TEKSTLESER: Lizz Truss som tekstleser i Westminster Abbey under dronning Elizabeths begravelse. Men ellers er hun ingen ivrig kirkegjenger.

Fikk gripekors i gave fra biskop og prest. Men Liz Truss blir ikke omfavnet på kirkelig hold

Hun strever med å vinne britenes hjerter, og kirkeledere lurer på hva statsministeren mener med fine ord om kristne verdier.

Publisert Sist oppdatert

Blant gratulasjonene som ble sendt da Liz Truss (47) ble statsminister for en måned siden, var et brev fra biskopen og sognepresten hennes. De ga henne også et såkalt gripekors, «en håndgripelig påminnelse om at vi er elsket og holdt i Guds håndflate», som det het i brevet.

Liz Truss bor i Greenwich i London, der Simon Winn er hennes sogneprest i St Alfege kirke. Biskopen i området er dr. Karowei Dorgu. I brevet forteller de at gripekorset er laget av oliventre og kommer fra Betlehem.

– Du blirt holdt i bønn

De forteller at gripekors gjerne gis til menighetsmedlemmer som står overfor nye utfordringer i livet.

– Når du tar opp den nye utfordringen din, tilbyr vi den som en gave og en håndgripelig påminnelse om at vi er elsket og holdt i Guds hånd og at du blir holdt i bønn av kristne over hele landet og her i din lokale menighet, skriver brevskriverne ifølge Church Times.

EKTEPAR: Liz Truss og ektemannen Hugh O'Leary ankommer Westminster Abbey og dronningens begravelse 19. september. Nå får hun hilsen og gave fra kirken hvor de ble viet i 2000.

Det var i St Alfege´s Liz Truss og ektemannen Hugh O´Leary ble viet i 2000. Hennes onkel Richard Truss, som den gang var prest i en annen London-menighet, sto for vielsen.

Noen kirkegjenger er hun ellers ikke kjent som. Til Evening Standard sa hun i august:

– Jeg deler verdiene til den kristne tro og Church of England, men jeg er ikke en vanlig praktiserende religiøs person.

Av observatører blir dette betraktet som sterk støtte til statskirkeordningen og en klar melding til sekulære krefter som arbeider for et skille mellom kirke og stat. Church of England har i 480 år vært en statskirke med monarken som overhode, og dette har Liz Truss åpenbart ikke tenkt å forandre på.

UPOPULÆR: Briter flest stiller seg tvilende til om Liz Truss er i stand til å bevege Storbritannia i riktig retning.

Fra konservativt kirkelig hold blir det stilt spørsmål ved hva det betyr at hun «deler verdiene til den kristne tro».

Nettstedet christianconcern.com skriver at hun har var fraværende da assistert selvmord ble debattert i Underhuset. Hun har stemt for likekjønnet ekteskap, og som likestillingsminister har hun vært ansvaret for Johnson-regjeringens forslag om forbud mot såkalt konverteringsterapi.

Samtidig faller deler av hennes retorikk i god jord i deler av de kristenkonservative miljøene. Som for eksempel når hun sier:

– Som konservative vil vi stå opp for ytringsfriheten. Vi vil stå opp for en fri presse, og vi vil gi alle over hele Storbritannia muligheten til å lykkes, uavhengig av bakgrunn. Vi avviser nullsumspillet med identitetspolitikk, og vi i avviser ufriheten i kanselleringskulturen.

Signalet om mulig flytting av Storbritannias ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem er mottatt med begeistring i visse kristne kretser, med forskrekkelse i andre.

Rekordlav popularitet

Den katolske kirke, som målt i kirkegjengere er på størrelse med den anglikanske statskirken, stiller seg høflig avventende til den nye statsministeren. Kardinal Vincent Nicholas har naturligvis gratulert henne med jobben, men legger til:

– I dag må vårt fokus være på de eldre, barnefamilier og alle de som strever med å betale regningene sine.

Jeg deler verdiene til den kristne tro og Church of England, men jeg er ikke en vanlig praktiserende religiøs person.

Liz Truss

Også fra statskirkehold er det kommet tydelige meldinger til Liz Truss om å beskytte de svakeste i en tid med galopperende priser og usikre framtidsutsikter.

Den nye statsministeren har gjort seg upopulær ved å ta til orde for å kutte skattene ved hjelp av låneopptak og gjort en ydmykende u-sving ved å skrote et løfte om mindre skatt for de rikeste.

Pundets verdi målt mot dollar er på et lavmål.

Etter fire uker i stolen sier bare 14 prosent av britene nå i begynnelsen av oktober at hun har gjort et positivt inntrykk – mot 26 prosent for noen uker siden.

FORMANING: Erkebiskop Justin Welby ber Liz Truss vise særlig omsorg for de mest sårbare. Her er de sammen under en seremoni i St James´s Palacei i London i forbindelse med innsettelsen av Charles som landets nye monark.

Fra kirkelig hold er det en utbredt frykt for at Liz Truss vil føre en politikk som går ut over de svakest stilte i samfunnet. I en rekke byer melder kirker og diakonale aktører om en desperat situasjon for mennesker de hjelper med det aller nødvendigste – som å skaffe mat til seg og sine familier.

Erkebiskopens formaning

– Hadde Truss og hennes team ennå ikke hatt tid til å åpne Dr Dorgus og Mr Winns brev, kunne de ha lagt merke til meldinger fra kirkelige ledere som har ytret seg i sosiale medier, bemerker Church Times.

Blant disse er erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som sier at han ber for fru Truss «i det hun påtar seg det store ansvaret for lederskap i en tid med så store utfordringer.

Han ber henne vise «særlig omsorg for de mest sårbare».

Powered by Labrador CMS