FLERKIRKELIG: I Oslo går flere ulike menigheter og kirkesamfunn sammen om å arrangere Flerkulturell Pinsefestival for 5. gang. Her opptrer et etiopiskortodoks kor på festivalen i fjor. Foto: Ole Kristian Sand, Norges Kristne Råd

Feirer flerkulturell pinse i Oslo

– Vi vil feire pinsen på samme måte som den aller første – på tvers av konfesjoner og kulturer.

Publisert Sist oppdatert

For femte året på rad arrangerer Flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges Kristne Råd sammen med flere samarbeidspartnere en flerkulturell pinsefestival på St. Hanshaugen i Oslo mandag 2. pinsedag.

– Festivalen vil inneholde en saling blanding av kristen trospraksis fra hele verden, mat fra ulike kulturer og mennesker i alle aldre, sier leder av hovedkomiteen, Lemma Desta, som er koordinator for Flerkulturelt Kirkelig Nettverk i Norges Kristne Råd.

Nytt av året er at, i tillegg til Oslo bispedømme og en rekke migrantmenigheter, er også frikirker som pinsemenigheten Filadelfia, Oslo misjonskirke Betlehem, Storsalen (Normisjon), Kristent Fellesskap og Doxa Deo med. Disse fem menighetene representerer tiltaket Pinse for alle. Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) er også med som arrangør av Flerkulturell Pinsefestival.

– Invitasjonen har gått til alle menigheter i byen, både Den norske kirke, frikirkenes menigheter og migrantmenigheter. Det kommer folk fra Filippinene, Etiopia, Eritrea, Ghana, Kina, Sri Lanka, Vietnam, Burma og flere europeiske land, forteller Desta.

Som den første pinsen

Arrangørene av Flerkulturell Pinsefestival liker å identifisere seg med underet som skjedde den aller første pinsen, da disiplenes forkynnelse ble forstått av folk med ulike språk.

– Dette arrangementet er et sted der det kulturelle mangfoldet kommer frem i form av at mange ulike nasjonaliteter fra sine egne menigheter samles, akkurat slik det var på den første pinsedagen da Jesu evangelium ble forkynt til folk fra mange ulike folkeslag, sier Desta.

Pinsen regnes som fødselsdagen til den kristne kirken. Da Den hellige ånd steg ned til apostlene den aller første pinsen var det i nærvær av mange folkeslag.

– Vi vil feire pinsen på samme måte som den aller første – med en stor tverrkirkelig flerkulturell festival samles på tvers av konfesjoner og kulturer. Pinsedagen gir oss unik mulighet for å oppleve og vise fram vår enhet i Kristus og det kulturelle og konfesjonelle uttrykksmangfold.

Høymesse, musikk og mat

Under arrangementet vil det være en pinsehøymesse etterfulgt av festival bestående av musikk, dans, sang og presentasjon av menigheter.

– Vi vil markere og feire pinsen sammen og opplever at vi står samlet. Menighetene er også invitert å ta med noe mat og dermed er det mulighet til å smake på mat fra ulike kulturer, sier komitelederen.

Han forteller at hensikten med arrangementet er å gjenoppleve pinsen hvor kulturelt og språklig mangfold forenes i kristen tro gjennom Den hellige ånd.

– Det er også for å synliggjøre det kulturelle og konfesjonelle mangfoldet i dagens kirke-Norge, samtidig som vi skaper en møteplass på tvers av kultur og konfesjon.

Grunnlovsjubileum

Da den første flerkulturelle pinsefestivalen ble arrangert i 2014 var det i forbindelse med markeringen av grunnlovsjubileet.

– Det var en markering for å kunne takke og gratulere det norske folk, forteller Desta.

Etter denne feiringen ble ideen sådd om å fortsette å arrangere pinsefestival.

– Vi innså at vi trenger slike møteplasser og samles til større samlinger.

Desta medgår at det også kan være utfordringer knyttet til å arrangere noe med folk fra så mange ulike kulturer der mye gjøres på frivillig basis.

– Det er en veldig interessant og lærerik opplevelse å skulle balansere ulike hensyn og ulike måter å jobbe på. Det er ulike kulturer for hvordan problemer håndteres og løses. Det krever tålmodighet, mye fleksibilitet, samarbeidsvilje og ikke minst stor frivillighet, men vi får det til.

Powered by Labrador CMS