Hvor sterk er skepsisen mot koronasertifikat i Kirke-Norge? Vil noen trosse anbefalinger eller regler om dette?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

– Kan vi havne i en situasjon der du anbefaler å trosse slike krav?

– Det vil jeg avvente med å svare på. Vi må først se hvilke føringer som blir lagt for en eventuell ordning med koronasertifikat, svarer Hermansen.

Vurderer koronasertifikat

Helseministeren og statsministeren sa på regjeringens pressekonferanse torsdag kveld at koronasertifikat for bruk på arrangementer og serveringssteder er oppe til vurdering. Saken er sendt til fagetatene.

Helseminiseter Ingvild Kjerkol sa lovhjemmelen for koronapass i dag gjelder for lettelser i tiltak som kan innføres av kommunene.

Hun sa at det trengs en ny lovhjemmel for å bruke det på en annen måte.

FHI vil ikke anbefale bruk av koronasertifikat som et forebyggende tiltak i Norge.

Koronasertifikat, også kalt koronapass, er en ordning for å legge til rette for økt aktivitet og bevegelighet over landegrensene under covid-19-pandemien.

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest.

Kilde: NTB og helsenorge.no

I brevene til Barne- og familiedepartementet, som har ansvar for livssynspolitikken, het det blant annet:

«Kirkerådet er bekymret for en situasjon der gudstjenestedeltakere må legitimere seg med koronasertifikat for å kunne delta på en gudstjeneste eller oppsøke en kirke. Dette er problematisk.

Det er et viktig prinsipp at man skal kunne oppsøke en kirke fritt og uten å måtte utlevere opplysninger om seg selv.

Det er heller ikke uproblematisk for en menighet å avvise deltakere på bakgrunn av helseopplysninger.»

Det er et viktig prinsipp at man skal kunne oppsøke en kirke fritt og uten å måtte utlevere opplysninger om seg selv.

Kirkerådet i brev til departementet, datert 16.11.2021

Ikke alle har smarttelefon

Norges Kristne Råd uttrykte i sitt brev samme skepsis. De skrev også:

«Våre medlemskirker er selvsagt opptatt av godt smittevern og nødvendige smitteverntiltak, men mener andre tiltak som f.eks. antall kvadratmeter pr. person vil være gode alternativer til koronasertifikat for å komme inn på gudstjeneste.»

Saken har også en praktisk side, ifølge NKR, siden koronapass gjerne krever at man har smarttelefon. Som kjent har ikke alle eldre slike telefoner.

Hermansen sier de ikke fikk noe svar på brevet bortsett fra at det vil bli tatt med i en samlet vurdering av saken.

Meteren eller munnbind

Fra og med kommende helg kan det slippes inn 200 på gudstjenester i kirkerom med faste tilviste plasser og maksimalt 30 der det ikke er faste tilviste plasser.

I sin oppdaterte smitteveileder skriver Norges Kristne Råd at «munnbind påbys på alle innendørs arrangementer når det ikke er anledning til å holde en meters avstand.»

Skiller mellom aktiviteter

Vårt Land skriver at Helsedirektoratet i en rettslig vurdering av bruk av vaksinepass, skiller mellom ulike former for aktiviteter.

De nevner religiøse sammenhenger som et eksempel på aktiviteter det er vanskelig å velge bort – også hvis man er uvaksinert.

«Det er i denne sammenheng vesentlig å ikke ekskludere uvaksinerte fra tilbud og aktiviteter som uvaksinerte mer eller mindre ikke kan velge å la vær å delta på. Eksempelvis obligatorisk undervisning i skolen, eller eksklusjon fra elementære religiøse aktiviteter som inngang til kirke eller moske I så fall ville forskjellsbehandlingen i større grad bære preg av indirekte, utilbørlig press til vaksinasjon», heter det i vurderingen.

Powered by Labrador CMS