Fjellhaug Internasjonale Høgskole vokser: – Vi har en unik posisjon
Høgskolen trenger imidlertid store gaveinntekter for å opprettholde arbeidet.
Til tross for regjeringens innføring av skolepenger for studenter som kommer fra land utenfor EU/EØS-området, opplever Fjellhaug Internasjonale Høgskole en økning i antall studenter både i Oslo og ved høgskolens fakulteter i Aarhus og København.
– Det er takket være nye studietilbud, forteller rektor Frank Ole Thoresen.
Blant disse nye studiene er et årsstudium i teologi og sjelesorg, og «Integrering, kultur og religion»-studiet. Det retter seg særlig mot de som vil arbeide med flyktninger og integreringstematikk.
– Disse studiene har tiltrukket seg et godt antall studenter uten at vi har markedsført dem, forteller rektoren.
– Må strekke ut en hånd
Lydia Johansson (21) tar årsstudiet i integrering, kultur og religion. Hun vil bli lærer, og opplever at studiet er både interessant og nyttig.
– Særlig fokuset på å forstå hvor viktig religion er for innvandrere, er interessant. Her har vi som samfunn en del å gå på.
– Det gjelder også i kirkelig sammenheng: mange av innvandrerne er ortodokse eller katolske, og kjenner seg ikke igjen i en typisk «norsk» kristendomsforståelse, fortsetter hun.
Gjennom studiet har hun fått høre både gode og mindre gode integreringshistorier fra flyktninger.
– Ingen kan integreres uten at vi som kjenner landet og samfunnet strekker ut en hånd og skaper relasjoner, sier Johansson.
Nordisk forankring og samarbeid
Fjellhaug forsøker også å styrke sin nordiske forankring. Skolen har en «campus» i Norge og to i Danmark. Antall studenter i Danmark er økende. Der er den kirkelige situasjonen en annen enn i Norge. Mange menigheter også i den danske folkekirken ønsker prester med bakgrunn fra Fjellhaug.
– Flere danske menigheter har en tydelig teologisk profil, og for en del av dem er prester fra Fjellhaug attraktive.
Rektoren jobber også med å øke rekrutteringen fra Sverige og Finland.
– Å krysse landegrenser er en sentral del av vårt DNA, sier Thoresen med referanse til institusjonens eierorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband.
– Vi har en unik posisjon som institusjon med dyp forankring i misjonsbevegelsen, en bred nordisk tilstedeværelse og et sterkt engasjement for internasjonalt samarbeid, fortsetter han.
Skolen satser også på såkalt «mobil høgskole» i 2024. Der vil høgskolen tilby mindre studieenheter i samarbeid med ulike menigheter rundt om i Norge.
Økonomiske utfordringer
Selv om det er mange lyspunkter, finnes også en del utfordringer, forteller rektor Thoresen.
Studieavgifter for internasjonale studenter, spesielt fra lavinntektsland, skaper økonomiske utfordringer for de studentene som kommer. Dette har, ifølge rektoren, ført til en bekymring for studentenes økonomi og velvære.
– På Fjellhaug kommer vi veldig tett på studentene. Det er smertefullt å møte studenter som ikke får hverdagen til å gå opp økonomisk.
Internasjonale studenter representerer noe svært viktig for Fjellhaug, forteller Thoresen.
– De er en del av den globale kirken. At de kommer hit, gjør Fjellhaug til en møteplass for kristne i et globalt perspektiv.
Økonomi er en annen utfordring for den 125 år gamle skolen: I Danmark drives alt på grunnlag av gaveinntekter.
– Misjonsfolket der samler inn omkring 25 millioner norske kroner i året.
Også i Norge kreves det gaveinntekter for å drive høgskole.
– Her får vi omtrent 60 prosent av våre inntekter fra statlig støtte.
– Men vi kunne ikke ha drevet uten gaveinntekter og mange gode støttespillere, avslutter han.