Meriam Ibrahim fortalte historien sin til Megan Kelly på Fox News. Skjermdump: Fox News

Fikk dødsdom, fant trøst i troen

– Troen var mitt eneste våpen, sier Meriam Ibrahim.

Publisert Sist oppdatert

For første gang siden hun unnslapp dødsdom i hjemlandet Sudan, har den kristne kvinnen Meriam Ibrahim gitt et intervju.

– Troen betyr livet. Hvis du ikke har tro, er du ikke i live, sier Meriam Ibrahim i et eksklusivt intervju med programleder Megan Kelly på Fox News. Se TV-intervjuet i videovinduet øverst her på siden. (Trykk på den lille firkanten nederst i vinduet, så åpner det seg opp på hele skjermen.)

Sammen med sin ektemann og deres to barn er 27–åringen nå bosatt i New Hamphire i USA. Delstatens motto er symbolsk nok for hennes egen historie: «Lev fri eller dø».

De landet i den amerikanske byen Manchester 1. august.

– Ikke gråt, jeg er her nå, sa hun til fremmøtte støttespillere, ifølge The Daily Mail.

Var gravid

Anklaget for frafall fra islam ble Meriam Ibrahim arrestert i Sudan i januar i år. Ekteskapet hennes med ektemannen Daniel Wani, som er katolikk og amerikansk statsborger, ble kjent ugyldig. Hun insisterte på at hun alltid har vært kristen, som sin mor, men ble ikke trodd. Ved pågripelsen var hun gravid, og sønnen hennes var bare drøyt et år gammel.

– Situasjonen var vanskelig, men jeg var sikker på at Gud ville stå ved min side, sier Ibrahim til Fos News. Hun ble oversatt til engelsk av tolk.

Nektet frafall

Seks uker etter at hun ble arrestert, ble hun dømt til hundre piskeslag for ekteskapsbrudd og døden ved henging for å ha forlatt islam. Hun fikk anledning til å si fra seg troen.

– Jeg fikk tre dager på meg, sier Ibrahim.

Hun legger til at det dessuten kom imamer og muslimske lærde til cellen hennes for å påvirke henne med passasjer fra Koranen.

– Jeg opplevde et stort press, forteller hun.

Programlederen spør hvor vanskelig det var for henne å holde fast på troen.

– Jeg stolte på Gud. Troen min var det eneste våpenet jeg hadde i disse konfrontasjonene med imamer og muslimske lærde, sier hun.

Fødte i lenker

I intervjuet fastholder Ibrahim at hun aldri har vært muslim. Faren var muslim, men forlot familien da hun var liten. Moren var etiopisk–ortodoks kristen.

– Jeg har alltid vært kristen. Hvis du er muslim og konverterer til islam, blir det vanskelig å forlate islam. Hvis du gjør det, vil du bli dømt til døden, forklarer hun.

Datteren Maya ble født i mai. Da satt Meriam fortsatt i fengsel.

– Jeg skulle egentlig føde på et sykehus, men de nektet å oppfylle det ønsket. Da det var tid for å føde, nektet de å fjerne lenkene fra anklene mine, så jeg måtte føde i lenker. Det var vanskelig, sier Meriam.

Ikke alene

Programlederen spør henne også om hvorfor hun ikke bare kunne si det myndighetene ville høre, for å slippe fri. Det avviser hun som en umulighet, fordi det ville innebære å gi opp. I tillegg til å stå opp for sin egen tro, ville hun også rette verdens oppmerksomhet mot kristens situasjon i Sudan.

– Det er min rett å følge den religionen jeg velger. Jeg er ikke den eneste som lider under dette problemet. Der er mange Meriam–er i Sudan og verden over, det er ikke bare meg. Jeg er ikke alene, understreket hun.

Sør–Sudan, som har en kristen majoritet, ble løsrevet fra det muslimske nord som følge av en folkeavstemning i 2011, etter en årelang borgerkrig.

Redde kristne

Til tross for at hun selv nå er i trygghet i USA, kjenner hun samhørighet med landet og folket sitt.

– Jeg satte livet mitt i fare for kvinnene i Sudan. Jeg var nær dem, og jeg kjente deres lidelse. Jeg delte deres vanskelige omstendigheter i fengsel og i livet generelt, sier Meriam.

Hun omtaler det som et velkjent faktum at kristne lever under vanskelige forhold i landet.

– De er redde for å si at de er kristne på grunn av frykt for forfølgelse, sier hun.

Hun fortalte at andre kristne fanger ble fortalt at de kan få slettet gjeld hvis de konverterer til islam.

Global kritikk

En global bølge av reaksjoner skylte mot sudanesiske myndigheter etter at dommen ble kjent. Amnesty International dro i gang en kampanje som fikk støtte fra en rekke politiske verdensledere.

Til slutt ble dommen omgjort. Sudanesiske myndigheter Meriam og familien fikk endelig forlate Sudan i juli og ble overlatt til italienske myndigheter.

– Jeg lo, gråt og var veldig glad, forteller Meriam om hvordan hun reagerte da hun fikk vite at hun slapp ut.

Sammen med familien besøkte hun pave Frans i Vatikanet før de satte kursen for USA. Her kan du se video fra familiens møte med paven.

Takket støttespillere

Meriam forteller at barna er svært glade for å være sammen med faren igjen. Selv opplever hun fortsatt utfordringer med å finne seg til rette.

– Jeg har fremdeles ikke et stabilt liv, men det er bedre enn fengsel, sier hun med et smil.

Hun legger ikke skjul på at hun også savner hjemlandet.

– Livet mitt er dypt rotfestet i Sudan, sier hun.

Meriam Ibrahim takket alle som hadde støttet henne gjennom den vanskelige tiden. Hun understreket at hun fortsatt trenger forbønn og støtte.

Forfulgt for sin kristne tro

Meriam Ibrahim til­brak­te meste­par­ten av sin opp­vekst sam­men med sin kris­te­n­or­to­dok­se mor, med en mus­limsk far som var ute av bil­det.

Da myn­dig­he­te­ne i Sudan fikk vite om hen­nes ek­te­skap med en kris­ten mann, Da­ni­el Wani, gikk de til sak mot henne

Da kvinnen ønsket å bevise at hun har vært kristen hele livet, ble vitner nektet å uttale seg i retten.

Dom­me­ren in­sis­ter­te på å til­ta­le henne med hen­nes fars mus­lims­ke navn, Adraf Al-Ha­di Mo­ham­med Ab­dul­lah, under retts­sa­ken.

- Jeg er kris­ten og er ingen fra­fal­len, svarte Meriam under retts­sa­ken.

15. mai 2014 ble Meriam dømt til døden ved hengning av en domstol i Khartoum.

I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Av retten fikk hun tre dager til å konvertere til islam. Dette nektet hun, og dermed ble hun dømt til døden.

Dødsdommen mot Meriam Yahia Ibrahim Ishag vakte kraftige internasjonale protester, og den ble annullert av en ankedomstol 23. juni 2014 etter det sudanske myndighetene kalte uvanlig sterkt press.

Powered by Labrador CMS