– Filosofiuka er ikke bare for kristen-nerder

En uke i sommer samles unge voksne til langsom samtale og refleksjon rundt eksistensielle spørsmål og urkirkelige tema på Filosofiuka.

Publisert Sist oppdatert

I månedsskiftet juli-august arrangerer Tankesmien Skaperkraft og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) Filosofiuka på Havglimt leirsted, like utenfor Kristiansand.

– Filosofiuka er et sted hvor man kan senke tempoet litt og gi plass til de gode samtalene med god undervisning og tid til refleksjon, sier Daniel Joachim Kleiven som er en av initiativtakerne til arrangementet.

Han forteller at arrangementet er åpent for alle mellom 16 og 35 år uansett livssyn og bakgrunn.

– Den eneste forutsetningen er at du ønsker å ha gode åpne diskusjoner og ikke kun ønsker å rope ut hva du mener. De som kommer er mennesker som tenker gjennom eksistensielle spørsmål, noe jeg tror alle mennesker gjør til tider, sier Kleiven.

Filosofiuka prøver å gjøre temaene praktisk og relevant inn i menneskers liv, ifølge initiativtakeren.

– Det er selvfølgelig noen nerder her, som du gjerne finner i slike miljøer, men vårt inntrykk er at alle typer mennesker hadde godt utbytte av uka på ulike nivå. Jeg tror hverken det er bare for kristne eller bare for nerder, men for alle mennesker som ønsker å ta en time-out og tenke litt mer grunnleggende rundt de dype spørsmålene, sier Kleiven.

Følger urkirken

Det hele startet med at Kleiven og noen venner for to år siden så at det var et behov for et sted hvor unge voksne kunne reise ut og reflektere rundt de dype spørsmålene en uke. Forrige sommer ble den første Filosofiuka arrangert.

– I fjor var vi i Nordmarkskapellet i Oslo og hadde det veldig fint. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger fra de nesten 40 personene som var med, forteller Kleiven.

En av fjorårets deltakere var økonomistudenten Ellen Sofie Øgaard.

– Det er veldig fint å være et sted hvor det er rom for å stille spørsmål og ta opp filosofiske temaer. Det handler jo om livet og det er viktig å ha gjort seg noen tanker når man skal møte samfunnet, mennesker og troen sin, sier Øgaard i en video på Filosofiukas arrangementside på ­Facebook.

Det første året var tema for uka «Skapelse». I år er det «Inkarnasjon» som står for tur.

– Det første tre årene følger vi urkirken og de store temaene som ble diskutert der. Vi startet med skapelse, og fortsetter i år med inkarnasjon og avslutter med treenighet neste år, forteller Kleiven.

Plass til litt flere

Kleiven forteller at det i år er omtrent like mange deltakere som i fjor. Han tror Filosofiuka har plass til flere, men ønsker ikke at de blir for store.

– Vi ønsker å beholde litt av den kulturen vi har klart å skape. Vi vil beholde den intimiteten som kan forsvinne litt dersom vi blir en stor festival, sier han.

Han tror miljøet ivaretas best dersom Filosofiuka forblir en mindre gjeng.

– Det er vår styrke, at vi greier å skape den kulturen hvor det er lett å komme i dype samtaler og hvor man har god respekt og ikke minst tid til hverandre.

Inspirert av L`Abri

Laget er også hver høst med og arrangerer Veritaskonferansen som tar for seg eksistensielle spørsmål med et særlig fokus på apologetikk.

– Veritas-konferansen er et veldig bra arrangement, men vi ønsket noe mer i tillegg. Ikke bare én dag der du løper mellom ulike seminarer, men en mulighet for å senke tempoet litt, sier Kleiven.

En av måtene tempoet senkes på Filosofiuka er under lange lunsjer inspirert av L`Abri Fellowship, et fellesskaps- og studiesenterkonsept som startet i Sveits.

– Vi beholder suksess-oppskriften fra i fjor med å ta oss god tid til gode samtaler og lange lunsjer hvor vi bare setter oss ned i halvannen time. En på bordet foreslår et tema og alle er fokusert på det, forteller Kleiven.

– Det er overraskende lett å gjøre når du legger fra deg mobilen og slutter å bruke den som en forsvarsmekanisme hver gang du føler du er ute av samtalen.

Powered by Labrador CMS