Firasat fengslet i Spania
Imran Firasat, som ble deportert ut av Norge på mandag, havnet i fengsel da han landet i Barcelona.
– Imran Firasat ble transportert til fengsel da han kom til Spania, forteller en av hans advokater Alexandr Voronyuk til Dagen.
Imran Firasat er en pakistansk islam-kritiker som har hatt oppholdstillatelse i Spania i åtte år. Etter at han laget en karrikatur-film om Muhammed som var svært islamkritisk ble hans oppholdstillatelse trukket tilbake.
8. juli kom han til Norge og søkte asyl. Etter kort tid ble han varetektsfengslet, fordi utlendingsmyndighetene fryktet at han ville unndra seg en eventuell utvisning fra Norge. Mandag denne uken ble han deportert ut av Norge tilbake til Spania.
Firast frykter, ifølge hans norske støttespillere, at Spania skal sende han til et muslimsk land.
Pågrepet i Spania
Firasat ble, ifølge hans spanske advokater, pågrepet kort tid etter at han landet i Barcelona.
Tirsdag ble Firasat fremstilt for varetektsfengsling og hans advokater har nå tre dager på å anke avgjørelsen.
– Vil han bli deportert videre til Pakistan eller Indonesia?
– Det er akkurat det vi arbeider med å forhindre nå. Nå må vi vente på neste møte i retten, forklarer Voronyuk.
Norsk ansvar
– Norske myndigheter har et ansvar for å sikre at rettssikkerheten til asylsøkere ivaretas når de sender en asylsøker ut etter Dublin-avtalen, sier KrFs stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide og fortsetter:
– Vi kan ikke være bekjent med at en person som vi deporterer sendes tilbake til sitt opprinnelsesland når det er fare for liv og helse.
Andersen Eide mener det er et ansvar for norske utlendingsmyndigheter å følge opp at dette ikke skjer.
– Jeg forventer at utlendingsmyndighetene følger opp situasjonen i Spania og at de følger opp kjennelsen som kommer i Spansk rett, sier hun og understreker at i Norge ville Firasat vært beskyttet av ytringsfriheten.
Dødsfrykt
«Jeg kommer til å dø snart, eller jeg burde heller si at jeg kommer til å bli drept snart». Slik starter en av de siste blogginnleggene Firasat la ut på sin blogg Mundosinislam.com (En verden uten islam). 4. september i fjor skriver han om hvordan han frykter for livet.
«Fienden som kommer til å drepe meg er ikke en muslim, men en mektig mann i den spanske stat som forfølger meg og som har gjort det de siste månedene og som kommer til å drepe meg ved å bruke sin diplomatiske kraft.»
Han forklarer i innlegget hvordan påtalemyndighetene i Spania tiltalte ham for hatkriminalitet etter at han gav ut filmen «The Innocent Prophet». Etter at tiltalen ble avvist av domstolen, og tok påtalemyndigheten opp igjen en angivelig falsk anklage fra indonesiske myndigheter. I Indonesia er han tiltalt for drap, en påstand han avviser som falsk og konspiratorisk anklage. Drapsanklagen fra Indonesia gav spanske myndigheter en mulighet til å utvise Firasat, ifølge bloggen hans.
SE FILMEN THE INNOCENT PROPHET HER
«Mens myndighetene skulle ha beskyttet meg, velger de isteden å forberede en overlevering til dødeligeislamske hender. I den tid jeg trenger støtte fra mitt land, velger myndighetene isteden å dolke meg i ryggen», skriver han.
Rettssikkerhet i Europa
– Dette dreier seg først og fremst om enkeltpersoners rettssikkerhet i Europa og Europas evne til å ta vare på ytringsfriheten, sier sier Ann-Magrit Austenå, styremedlem i PEN, den norske avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.
– Det kan ikke være slik i Europa at om man uttrykker seg sterkt, selv om det er både uklokt og grovt urimelig, at man dermed mister rettssikkerheten, sier Austenå.
– Urimelige påstander må gjendrives og debatteres, og er det ulovlige ytringer må det tas hånd om at av rettssystemet, sier hun til Dagen.
Også Austenå mener norske myndigheter har et ansvar i å sikre seg at spanske myndigheter ikke returnerer ham til Spania.
Heidi Backe-Wiig, som var Firasats norske advokat, understreker overfor Dagen at de ikke har krevd at han får sin asylsøknad innvilget, men at norske myndigheter skulle behandle søknaden. Norske utlendingsmyndigheter har ikke realitetsbehandlet hans søknad, de har primært forholdt seg til Dublin III-avtalen som i korte trekk sier at en asylsak skal behandles i det første europeiske landet asylsøkeren ankommer.
Støttespillere
Firasats advokater jobber på spreng med å forberede anke, både i det spanske rettsvesenet og til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. I Norge arbeider hans støttespillere videre og i USA har han støtte blant en rekke islamkritikere som ikke forstår hvorfor Europa ikke kan respektere hans ytringsfrihet.
Imran Firasat sitter selv varetektsfengslet i Barcelona og frykter mest av alt å bli deportert til et muslimsk land.