Fikk sparken for konservative meninger – nå har Rianne Vogels fått medhold
Oppsigelsen var ugyldig, mener retten.
– Jeg er veldig glad for resultatet. Det er prinsipielt viktig at det er rom i et demokratisk samfunn for å engasjere seg i pågående debatter, også om betent tematikk, sier Vogels til Bergens Tidende, som omtalte saken først.
For ett år siden fikk 43-åringen sparken etter at hun publiserte en kritisk Twitter-melding i transdebatten. Dette førte til at hun saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse.
Retten skulle så ta stilling til om arbeidsgivere kan nekte personer som mener det bare finnes to kjønn, å delta i trans-debatten.
Vogels advokat, Birthe Eriksen mente klienten sin ble oppsagt fordi hun brukte ytringsfriheten sin.
Tirsdag kom konklusjonen: Rianne Vogels har fått medhold.
Fikk tips
Fra 2018 til vinteren 2022 hadde Vogels en lederstilling i den ideelle organisasjonen Papillon i Bergen, som bistår unge kvinner med migrantbakgrunn.
I februar i fjor fikk daglig leder i Papillon et varsel fra en anonym e-postkonto. Det var signert «Ron Scofield».
Vedkommende skrev at Vogels hadde ytret kritiske synspunkter om transtematikken på Twitter.
Fikk sparken
I tillegg hadde hun bare timer tidligere opprettet en brukerkonto på «Gettr» – et sosialt medium for ytre høyre-personer, opprettet av Trump-sympatisør Stephen Miller.
Vogels slettet brukerkontoen umiddelbart, men sa at hun fortsatt ville engasjere seg i transdebatten på Twitter.
Kort tid senere fikk hun beskjed om at hun fikk sparken.
Innenfor ytringsfriheten
Papillon mente Vogels ytringer var så skadelig for organisasjonen, at det var umulig for dem å fortsette med henne i en lederstilling.
Vogels advokater mente saken lignet på andre varslingssaker i arbeidslivet.
De ba derfor om erstatning, men hadde ikke fastsatt et beløp.
Advokatene argumenterte blant annet for at Papillon hadde påført Vogens en psykisk belastning og innskrenket ytringsfriheten hennes.
– Rianne er ikke transfob og har ingenting imot personer som er trans. Hun er opptatt av debatten om kjønnsidentitet, men i større grad enn folk ellers i samfunnet, sa advokat Nils Olav Nøss i retten.
– Hun har brukt Twitter slik det blir brukt. Det betyr at det er lov å bruke ironi og sarkasme for å få fram sitt poeng. Det må være innenfor ytringsfriheten, og man bør ikke miste jobben for å ytre seg slik Rianne har gjort, argumenterte Nøss.
– Illojalt
Papillons advokat, Trine Lise Fromreide, mente på sin side at Vogels har opptrådt illojalt.
– Papillon mener at arbeidstaker ved sin opptreden har brutt lojalitetsplikten. Dette fordi arbeidstakers aktivitet ikke er forenlig med Papillon sitt arbeid hvor en fordomsfri holdning er en viktig forutsetning for å etablere trygghet og sikkerhet mot målgruppen, skrev Fromreide i en e-post.
Lignende saker
I utlandet har det vært flere lignende saker. I Storbritannia vant Maya Forstater en lignende rettssak etter at hun fikk sparken fra en tenketank på grunn av Twitter-meldinger om trans.
Vogels adovkater har også trukket frem boikott-kampanjen mot Harry Potter-forfatter J.K. Rowling som et eksempel på dette.
Vogels advokat, Birthe Eriksen, mener derfor denne saken handler om ytringsfriheten i Norge.
– Denne saken ble utløst av et anonymt varsel til hennes arbeidsgiver og det har kommet fram at dette er en vanlig måte å tvinge kritiske røster til taushet, sier Eriksen.
Må betale erstatning
Lederen for en av Papillons samarbeidspartnere, kulturhuset Bergen Kjøtt, har vitnet i rettsalen, og bekreftet at de vil bryte samarbeidet hvis Vogels får tilbake lederstillingen.
Papillon dømmes til å betale erstatning til Rianne Vogels, 60.000 kroner innen to uker med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra forfall og til betaling skjer, ifølge BT.
Papillon dømmes også til å betale saksomkostninger til Rianne Vogels 537.514 kroner.
Daglig leder i Papillon, Leila Rezzouk, har tidligere sagt at organisasjonen vil gå konkurs hvis de taper saken i retten.