Flere ber om hjelp etter samlivsbrudd
Konfliktene rundt barna øker etter samlivsbrudd. Et rekordhøyt antall foreldre søker nå hjelp til å samarbeide om barna etter et brudd.
- Det har vært en liten økning hvert av de fem siste årene i foreldre som ber om hjelp til å samarbeide etter et brudd, sier Vibeke Sky, rådgiver i Statistisk sentralbyrå til Dagen.
27 prosent av dem som oppsøkte familievernkontor i fjor, gjorde det etter et brudd for å få hjelp til å samarbeide om barna.
Samtidig har andelen som kommer til familievernkontor for å styrke parforholdet gått ned fra rundt 30 prosent for fem år siden til 27 prosent i fjor. Nedgangen fra 2011 til 2012 var på to prosentpoeng.
Vil barnas beste
En del av dem som ber om hjelp etter et brudd har kommet til Egil Halleland, familieterapeut og prosjektleder ved Kildehuset ved Modum Bad.
Selv om foreldrene er i konflikt med hverandre, ønsker de begge barnas beste, forteller han.
- Begge tenker at de har den beste løsningen for felles barn. Utgangspunktet er positivt. Så tenker de forskjellig om hvor barna skal bo, sier Halleland.
Sammen med foreldrene vurderer han hva som vil være best for barnet eller barna ut fra alder, miljø og behov for stabilitet.
- I utgangspunktet står begge foreldrene like. Hva som er best for barna veier tyngst. Da må de voksne svelge noen kameler.
- Er det vanskelig?
- Ja. Foreldre kommer fort tilbake til egen situasjon når man skal snakke om barnas situasjon. Da må vi få fokus over på hva som er best for barna, sier Halleland.
Han har vært prosjektleder for kurset «Fortsatt Foreldre», som ble utviklet ved Modum Bad og hvor målgruppen er foreldre etter samlivsbrudd. I 2010 var Halleland prosjektleder «Ser du meg?» i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Dette var rettet mot konfliktfylte forhold etter samlivsbrudd.
Økte konflikter
Familieterapeuten er ikke overrasket over at stadig flere tar kontakt for å få til et samarbeid om barna etter samlivsbrudd.
- Er det flere konflikter eller er folk flinkere til å be om hjelp?
- Begge deler. Etter hvert som likestillingsutviklingen har gått sin gang, har også konfliktene økt. Begge foreldrene er veldig mye på banen og vil ha mye samvær med barna. De opplever seg som gode og likeverdige foreldre. Det er i utgangspunktet veldig, veldig bra. Men det fører også til en del konflikter.
Tradisjonelt har det vært mor som har hatt en stor andel av rett på omsorgen for barna.
- Når far kommer på banen, vil det skape sterkere konflikter. Det er også grunn til at flere oppsøker hjelp, sier Halleland.
Flest kvinner
I fjor var det drøyt 24900 nye saker for familievernkontorene, som omfavner alle familievernkontor med offentlig støtte. Den mest markante økningen gjaldt informasjon, rådgivning og veiledning, som i fjor ble registrert med 13 prosent av henvendelsene. På grunn av omlegging av rapporteringen, er det litt usikkerhet knyttet til tallene, opplyser Sky.
To av tre som tok kontakt med familievernkontorene, var kvinner. Den største aldersgruppen i fjor var 35-46 år.
Nesten annenhver som tok kontakt med familievernkontorene i fjor, var ugift. Det er en liten økning fra året før. Samtidig var det en liten nedgang til 36 prosent av gifte og registrerte partnere som tok kontakt. 12 prosent var skilte.
29 dager
I snitt måtte de som tok kontakt med familievernet, vente 29 dager til første møte.
I fjor hadde familievernkontorene 424 årsverk, en økning på fem årsverk fra året før.