Fersk rapport: Frp-velgere er mest negative til jøder
Hver tiende Frp-velger har antisemittiske holdninger, viser en ny undersøkelse. Partiet mener rapporten bør legges i en skuff.
I en fersk undersøkelse fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) kommer det frem at Frp-velgerne er mest negativt innstilt overfor både jøder og muslimer.
Frp svarer med å gå i strupen på Holocaust-senteret.
– Når vi går inn bakgrunnsspørsmålene og ser de store svakhetene i hvordan konklusjonene er fattet, er det etter vår mening best å trekke rapporten og bearbeide dette på nytt på en seriøs måte, skriver Himanshu Gulati (Frp) i en e-post til Dagen.
Partileder Sylvi Listhaug har blitt forelagt tallene i undersøkelsen, men hun ønsker ikke å stille til intervju.
Mest i Frp – Minst i KrF
Undersøkelsen ble publiserte denne uken. Senteret gjennomfører en kartlegging av nordmenns holdninger til jøder og muslimer hvert femte år.
Respondentene har svart på en rekke spørsmål om sitt forhold til jøder, for eksempel hvordan de ville reagert på å få en jødisk nabo.
Tallene viser at 10,3 prosent av Frps velgere viser en høy grad av antisemittisme. Videre på listen finner vi Arbeiderpartiet (6,1 prosent), Høyre (5,9 prosent) og Senterpartiet (5,7 prosent).
På bunnen ligger SV (2,4 prosent) og KrF (1,1 prosent).
Frp: – Faller på egen urimelighet
Gulati, som selv er leder for Israels venner på Stortinget, mener det er usannsynlig at Frp har de mest antisemittiske velgerne.
– Frp er et parti med en stolt politikk om at alle mennesker er like mye verdt og skal behandles likt. Det faller på sin egen urimelighet at for eksempel personer med antisemittiske holdninger skal stemme på det norske partiet som er tydeligst i sin støtte til verdens eneste jødiske stat, mener Gulati.
Over halvparten av Frp-ere er negative til muslimer
HL-senteret har også målt velgernes holdninger til muslimer. Undersøkelsen viser at 58,2 prosent av Frp-velgerne har høy muslimfiendtlighet.
Videre på listen kommer Høyre (32,9 prosent), Senterpartiet (27 prosent), Arbeiderpartiet (16,6 prosent) og KrF (14,9 prosent).
– Dette er en rapport med enormt store svakheter og konklusjoner det overhodet ikke finnes grunnlag for, hevder Gulati og legger til:
– Slik rapporten er utformet vil man bli karakterisert som islamfiendtlig dersom man for eksempel mener at muslimer i større grad enn øvrig befolkning undertrykker kvinner og begår mer voldskriminalitet.
HL-senteret: – Har misforstått
– Gulati ser ut til å ha misforstått hvordan våre analyser er gjort, svarer Vibeke Moe.
Hun er forsker ved HL-senteret og har ledet arbeidet med holdningsundersøkelsen.
– For å få høy skåre på muslimfiendtlighet må man støtte flere av påstandene i undersøkelsen. Påstanden Gulati viser til, om undertrykking av kvinner, er ikke med i indeksen.
Hun minner om at det ikke er første gang Frp-velgerne kommer dårligst ut i undersøkelsen. Også i 2017 toppet partiet listen.
– Analysene stemmer overens med det vi fant i 2017, så dette var ingen stor nyhet, mener Moe.
Arbeiderpartiet: – Det knyter seg i magen
Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) mener det er viktig å ta undersøkelsen på alvor.
– Arbeiderpartiets grunnsyn og hele vår ideologi dreier seg rundt det ukrenkelige menneskeverdet, den grunnleggende sannheten at alle mennesker er like mye verdt. Antisemittisme og muslimhat er ikke forenlig med vårt menneskesyn, skriver Gunaratnam i en e-post til Dagen.
Hun viser til at regjeringen har satt ned en ekstremismekommisjon som skal se nærmere på hvordan ekstremisme oppstår. Forslagene fra kommisjonen vil bli brukt også i arbeidet mot slike holdninger internt i partiet.
– Vi er nødt til å lytte godt når sentrene gjennomfører slike undersøkelser og kartlegginger som HL-senteret har gjennomført, selv om det knyter seg i magen av å lese funnene, mener Ap-politikeren.
Bollestad varsler gjennomgang i KrF
KrF-leder Olaug Bollestad er fornøyd med at bare 1,1 prosent av velgerne hennes hadde høy grad av jødefiendtlige holdninger.
– KrF har i flere år hatt en konsekvent og tydelig stemme mot antisemittisme, og vi har i en årrekke jobbet for og fått på plass en handlingsplan mot det. Derfor er det ikke overraskende at vi ikke tiltrekker oss så mange med antisemittiske holdninger, sier Bollestad.
Hun er derimot bekymret over at 14,9 prosent av KrF-velgerne i undersøkelsen har høy muslimfiendtlighet.
– Jeg tenker alle partier, KrF inkludert, må jobbe kontinuerlig for å motvirke antisemittisme, rasisme og fremmedfiendtlighet. For partier som har velgere som viser muslimfiendtlige eller antisemittiske holdninger kan det også være grunn til å vurdere om det er noe i deres politikk eller kommunikasjon som kan virke tiltrekkende for folk med slike holdninger, mener KrF-lederen.