Flagget til topps!
Hva passer vel bedre i dette kulturelle mangfoldsåret, enn å gi ekstra oppmerksomhet til Verdens Down syndrom dag 21. mars? I store deler av verden er denne datoen på kort tid blitt innarbeidet som en viktig dag for fest, moro og ikke minst arbeid for å øke forståelsen for menneskers likeverd og aksept for ulikheter.
Datoen henspeiler på kromosompar 21, som ved Down syndrom har et ekstra tillegg, det vil si tre. Det er Downsyndrome International og European Downsyndrome Association (EDSA), som står bak stiftelsen av denne datoen som internasjonal dag for mennesker med Trisomi 21.
Vi liker å tro at vi er først med det meste, men kaster man et blikk utenfor landegrensene, så finner man glødende engasjement, en rekke flotte initiativ og ikke minst sterke nettverk, som omfatter mennesker med Down syndrom, deres pårørende og engasjerte fagfolk verden over. Det er maratonløp, det er prisutdelinger, det er konferanser, kreative måter å spre informasjon på, osv, osv. Og i dette er det ingen stusslighet eller stakkarsliggjøring, nei, arbeidet preges av høyreist stolthet og stor styrke!
Men vi er ikke borte her hjemme, heller! Vi har nettopp kommet hjem fra Landskonferansen om Down syndrom, som dette året var i Stavanger. Der var 450 deltakere fra hele landet samlet, i et felles engasjement og interesse for å få informasjon, kunnskap og spre dette til dem som trenger det. Det var fagfolk og familier, og en masse viten å få fra de utallige forelesningene gjennom tre dager. Alle kommuner landet over bør sende sine fagfolk til denne konferansen neste gang.
Hva handler arbeid og informasjon om Down syndrom om? I det store og det hele dreier det seg om at folk flest får øynene opp for verdien av et mangfoldig, inkluderende samfunn, og at likeverd er en grunnleggende rettighet for alle. Et samfunn som operer med «vi og dem», er ikke et likeverdig samfunn. Mener vi at alle mennesker er like mye verdt, så gjelder det samtlige. Likeverd er ikke basert på hvilke egenskaper vi har, eller hvordan vi ser ut. Det er en iboende verdi hvert individ har i egenskap av seg selv.
Mye kan sies om dette temaet, særlig etter de siste årenes offentlige debatter. Men vi lar det ligge nå, med unntak av en liten replikk om at alt fremmed kan virke skummelt til du blir kjent med det. Ta fram undringen, den positive nysgjerrigheten, neste gang du møter en du synes er annerledes.
Vi Norsk nettverk for Down syndrom (NNDS) går også en spennende tid i møte, når det nå er besluttet at vi er en landsomfattende organisasjon. Under mottoet «Vi vil også være med!», markerer vi 21. mars med en postkortkampanje.
Om du har Down syndrom eller ikke, så bli med på å markere dagen med glede!
Og ikke minst; - stikk nesa i sky og vær stolt av at du er akkurat den du er!
Kari Reine,
nestleder, NNDS