Flere barn sjekkes for ebolasmitte i USA
Myndighetene i USA undersøker om flere amerikanere er smittet, etter at det første ebolatilfellet i landet ble bekreftet tirsdag. Den smittede skal blant annet ha vært i kontakt med flere barn.
Mannen, som nå er innlagt på et sykehus i byen Dallas i Texas, oppsøkte legehjelp forrige fredag, to dager etter at han oppdaget de første symptomene. Han ble sendt hjem igjen med antibiotika.
Søndag ble han hentet med ambulanse og plassert på isolat etter at tilstanden forverret seg. Onsdag ble den betegnet som alvorlig.
Amerikanske myndigheter undersøker nå om barn som den smittede har vært i kontakt med, er smittet av det dødelige viruset.
– Disse barna er identifisert og blir overvåket hjemme, uttalte Texas' guvernør Rick Perry onsdag.
Frykter flere tilfeller
Den amerikanske smittevernmyndigheten CDC har satt sammen et team på sju personer som skal kartlegge alle den smittede har vært i kontakt med.
Onsdag ble det varslet om at nok et smittetilfelle kan være oppdaget.
– Det kan hende det er et tilfelle til, som har nær tilknytning til det første, sa Zachary Thompson, direktør for helsemyndighetene i Dallas, i et intervju med den lokale tv-stasjonen WFAA.
I alt overvåkes 12-18 personer som den smittede skal ha vært i kontakt med, blant dem fem studenter.
Disse skal nå overvåkes i tre uker. Dersom de får feber, vil de bli isolert og testet for ebola, lover helsemyndighetene.
Tre ambulansearbeidere i Dallas som var i kontakt pasienten, har alle testet negativt for viruset, opplyste myndighetene i byen onsdag.
– Varsellampene burde blinket
Den smittede antas å ha fått viruset i Liberia før han reiste til USA via Brussel 19. september.
Nå stiller flere eksperter spørsmål ved hvordan legene kunne sende mannen hjem igjen med de symptomene han hadde.
– Dersom legen hadde spurt om pasienten hadde vært på reise, og pasienten hadde svart at han nylig hadde vært i Liberia, burde varsellampene ha blinket. Særlig etter medieomtalen som sykdommen har hatt, sier Anthony Fauci ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) til CNN.
Jesse Goodman, professor i medisin ved Georgetown University, sier hendelsen tyder på at det amerikanske helsevesenet ikke er forberedt på viruset.
– Mye av responsen så langt har vært eksemplarisk, men vet vi ikke hvorfor sykdommen ikke ble oppdaget da mannen først søkte legehjelp, sier Goodman.
Sender 1.400 til Nigeria
Amerikanske sykehus har flere ganger tidligere behandlet ebola-smittede personer som er blitt fløyet til USA fra Vest-Afrika. I disse tilfellene ble diagnosene stilt før de smittede ankom USA.
I Vest-Afrika er så langt 3.338 mennesker døde som følge av ebolaepidemien, ifølge WHO. Mens viruset er på retur i Nigeria, opplyste Pentagon nylig at de sender 1.400 soldater til Liberia som et ledd i kampen for å bekjempe ebola. Også i Sierra Leone sprer viruset seg raskt.