Flere ber om hjelp etter samlivsbrudd

Konfliktene rundt barna øker etter samlivsbrudd. Et rekordhøyt antall foreldre søker nå hjelp til å samarbeide om barna etter et brudd.

Publisert Sist oppdatert

- Det har vært en liten øk­ning hvert av de fem siste årene i for­eld­re som ber om hjelp til å sam­ar­bei­de etter et brudd, sier Vi­be­ke Sky, råd­gi­ver i Sta­tis­tisk sen­tral­byrå til Dagen.

27 pro­sent av dem som opp­søk­te fa­mi­lie­vern­kon­tor i fjor, gjor­de det etter et brudd for å få hjelp til å sam­ar­bei­de om barna.

Sam­ti­dig har an­de­len som kom­mer til fa­mi­lie­vern­kon­tor for å styr­ke par­for­hol­det gått ned fra rundt 30 pro­sent for fem år siden til 27 pro­sent i fjor. Ned­gan­gen fra 2011 til 2012 var på to pro­sent­po­eng.

Vil bar­nas beste

En del av dem som ber om hjelp etter et brudd har kom­met til Egil Halle­land, fa­mi­lie­te­ra­peut og pro­sjekt­le­der ved Kilde­hu­set ved Modum Bad.

Selv om for­eld­re­ne er i kon­flikt med hver­and­re, øns­ker de begge bar­nas beste, for­tel­ler han.

- Begge ten­ker at de har den beste løs­nin­gen for fel­les barn. Ut­gangs­punk­tet er po­si­tivt. Så ten­ker de for­skjel­lig om hvor barna skal bo, sier Halle­land.

Sam­men med for­eld­re­ne vur­de­rer han hva som vil være best for bar­net eller barna ut fra alder, miljø og behov for sta­bi­li­tet.

- I ut­gangs­punk­tet står begge for­eld­re­ne like. Hva som er best for barna veier tyngst. Da må de voks­ne svel­ge noen ka­me­ler.

- Er det vans­ke­lig?

- Ja. For­eld­re kom­mer fort til­ba­ke til egen si­tua­sjon når man skal snak­ke om bar­nas si­tua­sjon. Da må vi få fokus over på hva som er best for barna, sier Halle­land.

Han har vært pro­sjekt­le­der for kur­set «Fort­satt For­eld­re», som ble ut­vik­let ved Modum Bad og hvor mål­grup­pen er for­eld­re etter sam­livs­brudd. I 2010 var Halle­land pro­sjekt­le­der «Ser du meg?» i Bar­ne-, ung­doms- og fa­mi­lie­di­rek­to­ra­tet. Dette var ret­tet mot kon­flikt­fyl­te for­hold etter sam­livs­brudd.

Økte kon­flik­ter

Fa­mi­lie­te­ra­peu­ten er ikke over­ras­ket over at sta­dig flere tar kon­takt for å få til et sam­ar­beid om barna etter sam­livs­brudd.

- Er det flere kon­flik­ter eller er folk flin­ke­re til å be om hjelp?

- Begge deler. Etter hvert som like­stil­lings­ut­vik­lin­gen har gått sin gang, har også kon­flik­te­ne økt. Begge for­eld­re­ne er vel­dig mye på banen og vil ha mye sam­vær med barna. De opp­le­ver seg som gode og like­ver­di­ge for­eld­re. Det er i ut­gangs­punk­tet vel­dig, vel­dig bra. Men det fører også til en del kon­flik­ter.

Tra­di­sjo­nelt har det vært mor som har hatt en stor andel av rett på om­sor­gen for barna.

- Når far kom­mer på banen, vil det skape ster­ke­re kon­flik­ter. Det er også grunn til at flere opp­sø­ker hjelp, sier Halle­land.

Flest kvin­ner

I fjor var det drøyt 24900 nye saker for fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne, som om­fav­ner alle fa­mi­lie­vern­kon­tor med of­fent­lig støt­te. Den mest mar­kan­te øk­nin­gen gjaldt in­for­ma­sjon, råd­giv­ning og vei­led­ning, som i fjor ble re­gist­rert med 13 pro­sent av hen­ven­del­se­ne. På grunn av om­leg­ging av rap­por­te­rin­gen, er det litt usik­ker­het knyt­tet til tal­le­ne, opp­ly­ser Sky.

To av tre som tok kon­takt med fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne, var kvin­ner. Den størs­te al­ders­grup­pen i fjor var 35-46 år.

Nes­ten an­nen­hver som tok kon­takt med fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne i fjor, var ugift. Det er en liten øk­ning fra året før. Sam­ti­dig var det en liten ned­gang til 36 pro­sent av gifte og re­gist­rer­te part­ne­re som tok kon­takt. 12 pro­sent var skil­te.

29 dager

I snitt måtte de som tok kon­takt med fa­mi­lie­ver­net, vente 29 dager til førs­te møte.

I fjor hadde fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne 424 års­verk, en øk­ning på fem års­verk fra året før.


Familievern 2012

Familievernet jobbet med 31 600 saker i 2012. Drøyt 24 900 av sakene var nye.

27 prosent av de nye sakene vil styrke parforholdet.

27 prosent vil bedre samarbeidet om barn med tidligere partner.

13 prosent av henvendelsene gjaldt informasjon, rådgivning og veiledning.

10 prosent ville ha hjelp til avklaring på om forholdet skulle fortsette eller ikke.

6 prosent ønsket å styrke foreldrekompetansen.

4 prosent ønsker å komme videre etter samlivsbrudd.

2 prosent ønsker å avklare forhold til øvrig familie.

2 prosent ønsker hjelp i forhold til psykisk eller fysisk vold.

2 prosent ønsker å avslutte forholdet på en best mulig måte.

Kilde: SSB

Powered by Labrador CMS