Finnes det tilgivelse for IS-krigere?
Gunnar Stålsett tror IS-krigerne er stolte av det de gjør. Under Festspillene i Bergen skal biskopen meditere over Jesu syv siste ord på korset der tilgivelse står sentralt.
Joseph Haydns religiøse verk bestilt til en forestilling om korsfestelsen, ble første gang framført i katedralen i Cadiz i Spania i 1783. Fredag 29. mai får festpillpublikummet i Domkirken i Bergen lytte til den inderlige musikken som Haydn laget over de syv utsagnene Jesus uttalte før han døde på korset.
Tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, leser bibelordene og sin egen meditasjon over hva dette har å si mennesker i dag.
Vet hva de gjør
Med grusomhetene som IS-krigere står bak i Midtøsten spør vi Stålsett om det også er tilgivelse for dagens muslimske vandaler som herjer og dreper i Allahs navn.
– Man kan saktens spørre om de som begår grusomheter i dag, vet hva de gjør. Dessverre må vi vel konstatere på et nivå at de faktisk vet. De gjør det og er stolte av det. På et dypere nivå kan man spørre om de virkelig vet hva de gjør. Drapene vi ser i islams navn er ikke bare brudd mot alminnelig menneskelig etikk, men også brudd på islamsk etikk, sier Stålsett til Dagen.
Kjærlighetsbegrepet
Kjærlighetsbegrepet er motto for Festspillene i år, og biskopen var en av flere prominente talere under åpningen på Torgallmenningen i Bergen onsdag der han snakket om kjærlighetsforståelsen i vår tid.
– Det er på torget at kjærligheten må stå sin prøve, i mangfoldet i det åpne samfunnet. På torget er kjærlighetens navn nestekjærlighet og toleranse, sa Stålsett.
Sammen med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester framførte Stålsett Haydn-verket på en kirkemusikkfestival i Tromsø for et år siden.
– Det slo så godt an at vi ble innbudt til å framføre dette under Festspillene i Bergen. Det kommer altså mye godt nordfra til Bergen også i moderne tid, sier Stålsett.
Fiolinisten Henning Kraggerud leder kammerorkesteret fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.
Salomos Høysang
Festspillene setter også opp Salomos høysang i Håkonshallen, som Ane Dahl skal framføre utdrag fra, omkranset av ny strykemusikk. Høysangen tolkes av mange som en religiøs tekst, men det hersker liten tvil om at det også handler om kjærlighet og erotikk.
– Tekstene er som en eldgammel erotisk og poetisk dagbok. Det er kanskje nettopp derfor den treffer oss så direkte i beskrivelsen av de unge menneskene som bare lengter etter én ting: å ha hverandre, sier komponist Nils Henrik Asheim, som har jobbet med å finne stemningene, tema og motiver som underbygger og utfyller den vakre teksten.
Bryllupsmusikk
Asheim laget musikk til Kronprinsparets bryllup i 2001 der også utdrag av Høysangen ble brukt, og komponisten lar seg stadig fascinere og inspirere av de poetiske, men også direkte vendingene.
Musikken framføres av Ensemble Allegria, et ungt kammerorkester som liker å gå nye veier.
Festspillene i Bergen åpnet onsdag 27. mai og varer fram til søndag 10. juni.
Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen