Ferietilbud i kristen regi: –Hjerteskjærende å måtte avvise mange familier
Blå Kors blir nedringt av foreldre som ønsker å benytte seg av organisasjonens ferietilbud i sommer.
Blå Kors Ferier har i flere år gitt sårbare grupper tilbud om gratis ferie i løpet av sommermånedene. Behovet er mange ganger større enn antall plasser man råder over, og det er heller ikke noe unntak i år.
150 familier har fått plass, men hele 500 familier har fått nei, ifølge virksomhetsleder Synnøve Roland.
Dermed får en av fem personer et tilbud om gratis ferie i regi av Blå Kors denne sommeren. I fjor fikk en av fire plass på et av tilbudene i regi av organisasjonen.
Ringes ned
– Det er hjerteskjærende å måtte avvise så mange familier. Vi blir nedringt av fortvilte foreldre som ønsker så sterkt å ha en ferie med barna sine, noe å glede seg til, og noe å glede seg over når sommeren er ferdig, sier Synnøve Roland til Dagen.
Fristen for å søke om ferie gjennom Blå Kors gikk ut 24. april, og Roland forteller at det denne gangen er registrert en del nye søkere.
Det dreier seg blant annet om forsørgere som ble arbeidsledig og mistet inntekten sin under koronapandemien, men også sårbare grupper hvor økte levekostnader i samfunnet rammer familien hardt.
– Som å vinne i lotto
For de ansatte i Blå Kors Ferier er det vondt å vite at de må skuffe mange av søkerne, men samtidig peker virksomhetslederen på at det er viktig å fokusere på de 150 familiene som faktisk får muligheten til å ta del i varige ferieminner.
– Gleden familiene forteller om når de får vite at de har fått plass, er enorm. Noen har uttalt at det er som å vinne i Lotto, sier Roland begeistret.
– Samtidig er det utrolig gøy for de hundrevis av barna som skal på ferie at de kan glede seg i forkant, og når andre på skolen forteller om sommerferien, så har de også noe å fortelle. Det er fantastisk å få være med å bidra til at 150 familier får ferieminner som vil vare livet ut, fortsetter hun.
Desentralisert tilbud
Frelsesarmeen er annen kristen aktør som har et omfattende ferietilbud til sårbare familier. Tradisjonelt har aktivitetene funnet sted på et par leirsteder i Norge, men koronaperioden endret på dette.
Under koronapandemien ble tilbudet desentralisert til ulike lokalsamfunn hvor bevegelsen driver arbeid. Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen opplyser til Dagen at man går for det samme konseptet også denne sommeren.
– Selv om koronaen brakte med seg en hel del utfordringer for mange, pushet den oss også til å prøve nye ting, sier Smith-Solevåg.
Han forteller at Frelsesarmeen firedoblet antall deltakere ved å desentralisere.
– Til sammen får vi plass til 2.500 deltakere med utspring i 20 byer i landet, forteller Smith-Solevåg.
Viktig satsing
Han legger til at tilbudene er stedstilpasset og dekker et spekter av aktiviteter. Noen plasser kan deltakerne være med på tilbud med overnatting, tur med hurtigruten, leke- og aktivitetsparker og ulike former for sport og fritidsaktiviteter.
– Foruten at flere får mulighetene ved å delta ved et slikt konsept, er det også en fin måte å bygge relasjoner lokalt mellom brukerne av tilbudet og arbeidet Frelsesarmeen driver på de ulike stedene.
– Hvor viktig er det for Frelsesarmeen å kunne tilby familier et ferietilbud?
– For oss er dette en stor satsing. Frelsesarmeen er til stede lokalt for å møte behov hos mennesker. Det er mange med få ressurser som ikke har mulighet til å unne seg det en stor del av befolkningen tar for gitt når det gjelder gode ferieopplevelser.
– Da er det av stor betydning å kunne gi sårbare familier en pause fra den vanlige tralten, slik at de har noen gode ferieminner å se tilbake når det er blitt høst og hverdagen er tilbake, sier kommunikasjonssjefen.