Etter et kraftig jordskjelv kommer det ofte mange etterskjelv. Derfor må alle oppholde seg utendørs. På bildet ser vi Julia, Anette, Elise, Inger Marie og Mari. Foto: Geir Kippenes

Fikk en følelse av sjøsyke

HimalPartners utsendinger opplevde det kraftige jordskjelvet i Nepal. «Hvor er alle barna», var det første de tenkte. Det er mange nordmenn i landet.

Publisert Sist oppdatert

«Hvor er alle barna?» var det første spørsmålet for misjonær og familiefar Geir Kippenes i Kathmandu da skjelvet rammet lørdag.

Geir Kippenes jobber for HimalPartner i Kathmandu sammen med familien.

Han forteller om en veldig kraftig skjelv.

– Vi fikk en sjøsyk-følelse. Dette skjelvet er det mange som har ventet på, sier han på telefon fra Kathmandu.

I en artikkel i Illustrert vitenskap i fjor blir Kathmandu utpekt som den byen som er mest utsatt for jordskjelv. Grunnen er at byen ligger nær store forkastninger som hyppig resulterer i jordskjelv. Kathmandu ble utpekt som en av de mest sårbare storbyene i verden.

Familie Kippenes var forberedt med en ferdig pakket såkalt «goldbag» som inneholder ulltepper, vann og førstehjelpsutstyr.

– Vi har et par sekker stående ferdigpakket med det vi trenger mest. Vi nappet dem med oss og sprang ut, forteller han.

Familien oppsøkte venner som har en hage. Der oppholder de seg da Dagen snakker med dem lørdag ettermiddag. Alle er uskadde.

– På vår vei hit så vi murer som hadde rast ut. Det var noen som var skadet, som vi bandasjerte med førstehjelpsskadene, sier Kippenes.

Sammen med dem er også Eldrid Brekke. Hun hadde nettopp lagt seg hjemme i Kathmandu etter at hun hadde vært på reise om natta.

– Jeg våknet av at klesskapet falt ned, forteller hun.

- Da skjelvet var over, gikk jeg ut i en åpen hage. Det har vært en rekke små etterskjelv.

Brekke leder et veilednings- og terapisenter hvor hun jobber med kvinner i risikosonen. Hun har vært i Nepal en rekke år.

I nabolaget til familien Kippenes ser det ut til at det har gått hardest ut over gjerder og murer som er bygget av murstein. Foto: Geir Kippenes

Også land-koordinatoren for organisasjonen opplevde dramatikk.

– Tore Skeie satt i kirken i Katmandu og veggene kollapset. Han er uskadd, forteller HimalPartners generalsekretær Heidi Westborg Steel.

Tore Skeie er en erfaren land-koordinator for HimalPartner i Nepal og leder organisasjonens arbeid i landet

– Han forteller at folk sitter ute på åpne plasser, sier Westborg Steel.

Dødstallene stiger

Ved 17.30-tiden norsk tid lørdag var minst 870 mennesker omkommet og flere hundre skadd i det kraftige jordskjelvet i Nepal, opplyser nepalsk politi.

Det er rundt 150 nordmenn i landet. En av dem er Egil Hagen fra Spjelkavik på Sunnmøre.

– Bygninger falt sammen rundt oss, mennesker hylte og skrek, forteller Hagen. Han jobber med byggingen av et kraftverk vest for Mount Everest, ikke langt fra grensen til Tibet.

– Vi er rundt 2000 som er tilknyttet anlegget. Åtte-ti er skadet, men det er bare lettere skader, sier Hagen.

Han er der sammen med en annen nordmann. Begge er uskadet. Men i praksis er de innestengt.

– Alle veiene er stengt, sier han.

Når Dagen snakker med ham sju timer etter det store skjelvet, er det fremdeles etterskjelv.

– Det skjelver i bakken ennå, sier han.

Hagen har tidligere jobbet i Nepal for HimalPartner. Han jobber nå for NorColsult og bygger anlegg på oppdrag fra den nepalske staten.

Kartlegger nordmenn

Da Dagen snakket med Westborg Steel lørdag formiddag, var hun i ferd med å kartlegge situasjonen for organisasjonens utsendinger til landet. De har en familie, samt fire personer, som utsendinger i Nepal.

– Det er bra med våre utsendinger, så langt vi kan se, sier Westborg Steel.

Ikke mulig å stå

Normisjon har fire misjonærer og én voluntør i Nepal. Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland var lørdag formiddag i kontakt med en misjonær i byen Pokara og en misjonær i Kathmandu. Begge var uskadde.

Voluntøren i Kathmandu forteller om kraftig skjelv.

– Det var umulig å holde seg på beina. De måtte ake seg ut av huset, forteller Langmoen Kvelland.

Samtidig får hun tilbakemeldinger fra kontaktpersoner i Nepal om at skjelvet lørdag formiddag ikke tyder på å være så kraftig som nyhetsrapportene kunne tyde på.

Da Dagen snakket med Langmoen Kvelland lørdag formiddag, hadde hun ikke fått kontakt med de erfarne utsendingene Kristin og Erik Bøhler ved sykehuset i Okhaldhunga i fjellene øst i Nepal.

– Vi opplever ikke det dramatisk at vi ikke får kontakt. Mobilnettet er veldig ustabilt i området, sier hun.

Sykehuset drives av United Mission to Nepal med Normisjon som støttespiller og mange norske givere.

Powered by Labrador CMS