RESPEKT: Jens Kihl, kommentator i Bergens Tidende mener at det skal være ok å leve i Norge og ha et konservativt ståsted, men han skulle ønske at de kunne snakke om homofili med større respekt. Foto: Johanna Hundvin Almelid

– Feil å forby homo-terapi

Det er lov å «komme ut av skapet», men er det lov å gå motsatt vei, spør kristenleder. – Ja, mener kommentator, som selv er homofil.

Publisert Sist oppdatert

To ansatte sa opp sine stillinger etter et åpnet seminar ved NLA Høgskolen i Bergen nylig. Det vakte sterke reaksjoner at den irske terapeuten Mike Davidson skulle snakke om hvordan man hjelper de som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser. NLA-rektor Erik Waaler har i ettertid beklaget at de leide ut til dette seminaret.

Enveiskjørt

Steinar Opheim, internasjonal leder i Tent, stilte før helgen spørsmål om hva det er som gjør at det skapes så store bølger hver gang noen stiller spørsmål rundt vedtatte paradigmer om homofili.

«Seksuell reorientering er i dag allment akseptert - så sant en orienterer seg riktig vei. Mennesker som har levd i heterofile forhold og ekteskap og gjerne har fått flere barn, «kommer ut av skapet» eller «finner seg selv», dersom de velger å bryte opp og innlede homofile forhold i stedet. Reorienteringsgaten er imidlertid enveiskjørt. Skulle folk som kan kjenne på homofile følelser, bevege seg i retning av heterofile forhold, har de tilsynelatende mistet både seg selv og sin seksualitet, skriver han i et innlegg på bt.no.

Jens Kihl, kommentator i Bergens Tidende, er imidlertid ganske uenig med Opheim og mener at han bommer i sin kritikk.

– Vi godtar at folk står fram som homofile, men vi godtar også at en som har levd i et homofilt forhold senere går inn i et heterofilt forhold. Den store forskjellen er om endringer kommer som resultat av indre følelser og tanker eller av ytre press og krav. Det jeg ikke synes er bra er at det arrangeres kurs som skal prøve å hjelpe homofile til å bli heterofile. Jeg ville heller ikke likt et kurs der man prøver å hjelpe heterofile til å bli homofile, sier han.

Steinar Opheim, internasjonal leder i Tent, mener at «reorienteringsgaten» er enveiskjørt.

– Kurset handlet om å gi hjelp

Opheim presiserer at kurset på NLA handlet om å «hjelpe de som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

– Det var altså ikke snakk om noe generelt «konverteringskurs» for homofile. Kurset handlet om å gi hjelp til de som ønsker det. Når man ikke en gang kan snakke om hvordan man kan hjelpe de som vil ha hjelp, må det bety at denne type ønsker ikke blir akseptert. Svaret fra ledere i Åpne Høyre var for eksempel at slik hjelp må forbys. Indirekte sier de da at mennesker som søker hjelp til forandring, ikke må få det. Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at de vil stoppe homofile som ønsker å bevege seg i en heterofil retning, mener han.

Kihl er også uenig med Åpne Høyre i at konverteringsterapi bør forbys.

«Å regulere trusfridom er dessutan ein farleg veg å gå. For når du fyrst har forbode kurs i heterofili, kor skal du stoppe?» skriver han i en kommentar.

Selv har han aldri snakket med verken homofile eller heterofile som ønsker å endre sin seksuelle legning.

– Når folk kommer «ut av skapet», handler det om å fortelle omverdenen hvilken legning man har. Det mener jeg er noe annet enn å endre sin seksuelle legning, sier han til Dagen.

Sårende

– Hvorfor reagerer homofile så sterkt på det som blir kalt seksuell reorientering?

– For min del handler det om at det er noe sårende ved at noen sier at den jeg er faktisk ikke er bra nok.

– Hva ville ditt råd vært til en som ønsker en seksuell endring?

– Det blir veldig hypotetisk, for jeg har aldri møtt en slik person. Jeg tror heller at disse problemstillingene handler mye om den skammen som mange homofile føler på og som man blir påført av omverdenen.

– Tror du det er mulig at mennesker kan endre seg fra å være homofile til heterofile?

– Det er det umulig å svare på. Hvis en person forteller at hun eller han har vært gjennom en seksuell reorientering, så kan ikke jeg si at «det har du ikke». Jeg kan heller ikke si at den personen tar feil. Det jeg synes er tankevekkende er at det ikke fins kurs for heterofile som vil lære seg å bli homofile. Jeg synes ikke det er noen oppgave å si til en heterofil at din seksualitet ikke er bra nok. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor det skal være kurs andre veien.

Han spør seg hva som kan være årsaken til at spesielt kristne homofile ikke kan forsone seg med at de er skeive.

– Hvis man ser på det store budskapet i Bibelen, så er ikke det at du ikke bør leve som homofil. Det handler først og fremst om kjærligheten mellom mennesker og at vi er her for hverandre. Nå er ikke jeg teolog, men jeg spør meg hvorfor man skal hamre løs på enkelte bibelvers. Da er det mye rart man kan velge i, mener han.

Kihl understreker videre at han det skal være ok å leve i Norge og ha et konservativt ståsted, men han skulle ønske at de kunne snakke om homofili med større respekt.

– De snakker tross alt om noe av det som ligger dypest i meg som menneske, sier han.

«Fantasivitenskap»

I et debattinnlegg på bt.no beskriver Helge Ytterøy L'orange og Bjarne Amundsen i Åpne Høyre seksuell reorientering som «fantasivitenskap». Selv kjenner L'orange flere fra frikirkelige miljøer som har prøvd.

– Men reorientering er ikke et utbredt problem, legger han til.

– Hvorfor er det greit at folk i heterofile forhold «kommer ut av skapet» mens vi ikke godtar at noen med homofile følelser ønsker å gå den andre veien?

– For meg blir det en kunstig problemstilling, for når har noen prøvd å «reparere» en som er heterofil? I løpet av de siste årene har vi fått på plass at homofili ikke er en sykdom, og vi har gått bort fra å definere det som feil og galt. Likevel er det fortsatt de som prøver å «reparere» de som sliter for noe som ikke skal repareres, mener han.

Reorientering

Seksuell reorientering er en metodikk som tar sikte på å forandre en persons seksuelle orientering, som regel fra homofili til heterofili.

(Kilde: Wikipedia)

Powered by Labrador CMS