Fikk asyl-avslag på tross av tortur

Utlendingsdirektoratet vedgår at de burde vektlagt at iranske Milad ble fengslet og torturert i hjemlandet på grunn av sin kristne tro.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at vi ikke tar stilling til denne arrestasjonen i vedtaket, noe vi burde ha gjort, sier Christine Roca, enhetsleder i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Milad (23) fikk i høst avslag på asylsøknaden sin. Nå venter han spent på Utlendingsnemndas (UNE) behandling av klagen hans som kommer i løpet av våren. Han har lovlig opphold i Norge så lenge klagen er under behandling.

– Hver dag tenker jeg på hva som kan skje. Drar jeg tilbake til Iran er jeg dødsens, sier Milad.

Han frykter å bli offentlig henrettet, torturert til døde eller fengslet på livstid om han blir sendt tilbake til hjemlandet.

Mishandlet

I hovedstaden Teheran ble Milad med en kompis i en huskirke. Etter hvert ble han selv kristen og var aktiv i kirken. En dag kom tjenestemenn fra iransk etterretning for å arrestere ham. De beslagla en bibel, kristne brosjyrer og salmebøker i hjemmet hans, og tok ham med til et ukjent sted. Etterretningen hadde video og bilder av hans aktiviteter i kirken.

23-åringen forteller i asylintervjuet at han ble torturert og mishandlet i 25 dager. Når han møter Dagen, viser han fram høyre arm som fortsatt har store arr. Håndleddet kan ikke bøyes helt.

Han sier han ble slått helseløs i dagevis og hendene ble bundet sammen over hodet.

Flukten

Underveis ble han bedt om å skrive under på at han ikke ville være kristen lenger.

– Jeg sa «ok, jeg blir muslim igjen», men jeg mente det ikke i hjertet mitt. Til slutt falt jeg i koma og våknet igjen på sykehuset. Jeg hadde blitt etterlatt i en grøft, men noen hadde ringt etter ambulanse fordi de trodde jeg var utsatt for en ulykke, forteller Milad.

Mens Milad var på sykehuset, kom politifolk på besøk for å lage en rapport. Han prøvde senere å anmelde forholdet, men fikk høre av dommeren ved en lokal domstol at han fortjente det som hadde skjedd. Etterretningstjenesten fikk nyss i det hele, og kom på besøk til Milads familien en dag han var hos søsteren.

– Da varslet broren min meg og ba meg flykte fra Iran, sier Milad.

Han ble smuglet over grensen til Tyrkia, der han ble døpt i en kirke. Etter en stund reiste han videre som båtflyktning til Hellas og til slutt kom seg til Norge.

– Jeg tenkte at Norge ville hjelpe meg.

– Hvorfor ønsker du å være kristen, når det er så mye forfølgelse av kristne i Iran?

– Etter at Gud berørte hjertet mitt med sin store kjærlighet, har jeg ikke vært redd for å gjøre min plikt for hans rike. Jeg kan ikke gjemme troen min, men må dele evangeliet med folk, sier Milad og holder nærmest en liten preken om evangeliet.

– Det eneste som gjør meg redd, er om jeg blir sendt tilbake til Iran.

– Trenger beskyttelse

Milad har det siste året gått i Betania Pinsekirke i Tønsberg og får støtte fra styremedlem i kirken, Ragnar Aamli. Aamli har lite til overs for avslaget fra Utlendingsdirektoratet på asylsøknaden.

– UDI motsier seg selv i avslaget. Selv om de har hørt hans historie, ser de ingen grunn til at dette vil skje igjen og mener at Milad ikke har behov for beskyttelse. Jeg skjønner ikke hvordan de kan argumentere på en slik måte. Dette er en mann som virkelig trenger beskyttelse, sier Aamli oppgitt.

Utlendingsdirektoratet avslo asylsøknad fra den iranske konvertitten fordi de mener han ikke risikerer forfølgelse i Iran. De vektlegger en «fremtidsrettet» vurdering og legger til grunn at de kristne aktivitetene 23-åringen har vært med på «har vært av begrenset omfang», uttaler enhetsleder Christine Roca i UDI til Dagen.

Hun innrømmer imidlertid at UDI burde tatt stilling til arrestasjonen og torturen Milad ble utsatt for i sitt vedtak.

– Er ikke dette helt sentrale element i hans opplysinger som burde ha vært med i vurderingen av asylsøknaden?

– Vi tok ikke eksplisitt stilling til denne anførselen i selve vedtaket, og vi ser at vi burde ha konkludert med om den legges til grunn eller ikke. Vi mener imidlertid at saken uansett ikke ville fått et annet utfall. Det er den fremtidige risikoen som er det avgjørende, sier Roca.

Hun mener at det «at en søker har blitt arrestert tidligere, betyr ikke at det er en reell risiko for at det samme vil skje igjen ved en retur».

Etter UDI vurdering har Milad «ikke sannsynliggjort at han vil utøve sin kristne tro på en slik måte at han vil være i en utsatt posisjon ved retur til hjemlandet».

– Dødssynd

Milads advokat Ane Breivega mener det er åpenbart at han er i det iranske politiets søkelys og at han personlig er forfulgt. Hun peker på at hans opplevelser av fengsling og tortur burde gi et grunnlag for å si at han er i spesiell fare om han reiser tilbake til hjemlandet.

– Han har en forfølgelsesgrunn som er midt i kjernen av det flyktningretten skal beskytte. Han er forfulgt på grunn av sin religiøse overbevisning og har en såkalt velbegrunnet frykt, som er lovens krav, sier Breivega.

Hun stiller også spørsmål ved om UDIs vurdering av situasjonen for konvertitter i Iran holder vann.

– I islam er det en dødssynd å være frafallen.

Saken ligger nå til behandling hos Utlendingsnemnda (UNE), som vil vurdere opplysningene på nytt og gjøre en selvstendig vurdering av saken.

Powered by Labrador CMS