Feirer tusenvis av forandrede liv
I pinsehelgen feirer Evangeliesenteret 30 år. Eventyret som startet i en garasje, har hjulpet 25.000 mennesker med rusproblemer.
Hedmarkshallen fylles til randen i pinsehelgen med folk som har betydd noe for Evangeliesenteret (ES).
De som kommer, blir de første som får sjansen til å lese Sten Sørensens framstilling av ES-historien. Han står bak boka «Evangeliesenteret 30 år» som preges av vitnesbyrd fra noen av dem som har fått hjelp gjennom ES.
Skriv din hilsen til Evangeliesenteret i kommentarfeltet nederst på siden
- Forvandlede liv
- Det er 30 vitnesbyrd, ett for hvert år Evangeliesenteret har holdt på. Det er sterke fortellinger om folk som har fått totalt forvandlede liv, sier Sørensen som er overveldet etter å ha studert ES-historien, som startet med Lise og Ludvig Karlsen.
- Den er full av beretninger om hvordan evangeliet forandrer, ikke bare enkeltmenneskers liv, men også familiers liv. Det er sterke beretninger, og jeg trodde ikke før jeg begynte å skrive at dette var så stort, sier Sørensen til Dagen og minner om antallet: 25 000.
- Det er like mange som bor i Molde by, sier han.
ES-eventyret kan også synliggjøres gjennom andre tall. Det første året, i 1983, kostet det 150.000 kroner å drive hjelpearbeidet. Nå er budsjettet opp mot 80 millioner kroner.
- Jeg er grepet av hvordan arbeidet forvandler og gir håp til mennesker som sliter. Og Gud har vært med hele veien. Det er en fantastisk og enestående historie, som startet med en som hadde sittet inne i flere år og nå tas videre med et nytt lederskap, sier Sørensen.
Varige endringer
Trond Eriksen har vært daglig ES-leder siden 2010. Han mener man trygt kan snakke om varige resultater blant de 25 000 som har fått hjelp. Da snakker han ikke bare om rusfrihet, men også økt livskvalitet, både for tidligere misbrukere og alle rundt dem.
- Det er mange tusen flere enn de 25 000 som er berørt av vårt arbeid, sier Eriksen. Og han kan trygt si «vårt», for han har selv vært med det meste av tiden. Politimannen hadde nærkontakt med rusens verden i jobben, og i ES har han fått jobbe enda mer konstruktivt med å hindre at folk forblir på gata.
Alle de 25 000 er ikke suksesshistorier, men det er en klar overvekt av folk som har klart seg veldig godt.
- Guds verk
Eriksen minner om at det var to mennesker som kom fra gata, som etter å ha fått nye liv selv, fikk ideen om å starte et arbeid for å hjelpe mange flere. Selv Lise og Ludvig kunne ikke ane dimensjonene det skulle få.
De startet i sin egen garasje, med lånte penger, og det tok tid før anseelsen kom.
- Dette er ikke menneskeverk i utgangspunktet. Evangeliesenteret er bygd på troen på Guds ord, troen på bønn og troen på evangeliet. Det kunne vært noe som kom og forsvant, men det har det ikke gjort, og arbeidet er nå den største ideelle virksomheten innen rusomsorg i Norge. At det ender med fortjenstmedalje i gull og senere begravelse på statens regning for Ludvig, forteller hvor bra det gikk, sier Eriksen.
Han gir også Lise og Ludvig æren for at frivillig rusomsorg kom inn i statsbudsjettet som en egen post.
- Det banet veien for dagens kapittel i statsbudsjettet om frivillige organisasjoners arbeid for prostituerte og rushavhengige. Men det startet med en liten post på et par millioner kroner i 1988-89, forteller han.
- Køavvikling
Eriksen er spent på ES-utviklingen framover. De siste åra har gitt flere kortidsbehandlinger og færre langtidsbehandlinger i helseforetakene. Det er ofte ikke nok til å komme seg ut av rusavhengighet. Rusmisbrukere har fått rett til behandling, men ikke til de er rusfrie.
- Er de ikke i mål da etter 3-6 måneder, stoppes behandlingen. Myndighetene forholder seg ikke til diagnosen, men skal ha dem gjennom apparatet, sier Eriksen.
Det fører til at de tyngst belastede lukes ut i inntaket til sentrene, for de kommer sjelden ut av misbruket på et halvår.
- De som trenger det mest, blir ikke prioritert. Det blir køavvikling som ikke sier noe om hva slags resultater som oppnås, slår Eriksen fast.
Han mener pasientrettighetene må innebære behandling så lenge man trenger den, ikke så lenge som staten mener den bør ta. Slik er det heller ikke med andre grupper i helse-Norge.
Han er heller ikke veldig fornøyd med at statlige tilskudd som kunne vært brukt på rusomsorg, ikke øremerkes.
- Kommunene kan gjøre som de vil med overføringene. De brukes for sjelden til behandlingsopphold utenom helseforetakene for rusmisbrukere, opphold som er uten kostnad for kommunen, sier Eriksen - som gjør seg et visst håp om en annen politikk etter valget.
230 gjester
Uansett er det grunn til glede over alt som er oppnådd de første 30 årene, og lørdag 18. mai er Emmanuel Minos festtaler når 230 spesielt innbudte skal spise festmiddag på Hedmarktoppen. Deretter er det fest pinsen ut.
Med på festen blir nåværende og tidligere medarbeidere, folk med styreverv og representanter for ulike samarbeidspartnere.
- Vi har valgt å invitere dem vi har jobba tett sammen med, sier Trond Eriksen.
Og han varsler at dette bare er starten på festlighetene. Også sommerens landsstevne på Østerbo vil stå i jubileets tegn. Da ventes det flere gjester utenfra.
DAGEN