Feires av kongelige og misjonsfolk
Misjonærer, kongehuset og norske skolebarn feirer fredsprisen til Etiopias statsminister.
Norsk misjon har lange og dype røtter i Etiopia. Det var misjonærer fra Norden som etablerte den evangeliske, lutherske kirken Mekane Yesus.
I dag er kirken verdens største lutherske menighet med 10 millioner medlemmer.
Dette er også menigheten til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali.
Leder av NLM sitt misjonsarbeid i Etiopia tror fredsprisen vil ha effekt for kristne i landet.
– Jeg tror prisen kan gjøre en forskjell på grasrota. Det har vært splittelser i kirkene, men når statsminister blir anerkjent for fred, sender det et sterkt signal til kirkene om å jobbe for fred, sier Lamessa Endalew, som selv kommer fra Etiopia.
Han peker dessuten på at NLM sitt misjonsarbeid har fått friere tøyler under Abiys styre.
– Før han kom til makten fikk vi ikke drive arbeid mot omskjæring av kvinner. Det får vi lov til nå, sier Endalew.
– Oppmuntrer kvinner
Også Jeffrey Huseby, generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS) mener kvinnene har fått mer frihet under styret til fredsprisvinneren.
– Kvinnebevegelsen i kirkene har blitt oppmuntret av denne prisen, sier han.
– Hvilken effekt tror du fredsprisen kan komme til å bety for NMS sitt misjonsarbeid i landet?
– Det er vanskelig å si nå. Det kommer an på om Abiy lykkes med å gjennomføre reformene i landet.
Startet med barna
Feiringen av årets fredsprisvinner i Norge startet tradisjonen tro med Redd Barnas fredsprisfest – men uten prisvinneren til stede.
I publikum på Nobels Fredssenter var det blant andre sjuendeklassinger fra Vålerenga, Kampen og Grünerløkka skole.
– Vi heier på at fredsprisvinneren skal lykkes. Alle med makt må bruke makta si på noe godt, sa Antonio de Palma (12) fra Grünerløkka skole, noe som ble fulgt av jubel og applaus fra salen.
Etiopias fredsminister Muferiat Kamil var til stede. Hun ble spurt om hvordan Abiy reagerte da han fikk vite at han får årets fredspris.
– Han var så fornøyd. Dette er en fantastisk pris for alle etiopiere. Det er en inspirasjon for generasjoner, ikke bare for dagens ledere. Vi er veldig takknemlige for dem som har jobbet mye for å få til dette. Det er en velsignelse og en ære for meg å være her med dere. Dere er fremtiden, svarte hun.
Barnas fredsprisfest var ellers en forestilling med dans og musikk og en rekke prominente gjester som kronprins Haakon, nestleder Henrik Syse i Nobelkomiteen, utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, Oslo-ordfører Marianne Borgen, Etiopias ambassadør Deriba Kuma, direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter og generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna, samt representanter fra Den Etiopiske Forening i Norge.
Slott og rådhus
Fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali var i audiens på Slottet før han dro videre til Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris.
Her hilste Etiopias statsminister på kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
Utenfor rådhuset ble fredsprisvinneren møtt av ivrige tilrop i borggården. Inne var omtrent 1.000 inviterte gjester til stede i rådhuset, som blant annet var pyntet med Etiopias nasjonalblomst calla.
Abiy er tildelt årets fredspris fordi han i 2018 greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt. Han satte også fart i demokratiseringen i Etiopia. Det siste halvåret har imidlertid Eritrea-prosessen gått i stå, mens uroen i Etiopia har økt kraftig.