Fjordman avviser påstander i bok om ham

Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, omtaler det som «rent vås» når det i en ny bok hevdes at han synes det var tungt at Anders Behring Breivik ble dømt tilregnelig.

Publisert Sist oppdatert

Peder Are Nøst­vold Jen­sen, bedre kjent som blog­ge­ren Fjord­man, ble ver­dens­kjent som ter­ro­ris­tens po­li­tis­ke in­spi­ra­sjons­kil­de etter 22. juli. Han mener Brei­vik aldri skul­le vært dømt som til­reg­ne­lig, iføl­ge en ny bok. Jen­sen til­bake­vi­ser på­stan­den.

At An­ders Behring Brei­vik endte med å bli dømt som en til­reg­ne­lig mann etter mas­sa­kren på Utøya og bombe­an­gre­pet i re­gje­rings­kvar­ta­let, var et tøft slag for Fjord­man, for­tel­ler for­fat­ter Simen Sætre.

I ett år har Sætre job­bet med å for­stå hvor­dan en stil­le, be­lest og be­reist ra­di­ka­ler­sønn fra Åle­sund kunne ende som en ideo­lo­gisk stjer­ne i det in­ter­na­sjo­na­le anti­is­la­mis­tis­ke mil­jø­et og som 22. juli-ter­ro­ris­tens fa­vo­ritt­skri­bent. Boken «Fjord­man - Por­trett av en anti­is­la­mist» utgis på Cap­pe­lens For­lag ons­dag.

- Fjord­man mener Brei­vik ikke er mo­ti­vert av po­li­tikk, kun av å bli kjent. Han mener an­gre­pe­ne var en gal manns verk, og at han som skri­bent der­for ikke kan kland­res for an­gre­pe­ne. Han mener det er medie­nes press som gjor­de at Brei­vik ble kjent til­reg­ne­lig, for­tel­ler Sætre til NTB.

Forfatteren truet av Fjordman på grunn av den nye boken

Be­skyt­ter blog­ge­ren

Sætres for­søk på å komme under huden på Fjord­man blir vans­ke­lig­gjort av et meget uvil­lig por­trettob­jekt, og få kil­der tett på ham som vil snak­ke. Det islam­kri­tis­ke mil­jø­et be­skyt­ter nord­man­nen. I hjem­byen Åle­sund ber fa­mi­lie og be­kjen­te om å få ro.

Sætre blir der­med tvun­get til å følge spo­re­ne etter den mys­tis­ke blog­ge­ren for å for­sø­ke å for­stå ra­di­ka­li­se­rings­pro­ses­sen han har gått gjen­nom. Rei­sen går fra opp­veks­ten i et venstre­ra­di­kalt hjem i Åle­sund til ara­bisk­stu­di­er i Kairo og opp­hold som freds­ob­ser­va­tør i He­bron. Han del­tar på kon­traji­ha­dis­tis­ke kon­fe­ran­ser og dyk­ker ned i «det mørke net­tet», be­ve­gel­sens nett­si­der og blogg­inn­legg.

I boken for­tel­ler Sætre om opp- og ned­tu­re­ne i kon­tak­ten med hans mot­vil­li­ge in­ter­vju­ob­jekt. Den fore­går via epost, Jen­sen sva­rer bare på det han vil svare på i rykk og napp gjen­nom året, og truer flere gan­ger med å bryte kon­tak­ten.

Til slutt får han li­ke­vel møte blog­ge­ren - på et jule­mar­ked i Tysk­land.

- Må ta dem se­riøst

- Det har vært vik­tig for meg å gå for­doms­fritt inn i stof­fet og prøve å be­skri­ve det så nøy­tralt som mulig. Hvor­dan en ra­di­ka­li­se­rings­pro­sess kan skje, er in­ter­es­sant i seg selv, og vel­dig ak­tu­elt i dag. Det er litt for en­kelt å av­vise, lat­ter­lig­gjø­re eller for­døm­me dem som er sterkt islam­kri­tis­ke, men for å for­stå sam­fun­net må man ta dem se­riøst og for­stå hvor­dan de ten­ker, sier Sætre.

I boken går han også inn på ra­di­ka­li­se­rings­his­to­rie­ne til en rekke andre frem­tre­den­de per­soner i den anti­is­la­mis­tis­ke be­ve­gel­sen som Bat Ye'Or, Pa­me­la Gel­ler, Char­les John­son, Ro­bert Spen­cer, Ali Sina og Ibn War­raq.

- Mis­tet «ma­gi­en»

Blog­ge­ren bor i dag i Dan­mark. Be­ve­gel­sen støt­ter ham både med pen­ge­do­na­sjo­ner og be­skyt­tel­se, men iføl­ge Sætre har han mis­tet mye av sin po­si­sjon etter 22. juli.

- Etter at iden­ti­te­ten hans kom ut, har han nok mis­tet noe av den ma­gi­en og til­trek­nings­kraf­ten han hadde før. I dag tror jeg ikke han har sær­lig på­virk­nings­kraft, i hvert fall ikke i Norge. Han blir nok opp­fat­tet som litt på siden nå, tror Sætre.

- Rent vås

I en e-post til NTB til­bake­vi­ser Jen­sen Sætres på­stand om hans re­ak­sjon på Brei­vik-dom­men.

- Der­som han er blitt kor­rekt si­tert er dette rent vås fra Simen Sætre, noe som sterkt an­ty­der at han ikke har skjønt bæret av sitt eget in­ter­vju­ob­jekt. Jeg har hev­det lenge at Brei­vik er et vans­ke­lig grense­til­fel­le og har av­stått fra å si sik­kert om han er sinns­syk eller ikke. Men nett­opp når man er i sterk tvil skal tvi­len nor­malt tilsi at man blir er­klært util­reg­ne­lig, skri­ver Peder Are Nøst­vold Jen­sen.

Han mener ho­ved­grun­nen til at Brei­vik ikke ble er­klært util­reg­ne­lig, var «helt klart mas­sivt medie­press på dom­sto­len, noe presse­folk som VGs An­ders Giæ­ver nes­ten skry­ter av», skri­ver han i epos­ten.

- Det var ikke noen «tung dag» for meg da Brei­vik ble kjent til­reg­ne­lig, men det var kan­skje en tung dag for den nors­ke retts­sta­ten at den ga etter for et jour­na­lis­tisk bølle­vel­de, skri­ver Jen­sen.

Powered by Labrador CMS