Feirer at Israel skal utslettes
I 2015 satt Iranske myndigheter seg et mål: Israel skal opphøre som stat innen 2040. Neste måned skal dette feires med en helt ny festival.
Den såkalte Timeglass-festivalen holdes 21. april i Irans hovedstad Teheran. Dette er en kunst- og mediefestival som feirer at Israel skal være utslettet innen år 2040.
Posted by Dagen on 23. oktober 2017
Mahdi Qomi, som har ansvar for festivalen, opplyser at de jobber sammen med 2.400 anti-Israelske organisasjoner verden over. Blant festivalens temaer finner man «Israel, en kreftsvulst», «barnedrepende sionistregime» og «Jerusalem-okkupanten Israel vil ikke overleve de neste 25 årene».
Ikke test Israel
Konflikten mellom Iran og Israel har tilspisset seg de siste årene. 11. februar skjøt Israel ned en iransk drone over israelsk luftrom.
Statsminister Benjamin Netanyahu hadde med seg en bit av denne dronen til den internasjonale sikkerhetskonferansen i Munchen, for et par uker siden. Der adresserte han Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, direkte. «Ikke test Israel» var beskjeden fra Netanyahu.
Den nye Timeglass-festivalen er nok et bidrag som kan eskalere konfliktnivået mellom Iran og Israel. Til festivalen kan man bidra med anti-israelske dokumentarer, karikaturer, animasjoner og mobilspill. I hver kategori belønnes vinneren med 1800 dollar. Vinneren av hele festivalen får 2700 dollar.
Propaganda fra regimet
– Dette er en propagandaaksjon fra Irans side, sier Christhard Hoffmann, seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo.
Målet om at Iran skal utslettes er ikke noe nytt, men har eksistert siden den Iranske revolusjonen i 1979.
– Dette er for å fri til andre muslimske land i regionen. I en situasjon preget av store konflikter mellom sunni- og sjiamuslimer, fremstår felles kamp mot Israel som en vinnersak og skal øke Irans innflytelse i regionen.
– Offisielt insisterer Iran på at kampen rettes bare mot sionister, ikke mot jøder. Iran har en forholdsvis stor jødisk minoritet og det er rundt 60 synagoger i landet. Men kampen mot Israel blir likevel ofte begrunnet med klassiske antijødiske stereotyper som Holocaust-benektelse og antisemittiske konspirasjonsteorier, sier Hoffmann.
Tegneserier
Tidligere har Iran arrangert masseprotester mot Israel og brent israelske flagg. Iran arrangerer også en Holocaust-tegneseriekonkurranse hver år.
Tegneseriekonkurranser med Holocaust som tema har derimot ikke vekket noen sympati blant europeere. Hoffmann tror heller ikke dette arrangementet vil vekke begeistring.
Ingenting nytt
Ervin Kohn tror grunnen til at vi i Norge og Europa ikke reagerer kraftig på denne festivalen, er at dette ikke er noe nytt fra iranske myndigheter.
– Dette er nok en bekreftelse på Irans antisemittisme, sier Kohn og fortsetter:
– Alle land har sin form for populisme og i Iran og Midtøsten går denne populismen ut på å være mot Israel.
Antisemittisme og anti-israelske holdninger
Kohn presiserer at ikke all kritikk av Israel er antisemittisme, men det finnes Israel-kritikk som er det.
– Når man demoniserer Israel, eller holder Israel til helt andre standarder enn resten av verdens land, er ikke kritikken lenger legitim, sier Kohn.
Det er ingen andre land i verden enn Iran som har uttalt et mål om å utslette enn Israel.
– Irans nærvær i Israels naboland og støtte til syriske militser og Hizbollah, gjør at trusselen mot Israel er helt reell, sier Kohn og legger til:
– Det kan være tomme trusler, men det kan også være forberedelse på et angrep på Israel. Det er vanskelig å tenke seg at Israel kan risikere det siste, ved å håpe på det første.