Filmen om Børre Knudsen vises i 13 byer
Når mange nok sier de vil se en film, har alle kinosjefer spisse ører. Dokumentaren om Børre Knudsen settes opp på kino 13 steder premieredagen 28. mars - og flere kan det bli.
Dokumentarer er ofte ikke som skapt for kinolerretet, men noen ytterst få blir gigantiske kassasuksesser.
Det er imidlertid så sjelden at kinosjefer flest vegrer seg for å sette opp dokumentarer om de ikke får klare bevis for publikums interesse.
I så måte er det et stort antall byer - 13 i tallet - hvor kinosjefene nå har sagt de vil sette opp filmen om Børre Knudsen, «En prest og en plage».
Fra Alta til Oslo
Dagen bringer i dag lista over visningssteder, slik den foreligger akkurat nå, halvannen uke før premieren - og med muligheter for utvidelser.
«En prest og en plage» vises på Aurora Kino i Alta, på Tromsø Kino og Verdensteateret Cinematek i samme by, på Narvik Kino, Trondheim Kino og Bergen Kino, på SF Kino i Stavanger, på Farsund kommunale kino, Fønix i Kristiansand, Grimstad kommunale kino og Arendal Kino, og på Østlandet i Fredrikstad, på Lillehammer og i Oslo.
- En del har tatt kontakt med sine lokale kinoer og påvirket dem til å sette opp filmen, forteller prosjektleder Jan Ingar Grindheim hos filmdistributøren Tour de Force til Dagen.
Dette har han registrert på Facebook-profilen som bærer filmens navn, hvor distributøren oppfordrer folk til å etterspørre filmen.
- Det beste er at dere som publikum selv tar kontakt med kinosjefen, skriver de der.
Grindheim håper på ringer i vannet så kinoer flere steder setter opp filmen. Allerede er to byer til, utenom de 13, mulige visningssteder. Grindheim synes trenden er positiv.
- Strålende
Filmrådgiver Håkon Skogrand i bransjeorganisasjonen Film & Kino ser mye film i løpet av et år og har sett filmen Fridtjof Kjæreng har laget om Knudsen. Han mener filmen har klare kvaliteter.
- Har filmen et potensial til å gripe et større publikum?
- Ja, det tror jeg. Dette er et nært portrett av en mann som er veldig kontroversiell, sier Skogrand.
Han tror filmen passer godt for alle som er nysgjerrige på Knudsen og saken hans, uavhengig av hvilken side de har stått på i striden om abortloven. Interessen for filmen kan ha blitt forsterket av striden om reservasjonsretten for fastleger, tror han.
- Jeg tør ikke spå om hvor mange som vil oppsøke kinoene for å se «EN prest og en plage». Dokumentarfilmer er ikke alltid skapt for kinolerretet, men filmen er en strålende TV-dokumentar, sier Skogrand til Dagen.
Dokumentarfilmer
- Det er alltid spennende med dokumentarer. Spillefilm har andre regler i møte med publikum. I dokumentarfilmene er det innholdet og ikke det filmatiske som avgjør om de får et stort nedslagsfelt eller ikke, sier Skogrand.
Han kan i farten bare nevne én virkelig dundrende dokumentarfilmsuksess på kino, og det er «Heftig og begeistret», om Berlevåg Manssangforening. Den hadde flere hundre tusen besøkende og sjarmerte de fleste.
- «Heftig og begeistret» var ekstraordinær, understreker Skogrand.
Andre med relativ dokumentarsuksess på kino de senere år er Margreth Olin som trakk omkring 100 000 til filmen «Kroppen min» i 2002.
En nylig suksess er «Søsken til evig tid», om søskenparet Magnar og Oddny som driver familiegården Kleiva i Sunnfjord.
- Den appellerte åpenbart til et bredt publikum, med 40 000 besøkende. Det er veldig bra, sier Skogrand.
Den er det for øvrig også Tour de Force som har distribuert. Om det ligger an til ny visningssuksess nå med Knudsen-filmen, avhenger helt av publikum - uansett deres syn på abortsaken.
DAGEN