Feminist med jødisk bakgrunn kalt «sionistsvin» på 8. marsmøte
Benedicte Alnæs foreslo en parole om å fjerne tilskudd til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Det provoserte kvinnegruppa Ottars representant.
Hvert år deltar Benedicte Alnæs på parolemøtet før Den internasjonale kvinnedagen, 8. mars. I år ble hun kalt «jævla sionistsvin» på møtet. Subjekt.no skrev om saken først.
Alnæs tror Martine Votviks angrep på henne kom brått på de fleste. Votvik er styremedlem i kvinnegruppa Ottar i Oslo.
– Det bruker å være litt dramatikk, men det gikk helt fint helt til hun kalte meg et jævla sionistsvin i et innlegg hun hadde, sier Alnæs.
Hun er oppgitt over Votviks angrep og har politimeldt henne for hatprat:
– Når hun bytter argumentasjon med personangrep basert på min tro og slektstilhørighet, viser det hvordan dagens politiske debattrom er.
Folk buet
For Alnæs, som har jødisk oldefar og en mor som er aktiv i Det jødiske samfunnet i Trondheim, var det naturlig å fokusere på UNRWA i sitt forslag til parole.
UNRWA er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, og skal gi helse- og skoletjenester og generelt bedre forholdene deres.
Flere land har kuttet støtten til UNRWA etter at det ble kjent at ansatte kan ha deltatt i Hamas-angrepet mot Israel. Israel anklager også organisasjonen for å ha skjult en underjordisk Hamas-gang under hovedkvarteret.
Voldtekt og brutalitet
New York Times avdekket detaljer som viser et mønster av voldtekt, lemlestelse og ekstrem brutalitet mot kvinner i angrepene 7. oktober.
Alnæs forteller at folk buet da hun kom med sitt forslag: «Norge bidro til terror 7.10.2023. Fjern norsk tilskudd til UNRWA».
Provosert
Martine Votvik sier til Dagen at hun kalte Alnæs for «et jævla sionistsvin» fordi hun ble veldig provosert av det hun sa.
– Hun gjentok løgnene som IDF og staten Israel bruker for å rettferdiggjøre folkemordet som de begår på Gaza nå. Jeg synes det er grovt å tro at det skal være akseptabelt å komme inn i noe fora i Norge i dag og spre sånn voldspropaganda uten at noen skal reagere, og reagere sterkt.
– Hva med ytringsfrihet i dette foraet?
– Benedicte fikk lov å snakke mens hun stod på talerstolen. Ingen avbrøt henne mens hun holdt innlegget sitt. Men det er ingen ytringsfrihet som fritar fra andres reaksjoner etter man har ytret seg.
– Fortjener ikke motargumentasjon
– Men hvorfor går du til personangrep fremfor å bruke argumenter?
– Når folk forsvarer folkemord så fortjener det ikke motargumentasjon. Noen ganger sier folk ting som er så motbydelige at en får lyst til å si til dem at det der er totalt uakseptabelt å komme med i en moderne sivilisasjon. Sionisme er en etnonasjonalistisk ideologi på samme måte som nazismen og har ingenting i en moderne, sivilisert samfunnsdebatt å gjøre.
– Kan du forstå at Alnæs som har en jødisk bakgrunn reagerer på at du bruker slike begreper om henne?
– Jeg synes hun bør tenke litt mer på hvordan hennes besteforeldre ville følt det hvis de hørte at hun forsvarte et folkemord i dag. Jeg tror de ville snudd seg i graven.
– Finnes ikke bevis
– Flere land har kuttet støtten til UNRWA etter at det ble kjent at ansatte kan ha deltatt i Hamas-angrepet mot Israel, som blant annet New York Times beskriver som ekstremt brutalt mot kvinner, med voldtekter og lemlestelse. Hvorfor er det urimelig at feminister reagerer slik Alnæs gjør?
– Det er to helt forskjellige ting, svarer Votvik.
– Er det forskjellige ting hvis folk som jobber i UNRWA har deltatt i disse grusomme angrepene?
– Det er ennå ikke lagt frem håndfaste bevis for påstandene. Og selv om det var slik at noen få fra UNRWA, som består av tusenvis av ansatte, var med på noe, hvordan forsvarer det å kutte støtten til hele UNRWA? Det er motbydelig.
Anmeldt
– Alnæs meldte deg til politiet for hatprat. Hva er din kommentar til det?
– Jeg har ikke hørt noe fra politiet og orker ikke å forholde meg til det før jeg hører fra politiet. Sionister er ikke en beskyttet gruppe i samfunnet og er heller ikke det samme som å være jøde. Sionisme er en ideologi, ikke et folk.
– Dere har paroler mot voldtekter. Hva skiller voldtektene 7. oktober fra andre voldtekter?
– Jeg er i mot all voldtekt og ønsker at FN-etterforskere skal gjøre en ordentlig etterforskning av det som skjedde. Jeg vil at de som er skyldige i overgrep skal stilles til ansvar. Det jeg ikke vil, er at Gazas svært sårbare befolkning skal avstraffes kollektivt for ting som ikke er etterforsket ferdig. Det er makabert og bestialsk.
– Spredte ikke voldspropaganda
Alnæs sier til Dagen at hun ikke kan forstå at det å minne forsamlingen om israelske kvinners lidelser kan omtales som voldspropaganda.
– Om man ikke kan snakke om seksuell vold mot kvinner på et kvinnedagsmøte, hvor kan man det da, spør hun, og legger til:
– Jeg spredde ikke noe voldspropaganda, med mindre Votvik tviler på det medisinsk personell, patologer og vitner har fortalt om hvordan unge jenter og kvinner ble voldtatt og behandlet som levende dukker.
Hun spør:
– Er det «Kvinne, liv og frihet» bare så lenge du ikke er jøde eller israeler?