Filmen om Børre Knudsen vises i 13 byer

Når mange nok sier de vil se en film, har alle kinosjefer spisse ører. Dokumentaren om Børre Knudsen settes opp på kino 13 steder premieredagen 28. mars - og flere kan det bli.

Publisert Sist oppdatert

Do­ku­men­ta­rer er ofte ikke som skapt for kino­ler­re­tet, men noen yt­terst få blir gi­gan­tis­ke kassa­suk­ses­ser.

Det er imid­ler­tid så sjel­den at kino­sje­fer flest ve­grer seg for å sette opp do­ku­men­ta­rer om de ikke får klare bevis for pub­li­kums in­ter­es­se.

I så måte er det et stort an­tall byer - 13 i tal­let - hvor kino­sje­fe­ne nå har sagt de vil sette opp fil­men om Børre Knud­sen, «En prest og en plage».

Fra Alta til Oslo

Dagen brin­ger i dag lista over vis­nings­ste­der, slik den fore­lig­ger ak­ku­rat nå, halv­an­nen uke før pre­mie­ren - og med mu­lig­he­ter for ut­vi­del­ser.

«En prest og en plage» vises på Aur­ora Kino i Alta, på Tromsø Kino og Ver­dens­tea­te­ret Ci­ne­ma­tek i samme by, på Nar­vik Kino, Trond­heim Kino og Ber­gen Kino, på SF Kino i Stav­an­ger, på Far­sund kom­mu­na­le kino, Fønix i Kris­tian­sand, Grim­stad kom­mu­na­le kino og Aren­dal Kino, og på Øst­lan­det i Fred­rik­stad, på Lil­le­ham­mer og i Oslo.

- En del har tatt kon­takt med sine lo­ka­le ki­no­er og på­vir­ket dem til å sette opp fil­men, for­tel­ler pro­sjekt­le­der Jan Ingar Grind­heim hos film­dis­tri­bu­tø­ren Tour de Force til Dagen.

Dette har han re­gist­rert på Face­bo­ok-pro­fi­len som bærer fil­mens navn, hvor dis­tri­bu­tø­ren opp­ford­rer folk til å etter­spør­re fil­men.

- Det beste er at dere som pub­li­kum selv tar kon­takt med kino­sje­fen, skri­ver de der.

Grind­heim håper på rin­ger i van­net så ki­no­er flere ste­der set­ter opp fil­men. Al­le­re­de er to byer til, uten­om de 13, mu­li­ge vis­nings­ste­der. Grind­heim synes tren­den er po­si­tiv.

- Strå­len­de

Film­råd­gi­ver Håkon Sko­grand i bran­sje­or­ga­ni­sa­sjo­nen Film & Kino ser mye film i løpet av et år og har sett fil­men Frid­tjof Kjæ­reng har laget om Knud­sen. Han mener fil­men har klare kva­li­te­ter.

- Har fil­men et po­ten­si­al til å gripe et stør­re pub­li­kum?

- Ja, det tror jeg. Dette er et nært por­trett av en mann som er vel­dig kon­tro­ver­si­ell, sier Sko­grand.

Han tror fil­men pas­ser godt for alle som er nys­gjer­ri­ge på Knud­sen og saken hans, uav­hen­gig av hvil­ken side de har stått på i stri­den om abort­lo­ven. In­ter­es­sen for fil­men kan ha blitt for­ster­ket av stri­den om re­ser­va­sjons­ret­ten for fast­le­ger, tror han.

- Jeg tør ikke spå om hvor mange som vil opp­søke ki­no­ene for å se «EN prest og en plage». Do­ku­men­tar­fil­mer er ikke all­tid skapt for kino­ler­re­tet, men fil­men er en strå­len­de TV-do­ku­men­tar, sier Sko­grand til Dagen.

Do­ku­men­tar­fil­mer

- Det er all­tid spen­nen­de med do­ku­men­ta­rer. Spille­film har andre reg­ler i møte med pub­li­kum. I do­ku­men­tar­fil­me­ne er det inn­hol­det og ikke det film­a­tis­ke som av­gjør om de får et stort ned­slags­felt eller ikke, sier Sko­grand.

Han kan i far­ten bare nevne én vir­ke­lig dund­ren­de do­ku­men­tar­film­suk­sess på kino, og det er «Hef­tig og be­geist­ret», om Ber­le­våg Mans­sang­for­ening. Den hadde flere hund­re tusen be­sø­ken­de og sjar­mer­te de fles­te.

- «Hef­tig og be­geist­ret» var eks­tra­or­di­nær, un­der­stre­ker Sko­grand.

Andre med re­la­tiv do­ku­men­tar­suk­sess på kino de se­ne­re år er Mar­greth Olin som trakk om­kring 100 000 til fil­men «Krop­pen min» i 2002.

En nylig suk­sess er «Søs­ken til evig tid», om søs­ken­pa­ret Mag­nar og Oddny som dri­ver fa­mi­lie­går­den Klei­va i Sunn­fjord.

- Den ap­pel­ler­te åpen­bart til et bredt pub­li­kum, med 40 000 be­sø­ken­de. Det er vel­dig bra, sier Sko­grand.

Den er det for øvrig også Tour de Force som har dis­tri­bu­ert. Om det lig­ger an til ny vis­nings­suk­sess nå med Knud­sen-fil­men, av­hen­ger helt av pub­li­kum - uan­sett deres syn på abort­sa­ken.

DAGEN

Powered by Labrador CMS