Filmskaperne beklager reaksjonene etter at det ble kjent at en film som tilsynelatende viser skyting mot barn i Syria, egentlig er spilt av et norsk filmteam på Malta. Foto: Handout / NTB scanpix

Filmskaperne beklager falsk Syria-kortfilm

Skaperne av kortfilmen «Syrian hero boy» beklager sinnet filmen har vakt. De beklager også hvis filmen har gjort det vanskeligere å rapportere fra krigssoner.

Publisert Sist oppdatert

I en uttalelse søndag kveld sier filmskaperne at det aldri var hensikten å redusere troverdigheten til reportere og aktivister som arbeider i konfliktsoner som kilder og informasjonsformidlere.

– Dersom det skulle vise seg at dette vil få ødeleggende eller negative konsekvenser, ønsker vi å beklage det, heter det i uttalelsen.

Overfor nyhetsbyrået AFP understreker produsent John Einar Hagen at han og regissør Lars Klevberg fortsatt står for de gode intensjonene som ligger bak filmen.

Den viser en ung gutt risikere livet for å redde en jente fra snikskytterild, tilsynelatende i Syria. Avsløringen av filmen som ren fiksjon og at den ble spilt inn på Malta i fjor, har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Etter at filmskaperne la filmen ut på YouTube mandag denne uka, medga Klevberg at den ikke var det den så ut til å være.

Da hadde over fem millioner nettbrukere sett filmen.

Mer skade enn nytte

– Ved å publisere en falsk video har Klevberg gjort det lettere for krigsforbrytere å avvise troverdige bilder av overgrep, sier barnerettsrådgiver Fred Abrahams i Human Rights Watch på organisasjonens nettsider.

Han mener de norske filmskaperne har gjort betydelig mer skade enn nytte med kortfilmen sin, fordi den bidrar til å skape tvil om hvorvidt amatøropptak og bilder av reelle grusomheter i Syria faktisk er ekte.

– Videoer og mobilklipp fra lokale aktivister har spilt en avgjørende rolle i å dokumentere forbrytelser mot sivilbefolkningen, blant annet med kjemiske våpen, angrep på skoler og bruk av barnesoldater, poengterer han.

I uttalelsen filmskaperne ga søndag framholder de at det hele tiden var meningen å opplyse om at filmen er et fiksjonsverk.

Ville skape debatt

Klevberg sier til AFP at han og Hagen bare ønsket å «anspore til debatt og tilskynde handling på vegne av uskyldige barn som er rammet av krig over hele verden».

«Det har aldri vært vår hensikt å føre noen bak lyset, men kun å sette fokus på barn som ofre i krig. Derfor trengte vi tid på å håndtere hvordan vi skulle melde ifra om dette. Vi har kun ønsket å støtte en part i konflikten: barna», skriver Klevberg og Hagen i uttalelsen søndag.

HRW mener intensjonene er blitt fullstendig skjøvet til side av de negative konsekvensene av at filmen er falsk.

– Hvis videoen nådde noen kortsiktige mål ved å rette søkelyset mot situasjonen til barn i krig, så har de blitt overskygget ved å undergrave tilliten til profesjonell rapportering og samvittighetsfull og faktabasert dokumentasjon av krigsforbrytelser, sier Abrahams. (©NTB)

Powered by Labrador CMS